legally_aid a scris:
@just-drept, promit că îndată ce voi fi mai liberă vă răspund la problema dvs., pe îndelete.
Doamna legally_aid,nu mai e nevoie sa imi raspundeti la problema mea,am inteles deja de la @mediator_comeaga ,doar daca mai aveti ceva de adaugat,puteti sa scrieti,in rest nu.
Cea ce a spus @mediator_comeaga este bine,asa gandeam si eu,insa nu eram sigur,deoarece judecatorul Cristi Danilet nu a detaliat mai multe.
Acum as dori sa inteleg si eu,si nu numai eu,ci toti care vor citi sau care pe parcurs vor sa stie. Am doua nelamuriri:
1) Doresc sa stiu daca exista o lista tip grila cu infractiuni care sunt sanctionabile de noul Cod penal pana in 7 ani inchisoare.
Stim ca judecatorul e suveran sa decida cati ani de puscarie trebuie sa execute infractorul, asadar dosarul penal,pana sa ajunga la judecator,va trece mai intai pe la procuror. Procurorul de unde stie ca fapta savarsita de un infractor ar merita sub 7 ani de inchisoare?
Precizez ca la inceput,ati mentionat ca procurorul,cercetand plangerea prealabila,va vedea daca exista cale de impacare, care sunt sanctionabile de noul Cod penal pana in 7 ani inchisoare, si atunci procurorul, daca constata ca nu exista interes public in promovarea actiunii penale,va propune justitiabililor sa parcurga calea de mediere.
Precizez ca trebuie sa existe o lista de infractiuni sub 7 ani inchisoare,astfel procurorul nu ar propune infractorului sa caute o cale de impacare prin mediere cu cel care a depus plangere prealabila.
Omorul nu se incadreaza la mediere,dar violentele,furtul,violul,inselaciunea,etc se va integra la propunerea de impacare prin mediere? Sunt constient ca procurorul va analiza si trecutul,cazierul infractorului,si mai ales cat de grava este fapta savarsita. Nu putem da unui infractor care a furat un
ou,7 ani de inchisoare,pe cand altul care fura un
bou este liber.
2) Infractiunea reparata prin mediere,daca faptuitorul si-a incheiat socoteala prin mediere fata de victima,ajungandu-se la o impacare, oare faptuitorul va mai avea cazier sau antecedente penale?