avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ridicare auto- curte cu acces exclusiv pietonal

Buna ziua

Astazi 16 nov 2013 am coborat la timp, observand de la fereastra, pentru a impiedica manevrele de ridicare a masinii personale de catre o firma de ridicari auto. Masina mea era partacta pe carosabil, intr-o zona de case in proximitatea domiciliului , fara nici o restrictie de parcare.Politia comunitara, prezenta la fata locului, a dispus incetarea procedurii de ridicare. Contestand decizia ridicarii, intrucat masina era parcata pe carosabil, intr-un sir de masini, trotuarul in latime de 1,5 m era complet liber, agentul constataor a motivat ca era parcata in dreptul unei porti, blocand accesul auto. Precizez ca locuiesc de foarte multi ani in zona si cunosc respectiva curte, avand vizibilitate de la ferestrele mele direct spre acea casa. Datorita unei anexe construite in curte, in dreptul portii, curtea nu permite acces auto, dovada ca si proprietarii se parcheaza numai pe carosabil.
Am rugat reprezentantul politiei sa-mi demonstreze ca am blocat o curte cu acces auto, ceea ce l-ar fi indreptatit sa dispuna procedura de ridicare. Vizibil incurcat datorita existentei anexei construite in dreptul portii care facea imposibil accesul auto, acesta mi-a spus ca ridicarea a fost legala, datorita faptului ca proprietara sustine ca are acces auto in curte (dar nu a putut demonstra, dovada ca dupa ce mi-am mutat masina din respectivul loc, ea si-a parcat-o tot pe carosabil).
Am refuzat sa semnez proces verba, iar agentul m-a "amenintat" ca va face instiintare prin afisare, la bloc (nu stiu daca o va face).
Am sunat la politia circulatie si mi s-a confirmat ulterior telefonic ca nu se poate dispune ridicarea auto de pe carosabil daca accesul in respectiva curte este exclusiv pietona, legea prevazand doar sanctiuni in cazul blocarii accesului auto.
Va rog sa ma ajutati cu indicatii spre paragraful din lege care arata clar ca numai blocarea accesului auto este sanctiinata, procedura nefiind sustinuta legal in cazul unui acces exclusiv pietonal.
Va multumesc, astept un raspuns de la un avocat/ cunoscator al legii, nu vreau sfaturi si sugestii, vreau doar cadrul legal care reglementeaza diferenta dintre acces auto in curte si acces pietonal.
Pune o poza sa vedem si noi despre ce e vorba. Nu vreau sa intelegi gresit.. stie toata lumea cum e sa treci prin asa ceva, dar din pacate, de data asta, legea e de partea vecinului.
Daca o casa are 2 porti, una pt acces pietonal, alta acces auto, distantate intre ele, este obligatoriu ca domeniul public (carosabilul) sa ramana liber in dreptul ambelor? deci 2 locuri de parcare neocupate...asa se face distinctia intre acces pietonal si auto.

Forumul acesta are optiunea postarii de foto, ca nu gasesc facilitatea?

[Va rog respectati standardele de comunicare impuse prin Regulament. Multumesc]
Ultima modificare: Joi, 21 Noiembrie 2013
Admin, administrator
Daca accesul catre proprietate este pietonal trebuie sa ramana liber trotuarul pentru ca pietonii sau eventual persoanele cu dizabilitati care se deplaseaza cu un miloc ajutator sa poata intra pe/ iesi de pe proprietatea respectiva
Daca accesul este pentru autovehicule carosabilul trebuie sa fie liber pe toata latimea portii pentru ca de pe partea carosabila a drumului se intra cu masina
ceeace se depoziteaza in spatele portii nu este treaba celui care blocheaza drumul de acces, poate chiar sunt pregatite pentru transport iar prin inconstienta obstructioneaza buna desfasurare a activitatii
Pana va veti revizui comportamentul, postarile mele se vor opri aici. L-ati luat pe "NU" in brate si nu vreti sa acceptati ca gresiti. Nu are nimeni pe acest forum, nicio intentie rea in ceea ce va priveste. Legea o aveti mai sus si e clara. Iar daca eu am curte cu 4 laturi la 4 strazi diferite si pe fiecare latura cate o poarta... DA! Am pretentia ca portile mele sa fie libere 24h/zi. E proprietatea mea, e dreptul meu CONFERIT DE LEGE.

O zi buna va doresc!
Am urmarit subiectul si ma amuza cum interpreteaza unii legea strict in favoarea lor. Simpla citare a unui text de lege nu indreptateste sa se traga o concluzie si nu stabileste savarsirea unei infractiuni. Va citez din concluzia unui caz castigat in instanta:
"descrierea concreta a faptei contraventionale prin reproducerea textului care o incrimineaza nu echivaleaza  cu descrierea ei efectiva intrucat, in absenta descrierii modalitatii concrete, a actiunii or omisiunii ce infrange legea, nu se pot determina circumstantele savarsirii, urmarile ei, gradul real de pericol social, gradul culpei si in consecinta nici individualiza sanctiunea”
Ca atare, acesta este rolul Politistului , sa studieze la fata locului circumstantele savarsirii infractiunii si gravitatea faptei si sa dispuna masura adecvata. Sanctionarea unei contraventii se face deci in functie de gravitatea faptei. Daca la fata locului (sau in instanta, cu foto) se dovedete ca nu era un acces auto, si spatiul pietonal permite un acces normal in curte (ca si la blocuri de altfel, legea nu face distinctie intra casa si bloc) nu se va lua masura sanctionarii faptei.
„Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: (...) descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei si  a locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite”. Daca nu exista pagube pricinuite si nu se poate dovedi ca a prejudiciat reclamantul cu ceva, simplul fapt ca o masina este parcat in fata unei curti fara acces auto nu este o contraventie si in nici un caz nu se aplica pedeapsa cea mai grava, aceea a ridicarii vehiculului.

Sunt avocat stagiar si am citat din diferite procese castigate. MAYA, va sfatuiesc sa mergeti in instanta cu fotografii care dovedesc ca reclamantul nu dispune de access auto si ca accesul normal curte, pietonal, era posibil datorita trotuarului larg lasat liber.
Succes! Astept si alte opinii ale colegilor profesionsti,

Alte discuții în legătură

Regulament pentru aplicarea oug 195/2002, art. 143, litera d): adonys adonys HG 1391/2006 Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, litera d: \"Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor: d) in dreptul cailor de ... (vezi toată discuția)
Spatiul din fata casei serban008 serban008 Buna ziua, Pe strada pe care locuies daca ajung acasa dupa ora 18:30 nu prea mai gasesc locuri de parcare. In fata blocului meu este o casa si cand se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! recent am achizitionat o proprietate apedro apedro Buna ziua ! Recent am achizitionat o proprietate care are delimitare un gard din tabla, cam 30 ml pe doua laturi, intr-un carier de case. Pe latura unde am ... (vezi toată discuția)