Buna ziua,am primit prin posta o invitatie la medierea unui litigiu pentru ziua de 25.11.Pot modifica data la care pot merge prin formularul trimis de biroul de mediere.
Va multumesc
Stimate domn,nu doresc sa fiu inteles gresit dar in situatia mea invitatia facuta de biroul de mediere prin redactarea ei si acum un citat: In temeiulart2,alin.(1)si................va informam ca trebuie sa fiti in ziua de 25.11.2013ora. x la biroul...........pentru sedinta de informare despre avantajele medierii.
Din punctul meu de vedere textul invitatiei(si acum ma refer strict la cea fraza) i-mi prezinta un mod imperativ in a gestiona invitatia.Vreau sa fiu bine inteles,NU doresc tergiversarea actului de mediere,dar probleme cum deastfel ati expus si dvs.ma obliga sa nu dau curs acestei invitatii acum(diadet tip 1(insulina ) si parascleroza idiopatica diabetologica ) prin faptul ca urmez niste investigatii complexe.
La fel de bine v-as intreba ce s-ar putea intimpla daca doresc ca medierea sa se faca la alt birou.As mai dori sa aflu care este termenul legal impus de lege pentru reprogramare?
Va multumesc
Colegii mei au explicat deja ca puteti contacta mediatorul si ca in functie de dispozitia dvs,. a celeilalte parti si a mediatorului, puteti reprograma de comun acord, sedinta de informare ori mediere.
In cazul acceptarii medierii legea nu impune un termen anume atunci cand partile isi arata disponibilitatea, dar nici nu se poate tergiversa (nu este cazul dvs.) o perioada de cateva luni.
Referitor la intrebarea privind medierea la alt birou, banuiesc ca va referiti la faptul ca doriti sa investiti si dvs. un mediator si astfel cei doi experti alesi sa faca comediere. Avand in vedere ca dvs. sunteti solicitat in prima instanta doar pentru informare, puteti comunica acest aspect mediatorului care v-a invitat deja, si el poate lua legatura cu celalalt mediator pentru a colabora pe speta (aici trebuie sa va incadrati in cele 15 zile mentionate de colega mediator_comeaga, dar daca ambele parti sunt de acord si instanta nu a impus altceva, atunci se poate stabili intalnirea si in afara celor 15 zile prevazute in textul de lege). Trebuie sa cunoasteti faptul ca daca mediatorul a fost investit de una dintre parti, asta nu inseamna ca acesta reprezenta cealalta parte, ca si avocatul de exemplu, ci este neutru si impartial. In concluzie numai daca doriti in mod expres un mediator anumem atunci s-ar putea justifica acest cost in plus.
Daca litigiul se afla pe rolul instantelor, odata semnat contractul de mediere il puteti depune instantei si aveti dreptul sa solicitati suspendarea procesului pentru cel mult 3 luni de zile.(vezi art 411 si art.2532 CPC)
Buna dimineata stimata doamna.
Scuzati deranjul la aceasta ora matinala dar fiind foarte interesat de subiectul meu am considerat ca ora nu este un impediment in a va raspunde.
Am citit cu foarte mare atentie si raspunsul dvs.si il consider pertinent ca si al colegului dvs.mediator_comeaga si am cerut niste lamuriri pentru ca nu mai m-am confruntat cu situatii de acest gen(nici macar procese,pentru ca m-am ferit de a incalca legea).Cred ca dupa cum observatii in expunerea mea NU doresc sa nu particip la o asemenea sedinta,dar in invitatia trimisa mie exista o fraza pe care am considerat-o impunatoare si va reproduc textual din invitatie:
-In baza art.2alin(1)...........bla,bla,.......TREBUIE SA FITI IN ZIUA DE 25.11.2013,ORA.X LA BIROUL DE MEDIERE......
Cind ai o asemenea fraza in textul invitatiei,cred ca poti considera acea invitatie o impunere.De aceea am avut aceasta suspiciune si doream sa aflu daca pot schimba mediatorul.Poate redactarea a fost facuta de un angajat al biroului.
Privitor la litigiu nu cunosc daca este pe rolul instantelor sau este prima faza a unui proces pentru ca in invitatie cererea reclamantului depusa la biroul de mediere este 14.11.2013,iar acasa nu am gasit nici o citatie privitoare la deschiderea unui proces.
Va multumesc pentru raspuns,iar daca doriti sa veniti cu anumite precizarii,astept un raspuns cu toate ca gratuitatea unui raspuns juridic este totusi limitata.
Stimate domn, parerea mea este ca va framantati prea mult. Deocamdata, dupa cum inteleg, ati fost invitat la informare, nu la mediere. Acceptul privind medierea, ca modalitate amiabila de solutionare a conflcitului pe care il aveti cu cealalta parte, se da la finalul sedintei de informare si nu este conditionat in niciun fel. Este insa obligatoriu ca ambele parti sa o agreeze pentru a avea loc o mediere.
In functie de pozitia celuilalt (care poate nici nu este interesat de mediere, nu puteti sti pana nu il intalniti in biroul mediatorului), veti decide in consecinta. Daca exista deschidere catre mediere din partea ambelor parti, puteti decide sa schimbati mediatorul, daca nici la informare nu va reusi sa va schimbe proasta impresie pe care v-a facut-o. Intr-adevar, textul invitatiei este formulat nepotrivit, tocmai pentru ca este o invitatie, nu o somatie. Nu sunteti obligat sa faceti medierea cu acelasi mediator cu care ati parcurs informarea, pentru ca o conditie esentiala in mediere este ca partile sa acorde credit deplin mediatorului.
Poate fi vorba insa doar de o formulare nefericita, dar daca acest mediator va reusi sa va convinga pe amandoi sa acceptati medierea si sa va rezolvati problema in acest mod, il iertam, nu? :D
P.S. Ma amuza faptul ca ma considerati de sex masculin, sunt asa de "barbata" in exprimari? :D
Avind in vedere ca dintr-o eroare a mea(pe care de altfel o recunosc!) v-am trecut la genul masculin,si avind convingerea ca ma veti ierta voi continua sa apreciez raspunsurile dumneavoastra STIMATA DOM....SOARA/NA.
Formularea nefericita este totusi un minus(pina la proba contrarie) pentru mediator.
Sigur il IERT(cred ca masculinul de aceasta data este corect) PE MEDIATOR.
Va doresc o zi buna!