avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1261 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Judecatorul Cristi Danilet, despre eforturile CSM ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Judecatorul Cristi Danilet, despre eforturile CSM privind medierea si despre mediere in noile coduri penale

Judecatorul Cristi Danilet, despre eforturile CSM privind medierea si despre mediere in noile coduri penale

Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliul Superior al Magistraturii, a vorbit in prezentarea tinuta la Seminarul “Ziua europeana a medierii”, de la Suceava, despre eforturile facute de CSM cu privire la mediere, precum si despre si medierea in noile coduri penale.

Suceava- Cristi Danilet 1Ca si un istoric al actiunilor Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul a enumerat pe an pasii facuti in sprijinul medierii:

“In 2011, la nivelul CSM-ului s-a incheiat un protocol de colaborare cu Consiliul de Mediere, prin care ne-am asumat cateva indatoriri, pentru a sprijini in mod public medierea. Unii dintre noi l-au receptat cu entuziasm, pentru ca s-a intamplat de-a lungul timpului sa lucram la cateva acte normative care au fondat medierea. Exista un cadru institutional, de asemenea, foarte multe instante din Romania au incheiat propriile protocoale cu asociatiile locale pentru sprijinirea medierii. A fost momentul in care am inceput sa ne cunoastem intre noi, judecatorii, procurorii, mediatorii si sper ca si avocatii.

In 2012, Consiliul Superior al Magistraturii a modificat Regulamentul de Organizare Interioara a instantelor, pentru a incerca sa grabeasca procedurile de aplicare de emitere a hotararii de expedient. Putem primi acordurile de mediere spre incuviintare, chiar in cursul vacantelor judecatoresti. In paralel s-a modificat si Codul de Procedura Civila, iar aici as vrea ca presedintii de instanta sa urgenteze procedurile cand avem acord de mediere.

In 2013, CSM-ul a stabilit ca judecatorii care au rude printre mediatori sa-si declare aceasta calitate, pentru ca vrem sa eliminam orice banuieli de lipsa de impartialitate. Tot anul trecut CSM a stabilit ca hotararile care contin acord de mediere, sa nu fie publicate pe portal, pentru ca ar incalca confidentialitatea acordului de mediere.

In 2014, acum cateva zile, s-au petrecut cateva schimbari in sistemul nostru informatic, care sa permita ca si obiect distinct de judecata: consfintire acord de mediere. Pentru prima data vom avea posibilitatea inregistrarii in sistem informatic un alt tip de actiune.”

In legatura cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal si a Noului Cod de Procedura Penala, judecatorul Cristi Danilet a afirmat:

“La 1 februiarie 2014, va intra in vigoare Noul Cod Penal si Noul Cod de Procedura Penala, nu va fi nici un fel de derogare, si acesta cuprinde o dispozitie inovatoare, care va da un impuls medierii. Pentru prima data apare medierea penala. Astazi, dupa Legea 202, acordul de mediere este un impediment la promovarea procesului penal sau continuarea unui proces penal. Asadar pentru anumite infractiuni, considerate simple, care sunt urmarite de la plangerea prealabila, se poate incheia acord de mediere, care duce la incetarea procesului penal. Acum apare o reglementare noua pe procedura penala si anume pentru alte infractiuni decat cele urmarite de la plangerea prealabila sau impacare, care sunt sanctionabile de noul Cod penal pana in 7 ani inchisoare, procurorul, atunci cand constata ca nu exista interes public in promovarea actiunii penale, poate renunta la o urmarire penala. Printre conditiile de stabilire daca o urmarire are sau nu interes public, este si aceea de a stabili daca sunt depuse eforturi de catre inculpat de a indrepta lucrurile negative produse de fapta sa, care de regula se rezuma la plata prejudiciului.

Daca procurorul ajunge la concluzia ca renunta la urmarirea penala, stabileste un termen de 9 luni de zile, in care inculpatul trebuie sa indeplineasca obligatiile asumate prin acordul de mediere.

