Sa ne spuneti exact cand ajungeti sa va trebuiasca de 3 ori ori 6 luni valabilitatea acelui act, caci pana acum imi pare ca va deranjeaza doar la nivel teoretic, fara o situatie de fapt concreta.
Daca o luati drept pret al depozitarii si prelucrarii, eu cred ca, daca ati pierdut un act, un cost per exemplar de cca 1,5 lei/an nu e mare. Altfel, daca nu e greu de pastrat un act, familia dv. il putea avea si nu v-ar mai fi trebuit acum copie legalizata.
Cat priveste faptul ca nu puteti posta de doua ori aceeasi discutie, e corect, insa puteti veni cu un link aici. Daca au legatura problemele, atunci puteti solicita inchiderea/stergerea celuilalt subiect si continuarea lui aici.
Nu inteleg la ce "cost per exemplar de cca 1,5 lei/an " va referiti. Taxa platita de mine pentru copia certificata a fost de 87 lei/6 luni valabilitate.
Mi se pare ca la vremea aceea (1957), se faceau mai multe exemplare ale Certificatului de mostenitor, doar daca cereau partile. De ce nu au cerut asa partile, nu am de unde sa stiu, caci acestea au murit de mult. Daca au cerut si au avut vreun exemplar, acum acestea nu mai exista si nu cunosc motivul.
Dupa atatea comentarii ironice si insinuante, ca si cum o persoana care nu este in domeniu ar trebui sa stie tot ce stiu cei in domeniu, incepe sa-mi para rau ca am scris pe acest forum. Am facut-o cu speranta de a primi un ajutor, dar cred ca acesta este unul din rosturile mai putin importante ale acestui forum...
Da, doamna, vorbeam de pretul depozitarii, asa zicea fraza. Actul s-a pastrat de statul roman in conditii bune timp de cati ani? 56 de ani. Impartiti 87 la anii aia si aflati cat a costat pe an fiecare exemplar eliberat. Cam 1,55 lei.
Nu v-am ironizat, insa dv. nu aveti o problema juridica, dv. nu va convin anumite reglementari, noi ne batem capul inutil sa vi le explicam si dv. va suparati.
Repet: cand aveti situatia concreta in care va trebuie acel act de atatea ori, va rog sa reveniti sa incercam sa va ajutam.
Pana atunci va suparati ca mi-am batut eu capul cu o problema inexistenta.
Unde v-am spus eu ca trebuia sa cunoasteti domeniul juridic? Unde v-am ironizat? Nu aveti o problema de rezolvat, v-am rugat sa reveniti cand o aveti si dv. continuati ca si cand eu sau altii nu va ajutam.
Sunt oameni care intra cu probleme concrete, stringente, nu ajung la ei ca sa discutam la nivel teoretic ce s-ar inampla intr-un exemplu.
Ziceti ca mai aveti problema, va arat cum sa procedati, nu procedati in niciun fel; pierd timpul vad.
Dna AVLIL, taxa platita de mine a fost pentru serviciul de eliberare copie certificata din arhiva CNP, nu pentru depozitare, care nici nu exista ca taxa. Si pentru ca veni vorba, aceeasi taxa de eliberare copie legalizata din arhiva Notariatului de Stat era 12 lei in 1991, in timbre fiscale.
Iar CNP a preluat arhivele Notariatului de Stat in 2004. Taxele pentru serviciile prestate de CNP, inclusiv taxa de 87 lei din discutie, intra de atunci in contul CNP, nu al statului. Repet, o taxa atat de mare nu se justifica! Asta e parerea mea.
Referitor la "comentarii ironice si insinuante", nu m-am referit strict la dumneavoastra.
Este parerea dv., eu incerc sa va explic faptul ca eliberarea unei copii de pe un act atat de vechi inseamna costuri.
Costuri pe care anterior le plateam toti din banii nostri (vezi Notariatul de stat cu buget din bani publici) si care acum se achita numai de cei care au nevoie de acte.
E o chestiune de viziune, poate lui X nu i se pare corect sa plateasca statul depozitarea unor acte pe care unii nu le mai gasesc, pentru ca X pastreaza oric e act. Lui Y insa, acest serviciu i se pare bun, ca el nu prea tine actele in ordine.
Nici eu si nici statul nu putem elibera copii ale unor inscrisuri pe care nu le-am conservat, depozitat, inventariat etc. Toate astea costa si, la momentul cand o persoana, Y, are nevoie de un astfel de act, plateste, inclus in pretul eliberarii unui exemplar, anumite sume si pentru restul serviciilor prestate, dar nevazute de beneficiarul final. E normal, se intampla peste tot.