Buna ziua,am primit prin posta o invitatie la medierea unui litigiu pentru ziua de 25.11.Pot modifica data la care pot merge prin formularul trimis de biroul de mediere.
Va multumesc
Bunul simt surprinde placut intotdeauna dle. Saundu (ma refer la scuzele cu mesajul matinal), asa ca va rog a nu ezita in a pune cate intrebari doriti pe forum, atata timp cat aveti nelamuriri.
Consultantii avocatnet au expertiza si rabdarea necesara pentru a va raspunde :)
Referitor la invitatie, chiar daca textul pare imperativ, nu sunteti obligat sa participati la procedura de informare. Totusi puteti telefona mediatorului pentru a vi se aduce la cunostinta care este obiectul conflictului, intrucat este posibil ca cealalta parte sa intentioneze a va actiona in judecata si a trebuit sa respecte aceasta procedura a informarii, pentru ca altfel instanta ii poate respinge cererea de chemare in judecata ca fiind inadmisibila (deci nu veti primi citatie decat dupa indeplinirea procedurii)
Conform articolul 2, din OUG 90/2012:
(1^1) Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.
(1^2) Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile in materie prevazute de art. 60^1 alin. (1) lit. a)-f)."
In alta ordine de idei puteti solicita mediatorului sa fiti informat in sedinte separate, pentru a nu va intalni cu cealalta parte, daca asta doriti. Dupa ce obtineti certificatul de informare, decideti daca doriti sa intrati in procedura propriu-zisa a medierii, ori nu, cu mediatorul investit ori cu altul investit de dvs. Eliberarea certificatului este gratuita, iar procedura de mediere presupune un onorariu. Mediatorul va propune ca partile sa plateasca in mod egal onorariul, dar daca ele se inteleg altfel va fi respectata vointa lor. In mediere solutia apartine partilor pe cand in instanta judecatorului.
Va rog sa va ganditi la mediator ca la persoana care asista partile in negocierea ce poate stinge conflictul si nu ca la un judecator care impune o solutie, ori un avocat care reprezinta interesele unei singure parti. Informarea nu este o procedura complicata, formala, ci poate raspunde la multe dintre intrebarile pe care le aveti.
Pe de alta parte si instanta de judecata (daca se ajunge aici) va "privi cu alti ochi", faptul ca ati mers la informare chiar daca nu s-a ajuns si la mediere.
Tinind cont ca ati avut un continut al raspunsului destul de convingator,voi contacta mediatorul pentru a lamurii toate detaliile privitor la desfasurarea acestui proces de mediere.
Cu siguranta ma voi adresa forumului atita timp cit am o nelamurire juridica.
Cit priveste ,,BUNUL SIMT",face parte din profilul meu de om.Totusi 60 zeci de primaverii nu-mi permite alt fel de caracter chiar daca uneori acesta vine matinal.
Va multumesc.
@SANDU
1. Propune trei date diferite, dar care sa-ti convina ! Nu vor avea ce zice, au de unde ,,alege".
2. Nu te lasa amagit, du-te la mediere insotit de avocat ! Crede-ma, imi vei multumi ! Asa veti fi doi la doi. Sau crezi ca partea cealalta a apelat la un mediator pe care nu l-a vazut in viata lui ?!
Dl.Goe chiar am luat in calcul de a merge la mediere cu un avocat stiind ca atita timp cit dusmanul te invita in teritoriul lui,sa te astepti la ce e mai rau.
Cu siguranta voi forta limitele legale(termeni,date calendaristice s.a.m.d.) pentru tot procesul de mediere.Va spun sincer ca sint adeptul comunicarii si nu al situatiilor limita.Dar daca reclamantul a considerat ca acesta este drumul pe care considera ca-si va gasii dreptatea(cu siguranta ca daca ati sti speta,ati considera ca reclamanta este neb......na,pentru ca nu are nici o posibilitate de a cistiga in fata mea ) voi merge pe el pina la capat,iar la sfirsitul demersului judecatoresc sa o umilesc cerind daune de 1 leu.
O seara buna