A lasa la libera apreciere a procurorului initierea unei urmariri sau cercetari intr-o speta este o incalcare a dreptuirlo civile ale partii vatamate
Penru domnul @polloctav, dar nu este deja la latitudinea procurorului începerea up și trimiterea în judecată? Nu este nicio noutate aici.
Pe vechea sau actuala legislație, nu văd să se întrevadă vreo schimbare sub aspectul atâtor neajunsuri, subiectivism ,tergiversări, interese, corupție. etc.
Oare aspectul punitiv este cel mai relevant pentru un făptuitor? Medierea tocmai acest caracter îl are , unul reparatoriu pentru persoana vătămată. Pedepsirea penală a făptuitorului în ce măsură are rolul de a-l reeduca pe acesta? Este destul de relativ.Executarea unei pedepse în stare de privare de libertate? Dați-mi voie să nu cred în puterea de reeducare a acestei pedepse, ci, într-un efect contrar.Un infractor merge printre alți infractori, între șmecheri, persoane fără niciun Dumnezeu. iar când va ieși de acolo nu va ieși curat ca lacrima , no way. Unii dintre ei comit în aceeași zi a liberării o nouă faptă.
Pânâ la urmă , dacă este vorba despre îndreptarea răului făcut părții vătămate, medierea este calea ( justiția restaurativă sau reparatorie, și nu cea retributivă- cu accent pe pedepsirea penală a infractorului).
Pentru domnul Laschoschi:
Știu că veți găsi mereu argumente și nici măcar nu contează la cine vă referiți.
Procesul judiciar are rolul său, și , de asemenea medierea are rolul său în societea de azi.
În USA doar 10% dintre conflicte mai ajung pe rolul unei instanțe, restul merg la mediere.În Europa lucrurile încă nu stau foarte bine, tocmai pentru că Directiva 52 nu este respectată de statele membre așa cum ar trebui. Iar România are legislație și pentru ca instanțele să recomande medierea, în afară de obligativitatea parcurgerii unei ședințe de informare,în art. 21, 227 din C. pr. civilă, art 6 din Legea 192/2006, există dispoziții pentru instanțe și autorități cu atribuții jurisdicționale. Doar că ele sunt aproape ignorate.Există o rezistență a sistemului la nou, nu pare să se dorească degrevarea, există un spirit conservator, avem un popor conflictual, procesoman și influențabil.Influențabil, pentru că dacă avocatul, din diverse rațiuni, îi bagă în cap justițiabilului că medierea este o prostie și că mediatorul îi ia banii degeaba, se va bate pasul pe loc mult și bine.Iar între timp UE ne va trage de urechi.
Oammenii, justițiabilii, atunci când intră în contact cu mediatorii, înțeleg rolul medierrii și beneficiile acestei proceduri, și aleg această cale de soluționare a diferendului lor.Nu am medieri eșuate , o spun cu riscul de a se interpreta că mi-aș aduce elogii.Medierea foarte rar eșuează, este o procedură voluntară , iar costurile sunt cu 60% mai mici decât cele a le unui proces judiciar.În plus, nu există perdanți ți câștigători, ci rezultatul unei medierei este de tip win-win.
Acum, deși aș putea spune multe, vă las ca, în măsura timpului, să lecturați acest raport al UE cu privire la starea medierii și veți vedea ce strategii se impun pentru viitor.
[ link extern ]
[ link extern ] /
@just-drept, promit că îndată ce voi fi mai liberă vă răspund la problema dvs., pe îndelete.