bpcs a scris:
Imi cer scuze dar aceasta este o interpretare simplista a prevederilor legale si nu cred ca asta a fost intentia legiuitorului. Daca isi dorea o reinnoire sau reverificare a consimtamantului ar fi putut sa o ceara in clar in textul de lege.
Teoretic notarul nu trebuie sa rescrie acordul daca nu sunt greseli de fond sau forma
Conditiile de fond ale actului civil sunt capacitatea, consimtamantul, cauza si obiuectul. Ok? Asa incat legiuitorul a cerut in mod clar in textul de lege sa se verifice tot.
Pe de alta parte, nici eu nu cred ca asta a fost, totusi, intentia lui. Masi cred ca legiuitorul nu stia ce voia, doar ca suna intr-un fel medierea asta si a facut si el ceva cu ea. Ce, nici el nu stie, ca din 2006 pana in 2013 tot in stadiul de situatii neclare suntem si habar n-avem cum sa dam un sens dorintelor legiuitorului exprimate atat de ambiguu si contradictoriu, incat te afli ca specialist al dreptului intr-o lupta constanta intre a da acelor dispozitii niste efecte la limita legii si a nu da efecte deloc.
Cat despre forma actului, aici sunt in dilema si mai mare decat fondul sau. Ce sa verifice notarul la forma lui? Daca e patrata? Rotunda? Ce conteaza exact la forma asta, atata timp cat notarul oricum imbraca actul ala (care poate sa fie cat de defectuos o fi) intr-o forma autentica, suprascriind peste orice forma ar fi avut anterior actul, legal au ba.
Ce sa verifice notarul la forma?
De cate ori un notar le-a spus partilor cum pot incheia un act ad validitatem, ad probationem sau pentru opozabilitate? Si de cate ori le-o fi spus el, are voie, legal, sa incheie un act deficitar dpdv al formei pentru probatiune?
Sa vina partile si sa spuna: nu ne trebuie o vanzare in sine, doar asa, sa stim noi ca ne-am vandut terenul asta? Si notarul sa spuna: apai, daca nu-i ad validitatem, il puteti scrie voi de mana. Si sa le explice cu CF si partile sa plateasca doar consultatia?
Ati vazut cat de putin reprezinta consultatia in pretul total al unui act autentificat? Despre ce discutam?
Notarul este o autoritate care da o anumita forta unui act, asigurandu-se ca partile erau in fata lui la acel moment si au fost de acord cu actul, indiferent cat l-au inteles au ba.
Pentru ca noua profesie, mediatorul, nu a fost reglementata destul de strict dpdv al procedurilor, raspunderii etc. si pentru ca un inginer poate fi un foarte bun mediator, legiuitorul i-a lasat tot notarului, judelui etc. atributia de a incheia actul in esenta lui. Fara o alta contributiel actul de mediere are numai efect intre parti.