avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Privarea de libertate....in scoli
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Privarea de libertate....in scoli

As vrea sa va intreb daca este legala "sechestrarea" elevilor in institutiile de invatamant.
In liceul in care invat, elevilor le este interzis sa paraseasca curtea liceului in intervalul orar 8:00 -13:00 . Aceasta este pazita de gardian, iar poarta este legata cu lanturi si lacat.
Prin constitutie ,fiecarei personae i se da dreptul la libertate, iar aici mi se pare incalcat acest drept.
Intrebarea mea este : Actioneaza corect conducerea institutiei de invatamant?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
AlexMihus, utilizator
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 18:37, 1 Februarie 2014
Raspunderea comitentilor pentru prepusi este prevazuta si in NCC (1372, 1373, 1374), dar este motivul pentru care se asigura paza. Paza este asigurata pentru a preveni faptele care ar atrage raspunderea, pentru ca elevii sa nu devina victime ale mediului exterior pe parcursul orelor de curs. Este obligatorie.
Elevii sunt obligati sa stea la scoala, asa cum sunt obligati pacientii sa stea in spital pe perioada internarii. Si da, scrie in ROFUIP, in ROI. Daca elevul a parasit perimetrul scolii, raspunderea este a scolii. Tot ce poate comite acesta sau ce poate suferi in timpul programului scolar atrage raspunderea scolii. Parintii care sunt de acord cu chiulul nu au nicio retinere in a acuza scoala cand copiii lor au fost victime pe strada, in bar sau in sala de forta.
Despre obligatia de asigurare a pazei, cititi aici: [ link extern ]

@vldstf
Daca se trec absentele, se pierde alocatia, se scade nota la purtare (1 punct pentru 10 absente) se raporteaza scoala cu potential de delincventa, elevii sunt exmatriculati. Profesorii nu raman fara catedra din cauza exmatricularilor, dar un elev exmatriculat va avea sanse mai mici pe piata muncii decat unul cu scoala terminata. Sigur, exista posibilitatea reinscrierii, dar cati o mai fac? Dintre cei care o mai fac, cati mai iau bacalaureatul? Fara bac, nu dau buzna angajatorii sa incheie contracte de munca. Saracia din cauza nescolarizarii are procentul cel mai mare dintre cauzele saraciei in Romania.
Nimeni din corpul profesoral, indiferent de cat naduf pune media in denigrarea profesorilor, nu doreste sa faca rau unui elev bun. Nimeni.

@doberv, am raspuns cu totii, cumva mai degajat, dar nu in deradere. Chiar e un subiect sensibil, legislatia noastra in privinta minorilor este preluata din alte legislatii si lipsesc sanctiunile. S-au luat doar drepturile, fara obligatii si fara determinarea raspunderii sau a mijloacelor de aducere la indeplinire a normelor. De aceea este mai greu de explicat. Liceenii au nevoie de explicatii ca si copiii mici, mai ales ca au capacitatea de a emite propriile pareri. Userul nostru are si simtul umorului.

Amandoi m-ati ajutat :)

Viata, pentru a fi frumoasa, trebuie sa aiba o parte amaruie. Partea amaruie, in scoala, este disciplina. O parte a continutului obligatiei de ocrotire este apararea titularului ei de un rau pe care i l-ar putea face o alta persoana sau chiar ea insasi.
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
elena138, utilizator
elena138 a scris:

:D Buna dimineata! Dl. Lascoschi, pe vremea mea se chiulea numai ca sa demonstram ca ... putem :) O faceam rar, o faceam cu totii si chiuleam de la profesorul cel mai afurisit. Apoi nu mai era nimic interesant :)

Eu ma invoiam si ieseam pe la profesori cand era inchisa poarta elevilor:wave:
Nu prea era voie dar daca nu aveam cheia ca sa ies trebuia sa ies pe undeva...:innocent:

Referitor la textele de lege invocate referitor la transmiterea dreptului ca profesorul sa preia raspunderea parintilor acesta nu poate fi valabil decat daca se intampla ceva in sala de clasa, nu si in pauza.
Or, daca elevii chiulesc profesorii nu raspund juridic.
Deci, o astfel de justificare nu ar avea fundament juridic solid in opinia mea.
Este insa posibil ca intr-o sedinta cu parintii sa se fi decis asa si atunci o astfel de masura ar fi justificata prin extinderea unui drept.

