avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contestare rezolutie de neincepere a urmaririi penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contestare rezolutie de neincepere a urmaririi penale

Buna seara! In urma cu un an si jumatate o pers din familia mea a decedat intr-un accident de munca. Dosarul de cercetare a evenimentului de catre Inspectoratul Teritorial de Munca a fost trimis la Parchet, dar acesta a dispus neinceperea urmaririi penale. Deoarece am contestat in instanta PV intocmit de ITM, acum in instanta am aflat ca ar fi trebuit sa primesc aceasta rezolutie de la parchet, sau ca ar fi trebuit sa ma cheme Politia. ( Sunt complet straina de astfel de evenimente). Tot din dosarul de cercetare a evenimentului am aflat ca s-a dispus neinceperea urmarii penale, am vazut ca sunt anexate aceste rezolutii catre cealalta persoana accidentata si catre firma la care a avut loc accidentul. Intrebarile pe care le adresez sunt urmatoarele: am fi trebuit eu sa solicit de la parchet, in calitate de sotie a persoanei decedate, care este stadiul anchetei, daca s/a dispus sau nu inceperea urmaririi penale? este prea tarziu acum? am vazut pe rezolutiile anexate la dosar ca decizia poate fi contestata in termen de 20 de zile de la data primirii acesteia. O mai pot contesta daca eu inca nu am primit-o, si o solicit acum? va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters254006 , utilizator 21:57, 22 Ianuarie 2014
dvs. ati postat textul : ”Sentinta finala la tribunal (am contestat PV intocmit de ITM) s-a dat pe data de 3 dec. 2013, dar inca nu am primit acasa decizia acesteia.”

Instanta, în momentul pronuntării, foloseste un mic text, un text a câteva fraze/rânduri cu explicatii foarte ”concentrate”. Acesta, e scris de judecător în registrul grefierului de sedintă.Ca să redacteze o hotărâre, instanta va dezvolta acest ”concentrat” ce poartă numele de MINUTÃ (ca si cum ar cuprinde ceea ce doresti a scrie timp de circa un minut).Ca sa aflati continutul minutei, trebuie sa luati măcar legătura direct/telefonic/electronic-Email etc cu grefierul-arhivar de la sectia ”X” civilă, să indicati nr. dosarului, data, anul, spre exemplu: doresc sa aflu continutul minutei din dosar civil nr.22/125/17 ianuarie 2013.Nr.”125” luat DOAR ca exemplu de mine, apartine tribunalului ce a judecat acea cauză (potrivit legislatiei Uniunii Europene).Grefierul - arhivar, vi-l poate citi din condica Arhivei respective.
Va multumesc , pt rabdarea cu care mi-ati explicat! Probabil "Minută" este solutia pe scurt, pe care o stiu deja, de site. ( cerere respinsa).
Buna seara! O sa va rog, daca se poate, sa imi mai oferiti o informatie, in legatura cu cazul expus ( accidentul de munca mortal). In ceea ce priveste raspunderea penala, am inteles / -- timpul s-a scurs, nu mai sunt in perioada de a contesta. Dar in ceea ce priveste PV intocmit de ITM, l-am contestat la Inspectia Muncii, apoi la tribunal--- in ambele cazuri, cerere respinsa.( doresc sa se modifice cateva capitole din PV--- accidentul este si in culpa decedatului). Urmeaza sa primesc acasa hotararea instantei, pt ca apoi, in termen de 15 zile, sa inaintez contestatia la Curtea de Apel. Am vb cu un avocat, pt ca am ajuns la cz ca ma depaseste aceasta problema, iar acesta mi-a spus ca nu ar fi trebuit sa procedez asa. Normal, doresc sa ii predau cazul dumnealui, care va deschide actiune direct in instanta, fara sa mai urmeze pasii pe care eu i-am demarat. Dansul a spus ca , conform Noului Cod de Procedura *( parca asa) se poate. Au trecut 20 de luni de la accident. Imi puteti oferi mai multe informatii. NU as vrea sa semnez un contract.. inainte de a avea cateva informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala- o situatie ciudata UrsacheSoare UrsacheSoare Buna seara. Am urmatoarea problema: am formulat o plangere penala impotriva lui x in anul 2007. Plangerea s-a solutionat de prim procurorul de pe langa ... (vezi toată discuția)
Contestatie rezolutie procuror Nina1 Nina1 Daca o rezolutie data de procuror intr-un dosar penal este contestata, acelasi procuror reanalizeaza dosarul ? Care este termenul in care se da raspuns unei ... (vezi toată discuția)
Plingere impotriva rezolutiilor procurorilor ContSters75393 ContSters75393 Pot face plingere impotriva rezolutiei de NUP asupra mai multor persoane daca a trecut mai bine de un an jumate.Nu mi sa comunicat sub nici o forma ca as avea ... (vezi toată discuția)