Cred ca va fi in interesul inculpatilor sa nu aiba dosasre penale, va fi interesul victimei sa-si recupereze prejudiciul si nu numai, si va fi si interesul magistratilor pentru ca scapa de dosare.”

I.T.F.
Am suspiciunea ca exista persoane care bifeaza raspunsuri fara sa aduca valoare adaugata discutiei... probabil doar ca sa se mentina intr-un rating onorabil. Pareri reluate din alte raspunsuri, exprimari ambigue sau de genul " este greu pentru ca nu este usor"... Ar trebui totusi sa venim si cu argumente ... caci parerologi fara substanta vedem destui pe la TV...
Nu am nicio mediere reusita si asta imi spune ca medierea nu este utila decat in anumite cazuri cand partile se pot intelege.
Nu va ganditi ca am vrut eu asa.
Nici macar nu merg la mediere ca as pierde timpul.

Va faceti reclama dar realitatea este cu totul alta.
Medierea putea fi utila doar in caz de divort dar chiar si acolo nu intotdeauna.

Daca medierea esueaza oamenii cheltuiesc banii aiurea.
Ca ar fi mai ieftin decat la instanta ar fi ceva dar numai daca medierea ar reusi.

Trebuia lasat la aprecierea instantei daca sa se faca sau nu mediere.
Instanta putea intreba partile si asa era in regula.

Sunt multe probleme cu medierea.
Unde citati pe un individ care este plecat din tara daca nu se cunoaste adresa?
Ce faceti cu medierea daca se implineste termenul de prescriptie si trebuie facuta medierea?

Mediatorii gandesc strict cum sa faca medierea dar nu au perceptia problematicii in intregul ei.
Dupa parerea mea este clar ca este o pierdere de timp medierea si de bani in egala masura.

Avocatii se puteau intelege si partile sa fie prezente si fara sa fie necesara medierea.
Oamenii nu au bani si daca platesc o mediere esuata raman si fara bani de avocat si au pierdut si timpul.
In aceste conditii, fara avocat mai pot pierde si procesul dupa o mediere esuata.
V-ati gandit si la asa ceva?
Stiu ca legea va convine si nu are sens sa va ganditi la ceva ce poate ca nici macar nu stiti...

Concluzia mea este ca, instanta putea trimite la mediere daca vedea ca exista sanse ca partile sa se inteleaga si nu ca legea sa trimita oamenii aiurea la mediere ca sa piarda timpul si banii.

Nici nu stiu daca s-au facut studii pentru Romania pentru a se analiza efectele introducerii legii medierii in contextul concret din tara.

Stiti ce ar trebui facut?
Ar trebui ca mediatorii sa aiba nominalizari din care sa rezulte cate medieri au reusit din cate au facut.
Dar...legea nu cere asa ceva...
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Stimati colegi in stiintele dreptului,

Citind cu atentie postarile,comentariile de mai sus,si pentru ca judecatorul CSM,Cristi Danilet doreste medierea in penal,as dori sa dezbatem urmatoarea speta de mai jos,pentru ca sa intelegem si noi mai bine cum opereaza medierea in penal.

Speta:
Un localnic din capitala se trezeste cu masina personala,care era parcata in fata blocului ca de obicei,cu masina vandalizata. Cei care i-au vandalizat masina,sunt fanii unei echipe de fotbal (Steaua,Dinamo,Rapid). Au fost identificati doua persoane care au vandalizat aceasta masina,iar ei sustin ca au vandalizat masina din cauza supararilor cu privire la scor pierdut de echipa lor favorizata. (Cred ca sunteti la curent cu aceste incidente,in care fanii echipelor de fotbal fac prapad prin acte de violente).
Cei doi fani violenti,fiind identificati,prinsi,dusi la politie,si proprietarul masinii depune plangere penala impotriva lor. Plangerea depusa la politie este depusa la dosar,care va fi inaintat de politie catre parchet. Procurorul de caz,cerceteaza dosarul si propune inceperea U.P. cu trimitere in judecata a celor doi fani acuzati de vandalism.