In caz contrar, se ingradeste libertatea de miscare pentru ca nu putem prezuma ca toti elevii ar vrea sa chiuleasca si nici sa ii tinem pe toti la un regim alimentar oricare ar fi acela.Ma refer la situatia in care gasesc lachiosc ceva dar ei poate vor altceva...sa manace...
Poate vor ciorba sa zicem...:yes:

Cat priveste situatia de a se evita mediul exterior userul a zis ca in scoala intra anumite persoane care nu sunt elevi...ceea ce nu imi pare o garantie de protectie suficienta...
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
daca elevii chiulesc eu consider ca , in cazul in care se intampla ceva rau , cei de la scoala vor fi trasi la raspundere deoarece in primul rand vorbim despre niste copii care se presupune ca nu au asa mare discernamant.
Dar nu se poate sa iesiti cu bilet de invoire?
Daca elevii chiulesc ziua intreaga, scoala nu raspunde, cu conditia sa fie consemnate absentele. Daca chiulesc si au fost victime sau autori ai unor evenimente si nu au absentele trecute in catalog, raspunde scoala. Daca au absente consemnate ca atare, nu raspundea in trecut. Acum, este posibil sa raspunda, in urma dispozitiilor privind securitatea in scoli.
@Lascoschi, si pe timpul pauzelor. Pentru ore raspund profesorii de la ore, pentru pauze, intrarea si iesirea in/din scoala, raspund profesorul de serviciu, gardianul si directorul.
Se intra in scoli, e adevarat, nici nu va vine sa credeti ce minciuni trosnesc, oameni in toata firea, ca sa treaca de gardian! Si mai e de spus ca nicio scoala nu isi poate permite serviciul de supraveghere ca la carte. Nu exista resursa umana necesara si nici nu sunt sanse sa fie. Au incercat sa cheme profesorii in zilele in care au ore mai putine sa stea 8 ore la scoala, pentru serviciul pe scoala. Nu s-a spus nimic despre orele suplimentare care se acumuleaza. Nici in fisa postului nu apare trecut \"n ore paza\". Paza si protectia elevilor si a personalului trebuie asigurata cu personal de specialitate, angajat ca atare, platit ca atare. Profesorii nu pot asigura serviciul in timpul orelor, ci doar in pauze. Imaginati-va o pauza cu 200-400 de suflete pe un etaj si 1 profesor de serviciu! Luati in calcul si baile, unde nu ai voie sa intri, ca se considera incalcarea dreptului la intimitate.

Treaba cu ciorba e ... ciorba altuia :) Nu, nu se pune problema sa iasa din curtea scolii pentru mancare! In Ro nu exista masa calda in timpul orelor in preuniversitar. Nici n-ar avea cum sa existe, maximul pauzei mari este de 20 de minute. La studenti e alta treaba.
Profesorii nu raspund juridic pentru ca lipseste elevul, dar raspund de tot ce tine de el cat timp ar fi la scoala. Intrebarea la care trebuie sa raspunda scoala este \"De ce nu este la ore?\" \"A chiulit\" nu este un raspuns, pentru ca urmeaza \"Pe unde a iesit?\". Deci?!

@predadan, numai insotit de intretinatorul legal, daca este minor. Minoritatea obliga adultii responsabili sa ii insoteasca sau sa-si asume raspunderea in ceea ce ii priveste pe minori. Pana la urma, nici nu e rau ca e asa.
elena138, utilizator

Alte discuții în legătură

Lipsire de libertate in mod ilegal - articol in regulamentul scolar manolachealex manolachealex Are voie directorul scolii sa emita o regula prin care sa nu ti se permita sa iesi din curtea scolii decat in pauza mare? La mine in liceu asa e si ori de cate ... (vezi toată discuția)
Drepturile elevului Marasc Marasc Buna ziua! am si eu o intrebare.... Este posibil sa te inchida in scoala si sa nu te lase sa iesi afara in timpul pauzelor fara sa fie un cadru medical si ... (vezi toată discuția)