Buna seara! In urma cu un an si jumatate o pers din familia mea a decedat intr-un accident de munca. Dosarul de cercetare a evenimentului de catre Inspectoratul Teritorial de Munca a fost trimis la Parchet, dar acesta a dispus neinceperea urmaririi penale. Deoarece am contestat in instanta PV intocmit de ITM, acum in instanta am aflat ca ar fi trebuit sa primesc aceasta rezolutie de la parchet, sau ca ar fi trebuit sa ma cheme Politia. ( Sunt complet straina de astfel de evenimente). Tot din dosarul de cercetare a evenimentului am aflat ca s-a dispus neinceperea urmarii penale, am vazut ca sunt anexate aceste rezolutii catre cealalta persoana accidentata si catre firma la care a avut loc accidentul. Intrebarile pe care le adresez sunt urmatoarele: am fi trebuit eu sa solicit de la parchet, in calitate de sotie a persoanei decedate, care este stadiul anchetei, daca s/a dispus sau nu inceperea urmaririi penale? este prea tarziu acum? am vazut pe rezolutiile anexate la dosar ca decizia poate fi contestata in termen de 20 de zile de la data primirii acesteia. O mai pot contesta daca eu inca nu am primit-o, si o solicit acum? va multumesc !
1)în acest moment dvs. aveti un demers legal si posibil probatoriu pt. orice eventualitate de motivare a parchetului cu privire la o posibilă respingere motivata de iesirea din termenul legal de contestare/depunere plângere împotriva actelor procurorului ;
2) cade-n obligația procurorului de a vă aduce în scris printr-o Rezoluție hotărârea sa;
3) în opinia mea (ca să nu dau motiv de critică a unor alte puncte de vedere ale altor specialisti în materie penală), ar trebui să așteptați cele 30 de zile de la primirea potrivit OG 27/2002 și Legii 230/ aprilie 2002 de aprobare a acestei ordonante;
4) dacă e nevoie, motivati în C.Administrativ diligența depusă parchetului, depuneti dovada si solicitati termen pt. a putea primi si contesta prezumtivul, zic eu: NUP.
Poate incerca varianta dvs, dar de principiu cererile care se raporteaza la comunicarea unor date din dosare penale, nu pot fi asimilate unei petitii in intelesul OG 27/2002, C.P.P. stabileste termenele si procedura in astfel de situatii..
Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa imi explicati mai pe intelesul meu ( E vb de consiliul administrativ al Parchetului? dovada / adica confirmarea de primire si factura de la posta?) fac o cerere catre Consiliul Administrativ? Imi cer scuze daca pun intrebari naive, dar nu m-am mai confruntat cu astfel de probleme, si este un domeniu de care nu stiu nimic. Va multumesc!
foarte corect răspunsul dumneavoastră, domnule Pătrascu.Nici eu NU am sustinut că problema acestei domnisoare/doamne "mirela34" ar putea fi solutionata pe OG 27 si L-233 mai sus aratate ci doar reprezintă un "reper"/timp cam rezonabil/orientabil de asteptat de catre cetatean si acordat institutiei statului şi totodata de bun simt în asteptarea primirii unui răspuns din partea parchetului respectiv.El, timpul, poate fi depăsit cu mult peste cel mentionat de mine (în acel caz trebuie depuse diligente sporite de catre cetateanul nevoit a obtine răspunsul parchetului : audientă la procurorul sef/general etc etc).Unii procurori, au prea mult de lucru, altii se mai pot crede si ceva "zei" vezi Doamne nu i se poate face nimic, dimpotrivă : există "ac" si pt. "cojocul" unor procurori cu aumite mentalitati.Nimeni NU este de "neândoit" ca sa mă exprim mai pe înteles.Precum şi prin instante mai apar diferite fenomene pe lângă Lege.Pt ca Cererea unui cetatean (adresata inclusiv parchetului) să fie solutionata potrivit OG 27 si L-233, trebuie să îndeplinească o cu totul altă formă/conţinut, bineînteles trebuie luat în calcul si posibilitatea unei eventuale solutionări în justitie dar nu cu privire la comunicari de anumite date din dosare penale.