avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Invitatie la informarea privind medierea de catre ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Invitatie la informarea privind medierea de catre angajator

Buna ziua. Sotul meu a fost chemat la mediiere de firma care nu i-a platit salariul pe ultima luna si pe care noi am chemat-o la mediere in luna septembriesi nu a venit. initial am vrut sa o dam in judecata dar costul avocatului plus celelalte cheltuieli depaseau suma care trebuia castigata, firma fiind o firma mare. am renuntat la idee. Am primit instiintare de mediere pentru o anumita suma imputata sotului pentru ca a avut prea multa motorina in rezervor, dupa ce initial fusese acuzat ca o furase (acesta fiind si motivul pentru care nu a fost platit). precizez ca sotul a predat motorina si are acte doveditoare. (sotul este sofer). sotul nu vrea sa se prezinte la mediere. Ne-am gandit sa raspundem prin mail si sa subliniem in acesta ca motivele pentru care suntem chemati nu sunt justificate
Cel mai recent răspuns: galdeaelena , utilizator 14:57, 14 Februarie 2014
Invitatia trebuia sa fie insotita de un formular cu trei variante de raspuns, iar dvs alegeati varianta care va convenea.
Inteleg ca asa declara societatea, dar daca sotul dvs poate demonstra cu acte contrariul a ceea ce sustine societatea, de ce va mai da in judecata? Ori societatea nu stie de existenta actelor sau se face ca nu stie, ori este vorba de altceva...de aceea este bine ca sotul dvs sa participe (cu actele respective) pentru a vedea in ce "ape" se scalda societatea...
Daca sotul se hotaraste sa participe, sa-l intrebe pe mediator cine vine la sedinta din partea societatii. Daca din partea societatii vine si jurist/avocat, este bine pentru pastrarea echilibrului ca si sotul dvs sa mearga insotit
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
IuliaCristinaUta a scris:n
Invitatia trebuia sa fie insotita de un formular cu trei variante de raspuns, iar dvs alegeati varianta care va convenea.


Invitatia nu trebuie sa fie insotita de nici un formular cu variante de raspuns...acesta nu e prevazut de lege. Partea invitata poate alege sa transmita un inscris in cazul in care nu se poate prezenta.... si cam atat.
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
Bojan I.M., Mediator
Este invitatie la Informare sau direct la Mediere?
In oricare din situatii, ar fi potrivit sa incerce sa ajunga.
Sunt de acord cu colegul @bpcs, formularul de raspuns este doar o practica a unei parti a mediatorilor. Nu este o obligatie legala si nu are un numar obligatoriu de variante de raspuns. De asemenea, nu este obligatorie pentru invitat remiterea acelui formular.

Daca doriti sa fiti cooperant, puteti raspunde mediatorului in orice forma doriti. Participarea la informare poate fi o sansa de a va lamuri care este de fapt problema si care este intentia reala a firmei in cauza, sfatul dat de colega mea este foarte pertinent. Nu inseamna ca recunoasteti ceea ce pretinde angajatorul si nu va angajeaza in niciun fel.

In mod normal, simpla informare nu ofera conditiile unui schimb de documente sau de informatii intre parti, dar se poate intampla si acest lucru. Cu prea multe hartii nu cred insa ca are sens sa mergeti, daca nu doriti medierea. Daca veti constata ca exista o dorinta reala de intelegere, veti decide daca, ce si cand prezentati ca si dovezi in sustinerea punctului dvs. de vedere. Daca intentiile angajatorului nu sunt insa dintre cele mai nevinovate, poate e bine sa nu jucati cu toate cartile pe masa, mai ales daca medierea in sine nu are loc. Nu va sfatuiesc sa fiti suspicios, doar precaut.

@galdeaelena
Buna ziua.
1. Societatea era obligata sa va achite salariul la data platii prevazuta in CIM. Dreptul la actiune este de 3 ani deci aveti timp sa o actionati in instanta daca nu s-a prezentat la mediere. Dovada platii salariului trebuie facuta de firma, nu dvs trebuie sa dovediti ca ati incasat salariul, deci cred ca va descurcati si fara avocat. Dupa declansarea procesului se poate apela din nou la mediere pt solutionarea conflictului.
2. In ceea ce priveste prejudiciul produs de dvs, daca nu recunoasteti aceasta paguba, pentru recuperarea ei firma va trebui sa se adreseze instantei si sa faca dovada existentei prejudiciului, a vinovatiei dvs. Nu sunteti obligat sa va prezentati la mediere daca nu aveti incredere in mediatorul ales de firma.
Sfatul meu e sa ajungeti la un acord cu firma in ceea ce priveste alegerea unui mediator si sa va prezentati la mediere. In momentul negocierii contractului de mediere, fiecare parte poate sa-si expuna propriile pretentii. Daca nu se va semna contractul de mediere veti primi un certificat de informare, in care se va consemna obiectul conflictului dintre dvs si firma.
Daca considerati ca ceea ce cuprinde certificatul nu exprima adevaratul obiect al conflictului, atunci nu il semnati.
Daca semnati contractul de mediere insa nu reusiti sa ajungeti la un acord, vi se va inmana un PV de inchidere a medierii.
In ceea ce priveste solutionarea conflictului prin mediere, chiar daca ati produs o paguba societatii, aceasta va fi obligata sa va restituie o parte din salariul neplatit, urmand ca restul contravalorii prejudiciului sa il achitati conform conventiei.
Conf art 38 CM salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2014
Florin Cioca, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Solicitare constatare nulitate certificat de mediere costin_bicau costin_bicau Buna ziua, Pot solicita ca instanta sa constate nulitatea unui certificat de mediere intrucat la momentul in care institutia care a depus solicitarea(catre ... (vezi toată discuția)
Mediere - pot refuza? roxanamau2002 roxanamau2002 Cum trebuie sa procedez in cazul in care sunt chemat de avocatul fratelui meu (prin notificare) la un cabinet de mediere. Avocatul are sediul profesional in ... (vezi toată discuția)
Avocatul mediator si prev.art.36 din l:192/06 Irina S. Irina S. Art. 36 din L:192/2006 prevede ca meditorul nu poate reprezenta sai asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect ... (vezi toată discuția)