Buna seara! In urma cu un an si jumatate o pers din familia mea a decedat intr-un accident de munca. Dosarul de cercetare a evenimentului de catre Inspectoratul Teritorial de Munca a fost trimis la Parchet, dar acesta a dispus neinceperea urmaririi penale. Deoarece am contestat in instanta PV intocmit de ITM, acum in instanta am aflat ca ar fi trebuit sa primesc aceasta rezolutie de la parchet, sau ca ar fi trebuit sa ma cheme Politia. ( Sunt complet straina de astfel de evenimente). Tot din dosarul de cercetare a evenimentului am aflat ca s-a dispus neinceperea urmarii penale, am vazut ca sunt anexate aceste rezolutii catre cealalta persoana accidentata si catre firma la care a avut loc accidentul. Intrebarile pe care le adresez sunt urmatoarele: am fi trebuit eu sa solicit de la parchet, in calitate de sotie a persoanei decedate, care este stadiul anchetei, daca s/a dispus sau nu inceperea urmaririi penale? este prea tarziu acum? am vazut pe rezolutiile anexate la dosar ca decizia poate fi contestata in termen de 20 de zile de la data primirii acesteia. O mai pot contesta daca eu inca nu am primit-o, si o solicit acum? va multumesc !
ați putea solicita din timp o audienta la Prim-Procuror.Să aveti cu dvs. nr. dos. penal și o copie a respectivei Cereri către acel parchet.Solicitati-i ajutorul în rezolvarea cu celeritate a comunicarii rezolutiei procurorului deoarece nu ati primit-o (nu cunosc ce calitate aveti dvs. în acel dosar penal : cred că nu aveti vreo calitate - obiectul acelui dosar penal este între societatea al cărui angajat a fost persoana accidentată și cineva din familia dvs., de aceea a procedat asa procurorul).
Multumesc pt raspuns! Cererea a formulat-o si semnat-o sotia persoanei decedate. ( eu sunt sora ei- surorii ii este f greu sa vb despre problema ei)-- cred ca procurorul pur si simplu a ignorat cererea
Buna ziua!
revin cu aceeasi problema.
pe data de 30 ianuarie 2013 am primit Rezolutia procurorului. Intrebarea mea este cum se calculeaza cele 20 de zile , termen in care pot contesta rezolutia; avand in vedere au fost sarbatori legale, zilele de week/end se pun la socoteala? As fi putut sa formulez contestatia pana acum, dar, pt aceasta ar trebui sa mai consult dosarul penal. Problema mea este ca nu am inca acces la dosar. El este inca la TRibunal, fiind solicitat de Instanta de Contencios Administrativ ca proba. Sentinta finala la tribunal ( am contestat PV intocmit de ITM) s-a dat pe data de 3 dec. 2013, dar inca nu am primit acasa decizia acesteia. Si de la arhiva mi-au spus ca pot consulta dosarul dupa ce primesc acea hartie. ESte vreun termen de comunicare a hotaririi date de Instanta? Intre timp trec sau au trecut cele 20 de zile. Mai pot contesta ulterior? Va multumesc!
În chestiunea de fată e necesar a lămuri câteva probleme.Voi reda doar ceea ce consider necesar din postarea dvs. si voi încerca a vă oferi un posibil răspuns.
”pe data de 30 ianuarie 2013 am primit Rezolutia procurorului. = pe numele dvs. sau ? Intrebarea mea este cum se calculeaza cele 20 de zile Răspuns = NU se socotesc : ziua primirii si nici ziua împlinirii termenului.Dacă termenul se împlineste într-o zi nelucrătoare, termenul se prorogă (prelungeste/amână) în prima zi lucrătoare.Din 30 ianuarie 2013 până la 19 ian.2014, rezultă aproape un an de zile.
As fi putut sa formulez contestatia pana acum, dar, pt aceasta ar trebui sa mai consult dosarul penal. Problema mea este ca nu am inca acces la dosar. El este inca la TRibunal, fiind solicitat de Instanta de Contencios Administrativ ca proba. Răspuns = a) dacă ati procedat asa, înseamnă că ati iesit din termen.Mai mult, necontestând-o, înseamnă că sunteti de acord cu Rezolutia/Ordonanta emisă de procuror ; b) dacă ati primit-o pe numele dvs. (?!) si nu ati contestat-o în termenul legal pe motiv că ”nu am inca acces la dosar.El este inca la TRibunal, fiind solicitat de Instanta de Contencios Administrativ ca proba.”= nu veti avea nicio scuză.Ca fapt divers, situatii de acest gen : împiedică, duc în eroare pe unii dintre noi în atacarea în interiorul a 6 luni de la pronuntarea unei hotărâri judecătoresti în ultima cale de atac si se adresează la CEDO în afara termenului legal obligatoriu si pierd procesul.
Sentinta finala la tribunal (am contestat PV intocmit de ITM) s-a dat pe data de 3 dec. 2013, dar inca nu am primit acasa decizia acesteia. Răspuns = a) ce scrie în minută ? ; b) o veti primi, pt. toate este nevoie de timp. Si de la arhiva mi-au spus ca pot consulta dosarul dupa ce primesc acea hartie. Răspuns : trebuia să consultati acel dosar cât timp era pe rolul instantei si să depuneti diligente sporite pentru atacarea în termen legal de 20 de zile de la primire a actului procurorului.Desigur, după dezinvestirea instantei prin pronuntare, nu puteti consulta acel dosar deoarece este în posesia judecătorului pentru a redacta o hotărâre si a v-o comunica.Abia, după aceea, va preda dosarul Arhivei si–l veti putea consulta. ESte vreun termen de comunicare a hotaririi date de Instanta? Răspuns = redactarea hotararii trebuie făcută în 30 de zile de la pronuntare, urmează pe flux comunicarea.
Intre timp trec sau au trecut cele 20 de zile. Mai pot contesta ulterior? Va multumesc !”
Va multumesc , pt raspuns! Toate cererile pentru acest caz, atat catre Parchet cat si catre Instanta , au fost formultate de sotia persoanei decedate. Cred ca este o problema care ne depaseste, pe noi, familia. Iar un avocat ar fi cel mai in masura sa se ocupe de toate. NU am intelesce ati vrut sa spuneti prin urmatoare formulare: "Răspuns = a) ce scrie în minută ?" ;