avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal

Buna ziua

Astazi 16 nov 2013 am coborat la timp, observand de la fereastra, pentru a impiedica manevrele de ridicare a masinii personale de catre o firma de ridicari auto. Masina mea era partacta pe carosabil, intr-o zona de case in proximitatea domiciliului , fara nici o restrictie de parcare.Politia comunitara, prezenta la fata locului, a dispus incetarea procedurii de ridicare. Contestand decizia ridicarii, intrucat masina era parcata pe carosabil, intr-un sir de masini, trotuarul in latime de 1,5 m era complet liber, agentul constataor a motivat ca era parcata in dreptul unei porti, blocand accesul auto. Precizez ca locuiesc de foarte multi ani in zona si cunosc respectiva curte, avand vizibilitate de la ferestrele mele direct spre acea casa. Datorita unei anexe construite in curte, in dreptul portii, curtea nu permite acces auto, dovada ca si proprietarii se parcheaza numai pe carosabil.
Am rugat reprezentantul politiei sa-mi demonstreze ca am blocat o curte cu acces auto, ceea ce l-ar fi indreptatit sa dispuna procedura de ridicare. Vizibil incurcat datorita existentei anexei construite in dreptul portii care facea imposibil accesul auto, acesta mi-a spus ca ridicarea a fost legala, datorita faptului ca proprietara sustine ca are acces auto in curte (dar nu a putut demonstra, dovada ca dupa ce mi-am mutat masina din respectivul loc, ea si-a parcat-o tot pe carosabil).
Am refuzat sa semnez proces verba, iar agentul m-a "amenintat" ca va face instiintare prin afisare, la bloc (nu stiu daca o va face).
Am sunat la politia circulatie si mi s-a confirmat ulterior telefonic ca nu se poate dispune ridicarea auto de pe carosabil daca accesul in respectiva curte este exclusiv pietona, legea prevazand doar sanctiuni in cazul blocarii accesului auto.
Va rog sa ma ajutati cu indicatii spre paragraful din lege care arata clar ca numai blocarea accesului auto este sanctiinata, procedura nefiind sustinuta legal in cazul unui acces exclusiv pietonal.
Va multumesc, astept un raspuns de la un avocat/ cunoscator al legii, nu vreau sfaturi si sugestii, vreau doar cadrul legal care reglementeaza diferenta dintre acces auto in curte si acces pietonal.
Dragilor dreptatea este pe partea tuturor, cata perseverenta atatia ani pentru o parcare sa te judeci….si fara avocat , este vorba de interpretarea legii, imposibil abuzul politiei, unde legea nu distinge, nici legiuitorul nu trebuie sa o faca, cale de acces este si poarta de acces auto si ce de acces cu piciorul ca sa spunem asa!Imagineaza ti un carucior pentru persoane cu probleme, o targa, un om suferind care trebuie sa intre in curtea lui, pe poarta lui cu tot dreptul din lume fara sa ocoleasca pana unde este loc liber lasat, masinile se parcheaza una in spatele altuia orofitabd fiecare cm, si in general casele sun de o parte si cealalta , nu trebuie proprietarul sa se fandeasca la coltul strazii sa o ia pe partea cu imobilul sau ci trebuie sa existe traversarea si accesul prin dreptul portii!
De calea de acces auto nici discutie de primul venit, este vb ca daca nimeni nu ar parca ci ar intra pe proprietate dar surpriza astepti 2h sa apara cel ce ti a parcat in fata garajului!Nimeni nu trebuie sa faca dovada cum, daca intra pe proprietate, ca daca iti lasa pe palier un tomberon in fata apartamentului la limita covorasului de sters picioarele ai acces!
Asa ca sa recapitulam nu parca nici in dreptul portilor de garaj nici a portii de acces!
Cel ce a dat castig unuia care a parcat in fata unei porti de acces ori si a cumparat diploma ori ….:
Poti parca in fata unei proprietati in dreptul stalpilor si acolo unde este gard, poarta de acces este o cale de acces!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament pentru aplicarea oug 195/2002, art. 143, litera d): adonys adonys HG 1391/2006 Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, litera d: \"Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor: d) in dreptul cailor de ... (vezi toată discuția)
La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si o poarta ... DanielStanS DanielStanS La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si o poarta de acces mare pentru masina. Vecinul obisnuieste sa isi lase masina pe drumul de servitute in ... (vezi toată discuția)
Spatiul din fata casei serban008 serban008 Buna ziua, Pe strada pe care locuies daca ajung acasa dupa ora 18:30 nu prea mai gasesc locuri de parcare. In fata blocului meu este o casa si cand se ... (vezi toată discuția)