avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Privarea de libertate....in scoli
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Privarea de libertate....in scoli

As vrea sa va intreb daca este legala "sechestrarea" elevilor in institutiile de invatamant.
In liceul in care invat, elevilor le este interzis sa paraseasca curtea liceului in intervalul orar 8:00 -13:00 . Aceasta este pazita de gardian, iar poarta este legata cu lanturi si lacat.
Prin constitutie ,fiecarei personae i se da dreptul la libertate, iar aici mi se pare incalcat acest drept.
Intrebarea mea este : Actioneaza corect conducerea institutiei de invatamant?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
AlexMihus, utilizator
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 18:37, 1 Februarie 2014
de fapt...sunt de 3 ani in acest liceu....si as putea spune ca fac parte din primii 50 elevi ai liceului (la invatatura) din 1500 de elevi si sunt olimpic la matematica. Nu spun asta ca sa ma laud, ci o spun ca sa va arat ca nu vin la scoala pentru ca n-am ce face acasa sau cu gandul de a chiuli/ fuma /droga sau mai stiu eu ce.

Eu zic ca exista si multe alte variante de a tine elevii in scoli, nu neaparat "legati" ,ci din placere...dar se pare ca nu acesta este obiectivul scolii....elevului trebuie sa I se bage in cap de mic ca nu e de cat un pion neinsemnat in societate care trebuie "sa joace dupa cum ii canta altii" ...nu are dreptul la opinie...nu are dreptul de a alege...ci trebuie sa invete pe dinafara material ce "i se baga pe gat" ...de parca inteligenta ar consta in capacitatea de a memora pagini intregi. De fapt asta e tot ce face scoala....din clasa intai pana in clasa a XII-a...forteaza elevul sa memorize materie...indifferent ca-i place sau nu. In vederea dezvoltarii creativitatii si imaginatiei elevului nu se face nimic....

Sunt constient ca facand parte din primii 50 de elevi nu ma va ajuta la nimic pe viitor...ci ceea ce fac eu singur pe cont propriu ma va ajuta.

V-am adresat aceasta intrebare in scop pur informativ...daca e normal tii inchisi elevii ca pe niste animale.....nu am intrebat cu scopul de a gasi totusi alte modalitati sa ies, in caz ca vreau sa chiulesc sau mai stiu eu ce...

Oricum multumesc frumos pentru raspunsuri si pentru timpul acordat. !
:D Buna dimineata! Dl. Lascoschi, pe vremea mea se chiulea numai ca sa demonstram ca ... putem :) O faceam rar, o faceam cu totii si chiuleam de la profesorul cel mai afurisit. Apoi nu mai era nimic interesant :)
In ceea ce priveste pretinsul abuz al scolii, va asigur ca nu se poate proba, intrucat aceasta decizie s-a luat de catre forul ministerial, in colaborare cu Internele.
Faptul ca elevii vor sa-si cumpere mancare fix in timpul orelor, e problema pe care trebuie sa si-o puna parintii lor, in drum spre scoala.
Mai e un aspect: scoala nu poate impiedica agentii economici sa vanda ce produse vor, inclusiv bauturi alcoolice, dar trebuie sa se asigure ca respecta normele de alimentatie sanatoasa in scoli. Ce poate face? Sa le interzica elevilor parasirea perimetrului scolii in timpul orelor. Asta e prevazuta in Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar. Invatamantul general obligatoriu are norme proprii in baza carora se desfasoara.
Se discuta mult despre ce trebuie sa faca profesorii pentru ca elevii sa stea la scoala de placere. Daca legea impune obligativitatea invatamantului, de unde interpretarea aceasta ca trebuie sa fie distractiv? Procesul de invatamant nu este similar cu procesul recreativ. Nicaieri in lume nu se face aceasta corelatie. Ca trebuie sa fie inovativ, ca trebuie sa contina informatii utile, ca trebuie sa formeze niste atitudini... de acord, dar sa fim noi in masura sa decidem aici. Or, la noi, nu stie Ministerul ce masuri sa ia, este depasit de orice situatie concreta din sistem. Ca un exemplu, v-as spune doar ca, la inspectiile ministeriale in teren, se verifica numeric actele din portofoliul profesorului, daca sunt vizate anual carnetele de elev, numarul absentelor. Nu pot intra la asistente, pentru ca nu au competente de evaluare a actului didactic. Director de directie reforma si legislatie din minister este un prof. de sport care a spus "... nu toata lumea stie sa citeasca o lege. De aceea, dv. trebuie sa aplicati, nu sa va spuneti parerea". Asta, in conditiile in care in sistem avem absolventi de studii juridice si/sau administrative aproape 1/3 din cadrele didactice.
Stiu ca sunt materii de umplutura in invatamantul preuniversitar, asa cum sunt si in inv. universitar, dar ele exista, sunt in orar, au o programa si un sistem de notare. Scoala raspunde de integritatea fizica si morala a elevilor si a cadrelor didactice si pe parcursul acestor ore.
E ridicol, nu? :(

