avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal

Buna ziua

Astazi 16 nov 2013 am coborat la timp, observand de la fereastra, pentru a impiedica manevrele de ridicare a masinii personale de catre o firma de ridicari auto. Masina mea era partacta pe carosabil, intr-o zona de case in proximitatea domiciliului , fara nici o restrictie de parcare.Politia comunitara, prezenta la fata locului, a dispus incetarea procedurii de ridicare. Contestand decizia ridicarii, intrucat masina era parcata pe carosabil, intr-un sir de masini, trotuarul in latime de 1,5 m era complet liber, agentul constataor a motivat ca era parcata in dreptul unei porti, blocand accesul auto. Precizez ca locuiesc de foarte multi ani in zona si cunosc respectiva curte, avand vizibilitate de la ferestrele mele direct spre acea casa. Datorita unei anexe construite in curte, in dreptul portii, curtea nu permite acces auto, dovada ca si proprietarii se parcheaza numai pe carosabil.
Am rugat reprezentantul politiei sa-mi demonstreze ca am blocat o curte cu acces auto, ceea ce l-ar fi indreptatit sa dispuna procedura de ridicare. Vizibil incurcat datorita existentei anexei construite in dreptul portii care facea imposibil accesul auto, acesta mi-a spus ca ridicarea a fost legala, datorita faptului ca proprietara sustine ca are acces auto in curte (dar nu a putut demonstra, dovada ca dupa ce mi-am mutat masina din respectivul loc, ea si-a parcat-o tot pe carosabil).
Am refuzat sa semnez proces verba, iar agentul m-a "amenintat" ca va face instiintare prin afisare, la bloc (nu stiu daca o va face).
Am sunat la politia circulatie si mi s-a confirmat ulterior telefonic ca nu se poate dispune ridicarea auto de pe carosabil daca accesul in respectiva curte este exclusiv pietona, legea prevazand doar sanctiuni in cazul blocarii accesului auto.
Va rog sa ma ajutati cu indicatii spre paragraful din lege care arata clar ca numai blocarea accesului auto este sanctiinata, procedura nefiind sustinuta legal in cazul unui acces exclusiv pietonal.
Va multumesc, astept un raspuns de la un avocat/ cunoscator al legii, nu vreau sfaturi si sugestii, vreau doar cadrul legal care reglementeaza diferenta dintre acces auto in curte si acces pietonal.
Bună seara!
am o situație similară, mă puteți ajuta cu numărul dosarului? Vreau să văd motivarea judecătorului.
Cu bine,
Mihai
Buna Mihai_Petrescu,

Am castigat in instanta acel proces, mi-au fost restituiti banii. Dosarul are nr 47611/299/2013.
Nu am avut avocat, mentionez inca odata asta.

Te sfatuiesc sa ceri si daune morale-o suma modica, 2-3-400 lei, eu nu am cerut si am avut mici cheltuieli legate de taxa timbru, scrisori recomandate etc. O prietena a castigat o speta asemanatoare si a obtinut si 400 lei daune morale....

In plus, Judecatorul a dispus aplicarea unei amenzi de 1000 lei pentru Politia S1, intrucat la inaintarea de la prima infatisare au prezentat probe false la dosar. Fiind chemati in instanta in respetiva speta si constienti ca au facut un abuz prin ridicarea masinii din fata unei curti care NU avea acces auto fizic posibil, Politia a revenit la cateva saptamani la respectivii proprietari, incercand sa insceneze ca o masina poate intra in acea curte, pt a avea probe foto in instanta. Din fericire, eram acasa si am filmat/fotografiat de la balcon inscenarea. In foto se vedea clar ca masina intra dar 1/3 ( botul) pe trotuar iar portile, cu deschidere spre interior, nu se mai puteau inchide din acea pozitie a masinii.

Judecatorul a fost de-a dreptul impresionat de abuzul politiei si tupeul de a aduce in Intimpinare probe false. Avocatul politiei nu s-a prezentat la nicio infatisare, am inteles ca asa fac mereu.

Opinii absolut pertinente la acest topic au avut @MalinIonescu si @polloctav, carora le multumesc inca odata.

Succes! Sa faci up date aici cu rezultatul tau, cand va fi cazul. Scriind aici cand avem succes in Instante, dam curaj si altora sa-l caute.
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2022
MAYA2, utilizator
Multumesc si peste ani pt aceasta opinie competenta, vad ca postarea este reactivata la aproape 10 ani distanta, deci inca foloseste multora acest tip de spete.
Situația mea e un pic diferită.