In aceasta situatie descrisa mai sus,doresc sa dezbatem cum sta medierea in penal,la care adresez urmatoarele intrebari:
1) Inainte de a fi trimis dosarul in instanta de catre procuror,procurorul va propune si va organiza medierea la un birou de mediator intre cei doi fani si victima masinii?
2) Cine plateste medierea? Procurorul,fanii sau victima masinii?

In situatia de mai sus,nu cred ca victima masinii va avea de gand sa cheme la mediere pe fanii violenti,pentru ca nu are de gand sa plateasca si medierea cand deja masina ii este vandalizata.
Legea inca nu este clara privind aceste proceduri de mediere in penal,sau poate este destul de clara si eu sa nu fii observat?
Intervenție moderator :

Domnule Lascschoschi, este regretabil că nu înțelegeți scopul și utilitatea implementării medierii în România.Despre ce specialiști care să facă legile vorbiți, când medierea de fapt a venit din necesitatea armonizării legislației naționale cu cea a UE ? Ați văzut măcar Directiva 52/2008 ?
Spuneți că nu aveți nicio mediere reușită, dar nu dvs. trebuie să aveți medieri reușite, ci mediatorii.Uneori prezența avocaților în procesul de mediere chiar nu este necesară, ci mai mult încurcă lucrurile.
Mediatorii își fac reclamă? Dar dvs., de câte ori ați primit sancțiuni pe forum pentru reclamă?
Dacă medierea eșuează oamenii cheltuie bani degeaba? Dar când pierd procesele judiciare nu cheltuie cu mult mai mulți bani?
Există reglementări și cu privire la citare, și la prescripție, cităm părțile din afară telefonic, prin mail, etc. Chiar aveți această îngrijorare, sau...?
Ah, dar oare legea cere o statistică a câte procese au câștigat avocații și câte au pierdut?
Nu uitați, domnule Laschoschi, că nici mediatorii nu au decât o obligație de diligență și nu una de rezultat.
V-aș ruga să interveniți în acest forum doar dacă aveți ceva util de spus și la obiect , pe un anumit subiect, și nu să să vă mai spuneți a mia oară opinia despre mediere și mediatori și să ridicați în slăvi rolul avocatului în sistem și să minimalizați rolul meiderii și al mediatorului.Nu vă erijați în legiuitor și încercați să acceptați realitatea, este loc pentru toți profesioniștii, iar aceștia trebuie să colaboreze pentru că nu se află în comeptiție.
Sper să luați în calcul aceste recomandări, nu de alta, dar dorim să facem ceva util și nu să întreținem un război fără sens. Vrem să fim de folos utilizatorilor și nu să-i derutăm, să-i încurcăm. Lăsați specialiștii să vorbească .Oamenii pot consulta legislația și să vadă că noi nu vorbim în afara legii.
legally_aid a scris:

Intervenție moderator :

Domnule Lascschoschi, este regretabil că nu înțelegeți scopul și utilitatea implementării medierii în România.Despre ce specialiști care să facă legile vorbiți, când medierea de fapt a venit din necesitatea armonizării legislației naționale cu cea a UE ? Ați văzut măcar Directiva 52/2008 ?
Spuneți că nu aveți nicio mediere reușită, dar nu dvs. trebuie să aveți medieri reușite, ci mediatorii.Uneori prezența avocaților în procesul de mediere chiar nu este necesară, ci mai mult încurcă lucrurile.
Mediatorii își fac reclamă? Dar dvs., de câte ori ați primit sancțiuni pe forum pentru reclamă?
Dacă medierea eșuează oamenii cheltuie bani degeaba? Dar când pierd procesele judiciare nu cheltuie cu mult mai mulți bani?
Există reglementări și cu privire la citare, și la prescripție, cităm părțile din afară telefonic, prin mail, etc. Chiar aveți această îngrijorare, sau...?
Ah, dar oare legea cere o statistică a câte procese au câștigat avocații și câte au pierdut?
Nu uitați, domnule Laschoschi, că nici mediatorii nu au decât o obligație de diligență și nu una de rezultat.
V-aș ruga să interveniți în acest forum doar dacă aveți ceva util de spus și la obiect , pe un anumit subiect, și nu să să vă mai spuneți a mia oară opinia despre mediere și mediatori și să ridicați în slăvi rolul avocatului în sistem și să minimalizați rolul meiderii și al mediatorului.Nu vă erijați în legiuitor și încercați să acceptați realitatea, este loc pentru toți profesioniștii, iar aceștia trebuie să colaboreze pentru că nu se află în comeptiție.
Sper să luați în calcul aceste recomandări, nu de alta, dar dorim să facem ceva util și nu să întreținem un război fără sens. Vrem să fim de folos utilizatorilor și nu să-i derutăm, să-i încurcăm. Lăsați specialiștii să vorbească .Oamenii pot consulta legislația și să vadă că noi nu vorbim în afara legii.

