avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copie certificata din arhiva Camerei Notarilor Publici
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copie certificata din arhiva Camerei Notarilor Publici

Este valabila doar 6 luni?
Joha a scris:

Eu nu am cum sa va conving si nici sa va fac sa pretuiti o munca de care habar nu aveti. Am observat ca in toate postarile dvs aveti o tinta fixa Camera Notarilor Publici ca organizatie si tangential notarii sau activitatea lor.
Multumesc.


Va rog sa ma scuzati, din nou, dar, la asa comentariu, trebuie sa va raspund. Tocmai ca am habar ce inseamna munca intr-o arhiva, nu chiar a AN sau CNP, dar ceva asemanator. Am lucrat in arhiva unei fabrici, pe langa faptul ca raspundeam si de biblioteca si de traduceri. Am lucrat si cu notari... Deci stiu ce inseamna o arhivare, scanare, imprimare etc.

Pentru ca sunt in domeniu, va intreb sa va ganditi prin comparatie, ce ar spune un client daca as scrie pe o traducere ca este valabila doar 6 luni! Sau, pentru ca semnatura mea trebuie legalizata (!), ce ar spune clientul daca ar scrie notarul in textul de legalizare ca traducerea este valabila doar 6 luni! Poate ca n-ar fi o tragedie, ca doar o traducere are un pret mult mai rezonabil...
Acum partea cu traducerile va rog sa o postati in forumul de traduceri nu face obiectul acestui topic si forum.
Faptul ca ati lucrat intr o fabrica la arhiva este un lucru relativ si de aceea zic ca mi am cam racit gura de pomana....si degetele pe tastatura. Nu vb de arhivare, scanare si imprimare la un birou notarial ci a tine evidenta unor acte de exemplu pe Bucuresti de la toate Notariatele de stat din 50 pana in prezent...nu stiu daca intelegti sau cuprindeti cu mintea volumul ....in fine...

AVLIL a scris:

Aiuritor e si sa credeti ca intr-un dosar de 3 ani, din 6 in 6 luni o instanta va va solicita innoirea certificatului; el trebuie sa fie in termen de valabilitate la momentul depunerii lui in dosar, atat.


Nu va contrazic, poate un alt exemplu era mai bun... Dat fiind faptul ca nu am originalul certificatului de mostenitor, este foarte probabil ca aceasta copie certificata de CNP sa fie ceruta oriunde si oricand este nevoie...
Doamna, eu va spun ca nu este asa sau, legal, nu ar trebui sa fie.
Nu e vina nici Camerei si nici bunicii ca asa a facut legiuitorul legea. Dupa cum, mai sus, v-am mai dat exemple de tampenii aiuritoare din aceeasi minunata lege.
Exista, la baza acestor bazaconii legale, si o logica, dar, cred eu, ea nu justifica aberatiile de legalizare a unei copii a unui act de identitate.

V-am dat acele exemple ca sa intelegeti ca, uneori, notarul e legat de maini si de picioare. De exemplu vin eu, Gigel, la nenea notarul care poate crede ca si mine ca e o aberatie dispozitia legala privitoare la legalizarea CI. Dar, spre deosebire de avocat, el nu e pus acolo sa interpreteze, ci sa aplice niste formalitati; eu, Gigel, fac cerere si eu, Gigel, am drept conform legii sa obtin o aberatie. Ce sa faca notarul? Nu poate decat sa imi dea copia legalizata, altfel ii cer incheiere de respingere si ma duc si-i fac plangere la CNP, cum spuneti dv.

Un certificat atat de vechi e normal sa aiba deja un statut bine batut in cuie si sa nu mai incurce circuitul civil, ca are si el nevoie de stabilitate. Asa incat, folosirea lui e limitata.

Daca imi dati exact situatia in care va deranjeaza aceasta limitare a valabilitatii la 6 luni, poate incerc sa va gasesc o solutie.
Sa ne puneti in discutie o situatie nereala, pur ipotetica, nu e chiar frumos, ca noi ne batem capetele ca sa ajutam intr-o... situatie inexistenta. Dupa mine, e la fel de aiuritor ca unele dispozitii legale.
In concluzie, daca aveti nevoie de ajutor privind o situatie concreta, va rog sa reveniti cu descrierea ei. Multumesc.
Doamna Avlil, prin exprimarea mea "poate un alt exemplu era mai bun", am vrut sa spun ca "poate un alt exemplu din partea mea era mai bun". Sunt perfect de acord ca unele prevederi legale in materie notariala sunt total aiuritoare si se contrazic de multe ori.

Va asigur ca situatia este reala si am mai initiat si alte discutii pe acest forum, referitoare la multiplele problemele cu care ma confrunt, dar la care nu am primit niciun raspuns...Puteti vedea, de exemplu, "Arhiva dosare succesorale ". Nu mai incarc aceasta discutie si oricum nu mai pot posta de doua ori aceeasi discutie...

Ma deranjeaza aceasta limitare a valabilitatii la 6 luni in primul rand pentru ca nu se justifica asa o taxa aberanta!

Nici eu nu stiu cum voi proceda si cat timp imi va trebui aceasta copie certificata. Deocamdata adun documente din diverse arhive...

Situatia reala este urmatoarea: in Certificatul de mostenitor din discutie, mama mea si un frate mostenesc de la bunica o parcela de teren in cota 1/2 fiecare. Nu stiu de ce acestia nu au procedat atunci in 1957 la intabulare, in CF figureaza bunica. Dar, in urma unui proces de anulare titlu de proprietate eliberat initial conform Legii fondului funciar (in care intra si aceasta parcela, pe langa altele), desi certificatul de mostenitor a fost depus la dosar tot in copie legalizata (stil vechi din 1991), parcela a fost impartita la 4 mostenitori. Adica mama mea a primit 1/4 in loc de 1/2.

Ma gandesc acum ca poate era mai bine sa obtin un duplicat si nu o copie certificata, daca e posibil...

Si as mai avea o nelamurire. S-a tot spus pe aici ca la casarea dosarelor succesorale se pastreaza doar certificatul de mostenitor si incheierea. In 1957 se faceau incheieri?

Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
dariad, utilizator

Alte discuții în legătură

Arhiva dosare succesorale dariad dariad Am gasit cateva informatii ca dupa preluarea arhivelor succesorale de catre Camerele Notarilor Publici de la fostele Notariate de Stat, dosarele succesorale ... (vezi toată discuția)
Cit timp trebuie pastrate documentele notariale dupa moartea notarului respectiv? gheo71 gheo71 Si mai ales cine sau ce institutie trebuie sa le pastreze ? ori se arunca/distrug Cu alte cuvinte in cazul in care un notar din Romania care a decedat si ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am pierdut certificatul de moștenitor și îmi este ... Stoica Marcel Stoica Marcel Bună ziua. Am pierdut certificatul de moștenitor și îmi este necesar la preschimbarea buletinului. De la Camera Notarilor publici a Municipiului ... (vezi toată discuția)