vad ca subiectul acesta este luat mai mult sau mai putin in deradere.
eu consider ca este un subiect serios si trebuie tratat ca atare.
daca de dimineata un elev pleaca la scoala inseamna ca acolo merge. daca vrea sa chiuleasca eu zic sa o faca pentru toata ziua .
nu e normal sa parasesti incinta scolii pana la terminarea cursurilor deoarece in tot acest timp te gasesti in ingrijirea celor din scoala si daca se intampla ceva dansii raspund.
sunt convins ca nici parintii elevilor nu sunt de acord ca acestia sa poata parasi incinta scolii pana la terminarea orelor.
daca ar fi sa privim strict juridic, cred ca ar trebui invocat art. 1000 din Codul Civil. In al. 4 al acestui articol exista intreaga motivatie, din partea scolii, de a lua toate masurile necesare astfel incat sa incerce sa limiteze orice situatie pretabila la acest articol.
spun sa limiteze intrucat, e adevarat, si in incinta scolii se pot intampla multe accidente. dar asta nu inseamna ca, pe langa inerentele incidente din clase sau curtea scolii, sa se creeze toate conditiile producerii altora in care sa fie implicati si cei din afara institutiei. desi atunci cand eram elev am zis ca nu o sa spun " pe timpul meu ", iata ca, desi am terminat liceul in 1995, am s-o spun si p-asta. si pe vremea mea se chiulea, dar, atunci, cine chiulea facea acest lucru din teribilism si era privit ca un mare erou si un curajos. acest aspect se pastreaza si in prezent cu o singura diferenta : la fel este privit cel ce reuseste sa ramana la scoala pana la sfarsitul orelor. exista, e adevarat, si complicitatea tacita a unor profesori ( unor ) care nu pun absente. aici are un rol si directorul, care le atrage atentia ca, in situatii de absenteism, trebuie sa-i exmatriculeze pe elevi. nemaiavand elevi, multi intra in restrangeri de activitate si implicit raman fara servici. Nu mai pun la socoteala faptul ca finantarea scolii depinde si de numarul de elevi pe care ii are. si iata ca acest " santaj " creeaza situatii de genul celor ce se intalnesc pe la sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie ( bacul ). Stiu ca multi vor spune ca daca tin portile incuiate nu inseamna ca elevii vor invata mai mult, insa se pot obisnui cu ideea ca in societate trebuie respectate niste reguli. In scoala e vorba de regulamentul de ordine interioara. Cu totii ne intalnim zilnic cu tot felul de reguli care, desi nu ne convin sau nu le agream, trebuie sa le respectam pentru ca sunt ale institutiei unde lucram sau cu care interactionam. Practica asta cu limitatul intrarii sau iesirii din scoala nu este deloc una autohtona, ci este si ea importata din vest, acolo unde dorim cu totii sa ajungem din toate punctele de vedere.
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
vldstf, utilizator

Alte discuții în legătură

Lipsire de libertate in mod ilegal - articol in regulamentul scolar manolachealex manolachealex Are voie directorul scolii sa emita o regula prin care sa nu ti se permita sa iesi din curtea scolii decat in pauza mare? La mine in liceu asa e si ori de cate ... (vezi toată discuția)
Drepturile elevului Marasc Marasc Buna ziua! am si eu o intrebare.... Este posibil sa te inchida in scoala si sa nu te lase sa iesi afara in timpul pauzelor fara sa fie un cadru medical si ... (vezi toată discuția)