Astazi 16 nov 2013 am coborat la timp, observand de la fereastra, pentru a impiedica manevrele de ridicare a masinii personale de catre o firma de ridicari auto. Masina mea era partacta pe carosabil, intr-o zona de case in proximitatea domiciliului , fara nici o restrictie de parcare.Politia comunitara, prezenta la fata locului, a dispus incetarea procedurii de ridicare. Contestand decizia ridicarii, intrucat masina era parcata pe carosabil, intr-un sir de masini, trotuarul in latime de 1,5 m era complet liber, agentul constataor a motivat ca era parcata in dreptul unei porti, blocand accesul auto. Precizez ca locuiesc de foarte multi ani in zona si cunosc respectiva curte, avand vizibilitate de la ferestrele mele direct spre acea casa. Datorita unei anexe construite in curte, in dreptul portii, curtea nu permite acces auto, dovada ca si proprietarii se parcheaza numai pe carosabil.
Am rugat reprezentantul politiei sa-mi demonstreze ca am blocat o curte cu acces auto, ceea ce l-ar fi indreptatit sa dispuna procedura de ridicare. Vizibil incurcat datorita existentei anexei construite in dreptul portii care facea imposibil accesul auto, acesta mi-a spus ca ridicarea a fost legala, datorita faptului ca proprietara sustine ca are acces auto in curte (dar nu a putut demonstra, dovada ca dupa ce mi-am mutat masina din respectivul loc, ea si-a parcat-o tot pe carosabil).
Am refuzat sa semnez proces verba, iar agentul m-a "amenintat" ca va face instiintare prin afisare, la bloc (nu stiu daca o va face).
Am sunat la politia circulatie si mi s-a confirmat ulterior telefonic ca nu se poate dispune ridicarea auto de pe carosabil daca accesul in respectiva curte este exclusiv pietona, legea prevazand doar sanctiuni in cazul blocarii accesului auto.
Va rog sa ma ajutati cu indicatii spre paragraful din lege care arata clar ca numai blocarea accesului auto este sanctiinata, procedura nefiind sustinuta legal in cazul unui acces exclusiv pietonal.
Va multumesc, astept un raspuns de la un avocat/ cunoscator al legii, nu vreau sfaturi si sugestii, vreau doar cadrul legal care reglementeaza diferenta dintre acces auto in curte si acces pietonal.
Ingusteaza versus reduce latimea bordurii cu factor de inclinare la solicitarea proprietarului.... Cam aceasta este logica postarii de mai sus. Am stationat pe carosabil (deci domeniu public)si nu am redus in felul acesta nicicum latimea /lungimea /inclinarea bordurii cu algoritm de calcul, trotuarul in latime de 1,75 fiind perfect degajat. Politia locala, platita din impozitele mele, este chemata sa aplice legea, nu sa elibereze locul unde ma parchez eu pe domeniul public pt a se parca acolo masina proprietarei casei, pe motiv de cine cheama masina, castiga locul. Si da, proprietarul recunoaste ca el a facut sesizarea, a iesit din curte si a spus ca are 5 masini si vrea ca toata strada sa ramana libera, intrucat plateste impozit pe casa. Logica acestei femei, care confunda taxa de parcare pe domeniul public cu impozitul pe casa se incadreaza in logica de mai sus, cu factor de inclinare a bordurii.
Ceea ce este grav in tara asta e ca oamenii se exprima, ca si in postarea de mai sus, si ceea ce e mai rau este ca autoritatile aplica legea "la cerere"
MAYA2.. nu stiu de ce mai intrebi, daca nu accepti nici sa iei logic ceea ce ti se spune.
In lege este stipulat clar:
H.G. nr.1391/2006
Art. 143 – Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor:
d) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
Nu poate fi interpretat nicicum acest articol in favoarea pozitiei tale. Orice cale de acces! Exemplul meu cu dulapul a fost o exagerare pentru a accentua ideea. Din pacate nu poti privi obiectiv toata treaba asta. Cunosc situatii identice cu ale tale. Am trecut prin asa ceva chiar eu acum aproximativ 1 an. Am tacut din gura si mi-am cerut scuze. Pentru ca nici mie nu mi-ar conveni sa ma trezesc cu masini in poarta mea.. si eu sa parchez la 3 strazi distanta din cauza asta..
Si atunci,cum iti explici raspunsul a 3 (trei) politisti care la telefon (am jucat rolul celei care stau la curte) mi-au explicat ca nu se poate dispune ridicare decat daca este vorba de un acces auto?
Iar folosesti cuvantul "conveni"....aici vorbim de lege, nu de ce ne convine sau nu. Ti-am mai dat un exemplu, crezi ca carora locuiesc la bloc le convine ca fix in fata scarii lor sa se parcheze cineva care nu sta acolo? si ei 3 strazi distanta mai departe? Daca locul este pe domeniul public, se parcheaza primul venit, asta este legea domeniul public.
Sunt sute de blocuri stradale care au parcari in spic sau laterale in fata scarilor, daca trotuarul ramane liber, asta se numeste ca cei parcati regulamentar pe carosabil "au blocat calea de acces in bloc" fiindca sunt fix in fata scarii?
Atata timp cat tie iti convine sau nu, locul din fata casei tale apartine domeniului public, si se poate parca oricine. Vrei loc, ia autirizatie de la ADP si plateste taxa anuala. In rest, suntem egali. Daca ai garaj/acces auto, atunci demonstrezi asta politistului venit sa verifice "ca ai blocat o cale de acces". Daca nu ai cum sa dovedesti accesul, pica si "calea".
Pai am mai sunat odata.Mi-e teama ca-i enervez, erau 2 barbati diferiti si o femeie.Mi-au spus ca e un abuz si mi-au indicat (2 dintre ei) sa cer audienta la comandant. E programata jo,merg cu foto facute din balcon...cu ditamai anexa de beton in spatele portilor. Elocvent, nu?