avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal

Buna ziua

Astazi 16 nov 2013 am coborat la timp, observand de la fereastra, pentru a impiedica manevrele de ridicare a masinii personale de catre o firma de ridicari auto. Masina mea era partacta pe carosabil, intr-o zona de case in proximitatea domiciliului , fara nici o restrictie de parcare.Politia comunitara, prezenta la fata locului, a dispus incetarea procedurii de ridicare. Contestand decizia ridicarii, intrucat masina era parcata pe carosabil, intr-un sir de masini, trotuarul in latime de 1,5 m era complet liber, agentul constataor a motivat ca era parcata in dreptul unei porti, blocand accesul auto. Precizez ca locuiesc de foarte multi ani in zona si cunosc respectiva curte, avand vizibilitate de la ferestrele mele direct spre acea casa. Datorita unei anexe construite in curte, in dreptul portii, curtea nu permite acces auto, dovada ca si proprietarii se parcheaza numai pe carosabil.
Am rugat reprezentantul politiei sa-mi demonstreze ca am blocat o curte cu acces auto, ceea ce l-ar fi indreptatit sa dispuna procedura de ridicare. Vizibil incurcat datorita existentei anexei construite in dreptul portii care facea imposibil accesul auto, acesta mi-a spus ca ridicarea a fost legala, datorita faptului ca proprietara sustine ca are acces auto in curte (dar nu a putut demonstra, dovada ca dupa ce mi-am mutat masina din respectivul loc, ea si-a parcat-o tot pe carosabil).
Am refuzat sa semnez proces verba, iar agentul m-a "amenintat" ca va face instiintare prin afisare, la bloc (nu stiu daca o va face).
Am sunat la politia circulatie si mi s-a confirmat ulterior telefonic ca nu se poate dispune ridicarea auto de pe carosabil daca accesul in respectiva curte este exclusiv pietona, legea prevazand doar sanctiuni in cazul blocarii accesului auto.
Va rog sa ma ajutati cu indicatii spre paragraful din lege care arata clar ca numai blocarea accesului auto este sanctiinata, procedura nefiind sustinuta legal in cazul unui acces exclusiv pietonal.
Va multumesc, astept un raspuns de la un avocat/ cunoscator al legii, nu vreau sfaturi si sugestii, vreau doar cadrul legal care reglementeaza diferenta dintre acces auto in curte si acces pietonal.
Multumesc Malin pentru raspuns. Intr-adevar, rolul politistului este sa constate daca legea se aplica, gravitatea faptei si sa sanctioneze in functie de situatia concreta (sanctiunile pot merge de la avertisment, la amenda sau la masuri administrative. Este ca si in cazul depasirii vitezei legale, la peste 10 km/h ramane la latitudinea politistului, intre 10-30 se sanctioneaza cu amenda, la peste 30 se suspenda permisul. Politistul este singurul in masura sa aprezieze, la fata locului, cum si daca se aplica legea, in functie de context. Este evident ca intr-un fel sanctionezi pe cineva care si-a parcat o masina in fata unui garaj de unde prorietarul nu mai poate iesi la ora 8 dimineata sa ajunga la job si in alt fel pe cineva care parcheaza pe domeniul public, in fata unor porti in spatele carora este o constructie de beton.
www.avocatnet.ro/content/uti...
MAYA, iata in cazul relatat mai sus o noua marturie. Un proprietare de magazin doreste sa faca apel la lege pt a interzice parcarea in fata buticului sau, invocand \"Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m ( Art. 143 OUG 195/2002 pct-ul C ). Suna la Politie (ca sin cazul tau) si acesta ii confirma faptul ca nu poate aplica paragraful legii in favoarea sa, intrucat accesul (pietonal) in magazin ramane liber, putand fi facut prin trotuarul din fata magazinului. Deci, Politia cunoaste aplicarea legii, ceea ce ti s-a intamplat este perfect atacabil in justitie (echipajul venit la fata locului a comis un abuz, manat probabil de interese pecuniare/ asocierea cu firma de ridicari). Atata timp cat proprietatea nu poate beneficia decat de acces pietonal, folosirea paragrafului invocat in scopul justificarii lasarii libera locului de parcare in favoarea proprietarului parcare este un abuz. Carosabilul din fata proprietatii apartine domeniului public si nu poate fi folosit decat dupa plata taxei catre ADP. Evident, in conditiile unui garaj sau acces auto posibil in acea curte, atunci putem vorbi de o cale de acces, dar nu in conditiile existentei unui acces pietonal. "Calea de acces" spre o proprietate care are exclusiv acces pietonal este trotuarul, iar din ceea ce descrii, acesta era complet liber.Ca atare, aplicarea paragrafului legii in cazul tau este un abuz, iar invocarea problemelor cu aprovizionare, handicapati, Salvare, etc nu poate fi valabila, atata timp cat toti cetatenii care locuiesc la bloc benficieaza tot de o cale de acces de tip trotuar pentru a rezolva toate cele descrise mai sus. Oamenii nu inteleg ca domeniul public prin definitie este public si nu poate fi ocupat nici prin motivatia existentei unei case nici a unui magazin stradal. Sanse de castig in instanta 100%.
