AVLIL a scris:
e aiurea sa dai unui om puterea de a incheia un act intre doua parti care sa nu aiba un minim de legalitate asigurata in el. E o struto-camila acordul asta de mediere, e un act incheiat de o profesie parajuridica fara nicio obligatie de minima verificare juridica.
Stii ca poti ajunge sa inchei acte cel putin nevalabile in urma unei medieri, ramai cu onorariu platit si mergi in instanta; asta nu e ok, undeva ceva nu se potriveste.
(...)
Cred ca situatia prezenta asta e si nu cred ca e musai stralucita. Nu e ok sa mergi la un mediator si sa platesti o procedura fara sa ti se asigure, macar la nivel de garantii legale, anumite standarde de calitate; poti obtine un acord care nu face hartia pe care-i scris, pentru ca legea e lacunara. Daca nici conditiile de fond nu sunt apanajul mediatorului... el ar trebui sa aiba niste parghii, totusi, parghiile lui ar da incredere si justitiabilului.
Ai spus bine, nu-i o profesie mai putin importanta, insa importanta ei in societate e data si de modul in care e reglementata si e reglementata... abia-abia.
Ideea este ca
nu mediatorul incheie acordul de mediere, partile il incheie, el il redacteaza, cel mult.
ART. 4 - Legea 192/2006 actualizata
(1) Medierea reprezintă o activitate de interes public.
(2) În exercitarea atribuţiilor sale, mediatorul nu are putere de decizie în privinţa conţinutului înţelegerii la care vor ajunge părţile, dar le poate îndruma să verifice legalitatea acesteia, potrivit art. 59.
ART. 59
(1) Părţile pot solicita notarului public autentificarea, în condiţiile legii şi cu respectarea procedurilor legale, a înţelegerii lor.
(2) Părţile acordului de mediere se pot înfăţişa la instanţa judecătorească pentru a cere, îndeplinind procedurile legale, să se dea o hotărâre care să consfinţească înţelegerea lor. (...)
Este adevarat, mi-ar crapa obrazul de rusine sa redactez un acord, daca partile doresc (nu este obligatoriu) sau daca legea obliga (pentru ca in anumite cazuri este obligatoriu ca acordul sa fie redactat de mediator) cu care partile sa nu aiba ce face, desi ar fi destul de greu sa fiu atat de "pe langa". De aceea mediatorii se pregatesc permanent, inclusiv in privinta acestui aspect. Sau pot colabora cu avocatii sau notarii. Nu este extrem de complicat insa sa te pui la punct cu conditiile pe care trebuie sa indeplineasca acordul de mediere.
Ca inscris sub semnatura privata, acordul de mediere este un act purtand semnatura partilor, indiferent de suport, si care nu trebuie sa fie supus altor formalitati, cu exceptia situatiilor prevazute expres de lege.
In principiu, un acord de mediere trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: capacitatea de a contracta a partilor, consimtamantul serios si liber exprimat, in cunostinta de cauza, obiectul determinat si llicit, cauza licita si morala. Sunt o serie de elemente care trebuie obligatoriu cuprinse in acord: datele complete ale partilor, obiectul si intinderea intelegerii lor, cauza care a determinat incheierea acordului, solutia la care s-a ajuns, mentiunea referitoare la vointa libera, expresa si neviciata a partilor, data si locul incheierii, semnaturile partilor. Se mai poate face si o mentiune referitoare la persoana care a redactat acordul, care nu este neaparat mediatorul, asa cum am spus.
In anumite situatii, mai trebuie indeplinita conditia speciala a multiplului exemplar (contracte sinalagmatice) sau cea a mentiunii "bun si aprobat".
Daca este necesara opozabilitatea fata de terti, este necesar ca acest inscris sa capete data certa si aici intervin prevederile art. 278 C.proc.civ., iar mediatorul nu face parte din categoria celor care au competenta de a da data certa inscrisurilor. Ar trebui sa faca?
Concluzia este ca 95% dintre acordurile de mediere pot ramane asa cum sunt, inscrisuri sub semnatura privata, contracte ale partilor. Restul de 5% se supun unor proceduri care le dau forta executorie, aici intervenind instanta sau notarul public.
Rolul mediatorului in toata aceasta aventura este acela de a media conflictul, de a asista negocierile, de a facilita comunicarea in vederea ajungerii la un acord (al partilor!) care sa respecte acest minim de conditii de mai sus, consultand si alti specialisti acolo unde simte nevoia. Nicaieri in alta parte mediatorul nu face de toate, el isi face treaba lui, cu responsabilitate si cu implicarea pe care i-o permit legea si procedura.
Eu nu m-as supara ca legea sa se modifice in sensul unor competente largite ale mediatorului, dar mi-e teama ca am intra in contradictie cu ceea ce este si ar trebui sa raman el. Desigur insa ca toate evolueaza in lumea asta.