Eu locuiesc pe stradă la numărul 7, care nu are acces auto, deci parchează oricine vrea în fața porții.
La numărul 3 este un garaj folosit frecvent de vecin, iar aici nu se parchează niciodată.
La numărul 5 este un magazin abandonat de la începutul anului 2020, care se pare că în urmă cu o săptămână a fost cumpărat de cineva.

Mașina mea a fost ridicată din fața casei cu numărul 5, pentru că bloca acceasul auto în acea curte. Acel acces auto nu a fost folosit DELOC în ultimii 2 ani și locul acela de parcare a fost mereu ocupat de o mașină.

Sesizarea a fost făcută de noul proprietar, care nu s-a obosit să își întrebe vecinul (adică pe mine) dacă știe a cui este mașina sau pe cel de la numărul 3 (celălalt vecin), care ar fi știut a cui este mașina.
Atunci când parchez în locuri unde consider că pot deranja pe cineva las un număr de telefon în geam, Acum nu a fost cazul pentru că de 2 doi ani de zile atât eu, cât și alte persoane folosim acel loc de parcare.

Nelămuririle mele sunt următoarele:
Dacă o curte cu acces auto nu este folosită deloc pentru o perioadă îndelungată (în cazul meu 2 ani), este normal ca domeniul public să fie lăsat liber?
Dacă o mașină blochează intrarea în curtea mea, nu ar fi normal să întreb vecinii stânga-dreapta a cui este mașina și apoi să apelez la poliția locală pentru a rezolva situația?

Ce părere aveți?
Credeți ca am vreo șansă de câștig?

MAYA2, Nu pot deschide informațiile despre procesul tău. Unde pot găsi sentința?
Mi-a atras atenția asta: ”decat daca se poate demonstra ca respectiva proprietate are un acces auto functional, care a fost obstructionat (fie iesirea, fie intrarea unui vehicul) si acest acces este folosit in mod curent, zilnic, in speta la data comiterii contraventiei.”
Îmi dă de înțeles că deși curtea mea are acces auto, dacă eu îl folosesc în mod curent, domeniul public nu trebuie să stea liber pentru că poate am o chef cândva să îl folosesc.


Mulțumesc mult,
Mihai

Buna Mihai, asa cum a precizat un utilizator valoros ca opinie aici, masura ridicarii auto este "pedeapsa" cea mai mare si se aplica DOAR in cazul celui mai mare prejudiciu cauzat celui care a reclamat. Adica ai bloct un garaj auto si proprietarul a pierdut o sedinta importanta la job neputand iesi, si asta probat.
Pana acolo exista: avertizare, amenda .
In cazul tau, sfatul meu, care am castigat un proces fara avocat, intelegand pe ce trebuie sa mizez in propria aparare, este sa aduci in instanta dovezi (de la vecini, martori terti) ca acea casa nu a fost folosita deloc in ultimii 2 ani. Asta este argumentul suprem, cu cat aduci mai multe dovezi, cu atat ai sanse mai mari de castig (daca e o vanzare/cumparare recenta cu schimbare proprietar, poate vechiul proprietar iti poate pune la dispozitie o dovada, copie contract sau orice document din care sa rezulte ca e o mutare recenta si o perioada lunga proprietatea nu a fost locuita).
Si un alt sfat este sa ai un ecuson plastifiat cu nr de telefon scris mare, afisat permanent la loc vizibil pe bord/in masina. Te scuteste de multe situatii imprevizibile, au am 3 astfel de placute in masina, sa se vada de pe toate laturile. Inclusiv politia te poate suna (a fost cazul la mineo data ) si te alegi doar cu o avertizare daca apari rapid.
Din pacate, nu stiu unde se poate gasi dosarul ca arhiva electronica. Intreaba prieteni in domeniu.
Succes in justitie.
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2022
MAYA2, utilizator

Alte discuții în legătură

Regulament pentru aplicarea oug 195/2002, art. 143, litera d): adonys adonys HG 1391/2006 Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, litera d: \"Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor: d) in dreptul cailor de ... (vezi toată discuția)
La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si o poarta ... DanielStanS DanielStanS La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si o poarta de acces mare pentru masina. Vecinul obisnuieste sa isi lase masina pe drumul de servitute in ... (vezi toată discuția)
Spatiul din fata casei serban008 serban008 Buna ziua, Pe strada pe care locuies daca ajung acasa dupa ora 18:30 nu prea mai gasesc locuri de parcare. In fata blocului meu este o casa si cand se ... (vezi toată discuția)