Nu ati inteles ce am spus.

In Romania medierea nu era oportuna.
Romania este un stat in curs de dezvoltare in raport de omul de rand.
Exista varfuri si oameni de rand.

Obligativitatea procedurii medierii duce la pierdere de timp si de bani.
Puteti compara Germania cu Romania?
Germania in 1968 era cea mai puternica tara din Europa dupa ce razboiul a ras practic aprope jumatate...
In Romania dupa atatia ani din 89 si ne aflam cumva ca Bulgaria...si Albania...
Nu uitati ca in 89 Romania era fara datorii...
Astazi Romania este compesita de datorii...

Dupa parerea mea mediatorii sunt cei care le dau sanse desarte la oameni in cazuri in care este evident ca oamenii nu se pot intelege.
Nu ma refer la dvs., ci la modul general.

Pentru Romania solutia era aceea ca instanta sa decida cine merge la mediere si credeti-ma ca la tot ce cunosc despre Romania sub toate aspectele aceasta era solutia optima.

Nu am citit directiva dar nu cred ca se incalca.
Gresesc?

Cat priveste medierile esuate si cele reusite sa stiti ca si la avocati ma gandesc ca ar fi util asa ceva.Ma refer la o nominalizare.
Nimeni nu te obliga sa iei un proces.
Atunci poate ca avocatii ar deveni mai atenti cand ar prelua un proces si oamenii ar avea informatii concrete intr-un mod pragmatic despre avocati.

La mediatori nu stiu cat de relevant ar fi dar oricum si acolo ar arata ceva relevant...si anume medierile reusite cele esuate.
La mediatori este insa altfel deoarece se poate nimeri ca un mediator sa prinda numai parti care este imposibil sa se inteleaga iar altii sa prinda numai divorturi care sa fie simplu de mediat...
Cred ca ati inteles ideea pentru ca nu sinteti straina nici de avocatura.
Pe de alta parte, daca medierea tot este obligatorie omul ar trebui sa ajunga la cel mai bun mediator tocmai pentru a nu se ajunge in litigiu la instanta.
Eu asa inteleg scopul si logica legii implementarii medierii si nicidecum ca omul sa piarda timpul aiurea si sa cheltuiasca bani si apoi sa esueze medierea.

Referirile mele din mesajul precedent viza in mod special raspunsul celor doi mediatori si nu era destinat pentru dvs.
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Impacarea in fata unui mediator in cazuri penale alexia28 alexia28 impacarea in fata unui mediator inlatura raspunderea penala? (vezi toată discuția)
Contract de mediere-eliberare? oltul oltul o cunostinta a fost arestat preventiv pentru inselaciune? daca face un contract de mediere va fi eliberat? cum sa faca? sa imputerniceze pe cineva? dar cum sa ... (vezi toată discuția)
Impacarea penala la notar - controverse cezarad cezarad Am o intrebare. Daca de pilda, pentru o infractiune de vatamare corporala (infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la cerere), ... (vezi toată discuția)