avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acord de mediere depus anterior introducerii actiunii ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acord de mediere depus anterior introducerii actiunii in instanta

Dupa legea 192/2006, actualizata 2013 inclusiv cu OUG 4/2013 am observat ca daca se face un acord de mediere pentru un partaj voluntar asupra unui titlu de proprietate se poate cere validarea lui in instanta prin emiterea unei hotarari judecatoresti. Pot sa fac acest lucru? A intrat procedura in practica instantelor judecatoresti?
Taxele notariale pleaca de la procente mai mici si, in general, la notar iesi mai ieftin si mai repede.
Cred ca e ideal sa se faca un calcul referitor la care ar fi costurile in ambele parti si apoi se face alegerea. Dupa mine, e mai ieftin la notar si nu mai alergi dupa intabulare.

Poate userul ne da valoarile si facem o comparatie; depinde in mod clar de valoarea reala si de valoarea de impunere a bunului, de aici ar putea iesi diferente in favoarea instantei sau a notarului.
legally_aid a scris:

Desigur că părțile se pot înțelege oriunde, însă de ce să nu aleagă calea cea mai avantajoasă? Dacă tot ne întreabă pe noi, aici. Ideea nu este unde se pot înțelege, pentru că ei se pot înțelege și în fața blocului, dar dacă nu există căi de înțelegere?


Si daca se inteleg in fata blocului si semneaza la notar este in regula.
Daca vor la notar este chiar inutil sa mearga la mediator.

De fapt, in astfel de situatii avocatii ii pot lamuri cel mai bine veghind si la respectarea drepturilor si intereselor partilor.
Apoi pot merge la noar intrucat cunosc exact ce si cum.

Avocatul se poate dovedi util in privinta termenelor sau a altor aspecte care sa le convina la pRti si sa nu semneze la notar precum primarul...

Sunt doua aspecte importante si anume daca merg la notar sau la instanta si in functie de acest lucru apare si discutia despre mediere sau nu...
Cele trei profesii au atributii diferite. Nu poate avocatul sa medieze ca un mediator, asta-i clar. Poate sa informeze, sigur, sa le spuna mai complet partilor ce inseamna mediere, insa medierea nu e un razboi pe argumente juridice.
Exista totusi aspecte in mediere care doar in cadrul unei asemenea proceduri se pot atinge.
Cnf legii, atat notarul cat si judecatorul verifica numai indeplinirea conditiilor de fond si forma. Acordul de mediere nu este o tranzactie care sa trebuiasca a fi semnata in fata judecatorului. Vointa partilor a fost exprimata la semnarea acordului in fata mediatorului motiv pentru care acestea nu trebuie sa isi mai exprime inca odata acordul pentru incheierea actului in fata judecatorului sau al notarului. Semnatarii acordului pot fi cel mult intrebati daca semnatura le apartine nu si daca isi dau consimtamantul pentru incheierea actului.... acesta fiind deja incheiat(semnat).

Stiu ca in realitate sunt unii judecatori care reverifica consimtamantul partilor si unii notari care refuza autentificarea acordului de mediere ca atare insa practica asta este gresita si va fi corectata in timp intrucat poate da nastere la abuzuri.
Daca nu scrie nicaieri in lege ca notarul autentifica acordul de mediere practica este corecta

La instanta tranzactie se semneaza in fata judecatorului.

Unde nu se cere forma autentica medierea poate fi luata in seama de instanta prin verificarea consimtamantului.

Alte discuții în legătură

Utilitatea si eficienta acordului de mediere Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator In Sectiunea 4: Inchiderea procedurii de mediere din Legea 192/2006 la art.58 alin (1) se vorbeste despre acordul scris atunci cand partile prezente la mediere ... (vezi toată discuția)
Acord mediere petronel11 petronel11 Acum 2 saptamani, eu și cu mama ne-am inteles cu fratele meu printr-un acord de mediere de felul in care va fi impartit pamantul, toti 3 am semnat un ... (vezi toată discuția)
Acordul de mediere investit cu titlu executoriu Ciobanu Vasile Ciobanu Vasile In diferite cercuri de discutii cu referire la mediere, apare din ce in ce mai des o dorinta exprimata de mediatori [b]\"acordul de mediere sa fie executoriu, ... (vezi toată discuția)