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
MalinIonescu, utilizator
Imi cer scuze, am dat copy paste gresit. "Art.143 OUG 195/2002, pct. d.) unde spune in felul urmator : Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice,
Acesta era paragraful din lege de care proprietarul magazinului se servea pt a-si cere dreptul pe domeniul public. Dupa cum vedeti, si acolo sunt zeci de comentarii care spun ca Administratia locala si legea nu fac nimic sa-l apere, ca traim intr-o tara fara legi etc etc. Este exact inversul, traim intr-o tara cu nsite legi, aplicate uneori stramb. Oamenii care au proprietati pe pamant considera ca au mai multe drepturi decat cei care stau in blocuri, pretinzand dreptul de proprietate pe domeniul public.
Pentru cei care au urmarit subiectul acesta la vremea respectiva sau cei care cauta spete similare. Astazi 16.01.2015 s-a dat verdict favorabil in cazul relatat de mine, am sentinta care imi permite recuperarea taxei de 430 ron platita firmei Transauto si 160 ron amenda contraventionala platita la bugetul de stat. Ca o concluzie, in orice speta similara, parcarea in dreptul unei cai de acces a unei proprietati (case) nu constituie contraventie decat daca se poate demonstra ca respectiva proprietate are un acces auto functional, care a fost obstructionat (fie iesirea, fie intrarea unui vehicul) si acest acces este folosit in mod curent, zilnic, in speta la data comiterii contraventiei.
In cazul meu, nu am fost reprezentata de avocat, m-am prezentat singura la toate cele 5 infatisari, dar dosarul a fost completat la fiecare infatisare de planse foto sugestive (panoramine, avand apartamentul in proximitatea proprietatii de unde mi-a fost ridicata masina), probe de netagaduit in sustinerea cauzei ca respectiva proprietatea nu avea acces auto, ci doar porti cu deschidere catre strada.
Mai mult, in acest caz singular, dat fiind abuzul Politiei si existenta unor probe contradictorii prezentate de mine in dosar, probe emise de Politie, s-a dispusla a 4a infatisare amendarea Politiei Locale S1 cu suma de 1000 Ron si somatia de a se prezenta in instanta (nu s-a prezentat la nici una din infatisari, nici macar la ultima).
Daca stiti ca aveti toate probele de partea dvs, nu ezitati sa atacati in instanta, In cazul meu, prima infatisare a avut loc in iunie 2014, au fost 5 toate, ultima azi, 16 ian 2015 (contraventia a avut loc in nov 2013). La 3 din cele 4 infatisari nu am stat mai mult de 15 min in sala, partea parata nefiind prezenta niciodata.
Ultima modificare: Vineri, 16 Ianuarie 2015
MAYA2, utilizator
Buna seara,

Am o decizie favorabila in cazul unui proces de contestare a unei ridicari auto in procesul cu Politia Locala S1.
Sentinta a fost data in 16.01, as vrea sa stiu ce urmeaza acum, daca voi primi sentinta prin Posta sau trebuie sa ma duc sa o ridic de la Judecatoria Sector 1?
Exista un termen limita in care se emite sentinta?
Multumesc pentru sprjin

Alte discuții în legătură

Regulament pentru aplicarea oug 195/2002, art. 143, litera d): adonys adonys HG 1391/2006 Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, litera d: \"Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor: d) in dreptul cailor de ... (vezi toată discuția)
La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si o poarta ... DanielStanS DanielStanS La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si o poarta de acces mare pentru masina. Vecinul obisnuieste sa isi lase masina pe drumul de servitute in ... (vezi toată discuția)
Spatiul din fata casei serban008 serban008 Buna ziua, Pe strada pe care locuies daca ajung acasa dupa ora 18:30 nu prea mai gasesc locuri de parcare. In fata blocului meu este o casa si cand se ... (vezi toată discuția)