avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... A.N.R.S.C - modificarea legislatiei privind sistemul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

A.N.R.S.C - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare

As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit obligarea proprietarilor, prin sigilarea repartitoarelor la o anumita pozitie, de a nu putea regla temperatura in propria locuita (evident, valabil chiar daca poate nu locuiesti in apartament pentru un timp indelungat). La Asociatia noastra de Proprietari, sector 2 zona Teiul Doamnei, a fost afisat la vizier ca saptamana viitoare vor veni pt a verifica si sigila repartitoarele la o anumita pozitie astfel ca daca proprietarul doreste sa inchida acele repartitoare sau sa reduca temperatura in apartament nu mai poate s-o faca. Imi puteti spune care este baza legala prin care firmele autorizate de catre ANRSC au dreptul sa vina pe o proprietate privata si sa faca acest lucru atat timp cat acele repartitoare au fost inventate si montate tocmai pt ca fiecare sa-si controleze consumul si-n egala masura ce temperatura ambientala sa aiba in locuinta? Cred ca am fost destul de explicita. multumesc anticipat pt raspuns
Nu exista temei legal pentru astfel de masura
Chiar daca va fi promulgata,ramane de constatat in situatiile speciale care necesita inchiderea tur/retur calorifer cum se va realiza operatia daca asupra robinetilor se va interveni cu modificari
Si aceste invocate modificari la robineti necesita acordul de principiu al producatorului
cand va intra, daca va intra in vigoare porcaria asta, ai de ales intre a te debransa ori sa alegi la nivel de asociatie sa treci pe pausal pt ca practic repartitoarele devin inutile, n-are sens sa mai platesti calcularea dupa consum.
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
Este vorba de presetarea robinetelor termostatate.
Conform standardului EN 215/2004 robinete cu termostat, pct. 5.3.5, senzorul de temperatura poate fi setat intre maxim 32 C si minim 5 C - 12 C. Dar aceste marje sunt stabilite în sensul larg. Limitele concrete trebuie stabilite în functie de destinaţia spaţiului unde sunt montate. Poate fi vorba de locuinte, holuri, alte spatii civile sau industriale unde se poate folosi robinetul.
De aceea exista SR 1907-2:1997 Instalaţii de încălzire. Temperaturi interioare convenţionale de calcul. In cazul locuintelor media temperaturii este de 20 C.
Nu este nevoie de nici un acord al producatorului.

Art. 16, al. 1, lit. a din anexa 3 la Ordinul ANRSC nr. 233/2004 prevede pentru robinetele termostatice temperatura la care se deschid automat de 6°C!! Aceasta este o temperatură de gardă, nespecifică locuinţelor, pentru protecţia utilajelor şi materialelor, conf. pt. 4.15, 4.16 din normativul I 13-02 şi permite practic o debranşare, având ca efect cresterea aberanta a facturilor celor ce se incalzesc, apariţia mucegaiului, condensului, scaderea confortului termic sub normele de habitat.
In Vest, nu exista o temperatura presetata atat de mica.
Robinetele nu au fost inventate pentru debransare, pentru conservarea frigului, ci pentru reducerea consumului de caldura daca este peste necesarul normal.

Proiectul ar fi o intrare in normalitate. O presetare la 18-20C (pozitia 3) ar face economii, dar nu in proportiile nereale, mincinoase din prezent. In prezent sistemul functioneaza ca o inselaciune. O parte din proprietari sunt furati pentru a se inventa economii in proportii fanteziste in beneficiul altor proprietari.
Dar, ce ne facem daca e adevarata stirea din presa ca, din 2015 , repartitoarele vor fi obligatorii, conform UE!? In cazul acesta, e clar de ce au inventat acest proiect si va fi sigur aprobat si pus in practica.
:slap:
Proiectul se refera mai precis la interzicerea inchiderii complete a robinetelor, permitind inchiderea lor partiala.

Referitor la \"obligatia\" montarii repartitoarelor, este vorba de Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică. Trebuie facute niste clarificari. Multi citesc, putini pricep.
Art. 9 Contorizarea
(1) Statele membre garantează că, în măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar și proporțional în raport cu economiile de energie potențiale...
Art. 9, al. 3 prevede pentru clădirile cu mai multe apartamente un termen de recomandare 31 decembrie 2016 pentru montarea de contoare. În cazul în care utilizarea de contoare nu este fezabila…, pentru contorizarea energiei termice se utilizează repartitoare individuale de costuri pentru energia termică destinate măsurării consumului fiecărui corp de încălzire, cu excepția cazului în care statul membru în cauză arată că instalarea unor astfel de repartitoare nu ar fi eficientă din punct de vedere al costurilor. În aceste cazuri, pot fi avute în vedere metode alternative eficiente din punct de vedere al costurilor privind măsurarea consumului de energie termică. Asadar nu echiar asa de obligatoriu.
Preambul (28) Este benefică utilizarea contoarelor individuale sau a repartitoarelor de costuri pentru energia termică …, în măsura în care consumatorii finali au posibilitatea de a-și controla consumul individual. Prin urmare, utilizarea acestora are sens doar în clădirile în care corpurile de încălzire sunt prevăzute cu robinete cu termostat pentru corpuri de încălzire. (apropo de repartitorul comun montat pe corpuri fara organe de reglare!!!).
(32) Impactul dispozițiilor privind contorizarea și facturarea ale Directivelor 2006/32/CE, 2009/72/CE și 2009/73/CE privind economisirea energiei a fost unul limitat. În multe părți ale Uniunii, aceste dispoziții nu au dus la primirea de către consumatori a unor informații actualizate despre consumul lor de energie și nici a unor facturi bazate pe consumul real, . În ceea ce privește încălzirea spațiului și apa caldă în clădirile cu mai multe apartamente, insuficienta claritate a acestor dispoziții a dus totodată la numeroase plângeri din partea cetățenilor.
Directiva este un act normativ cu forta obligatorie pentru statul membru caruia îi este adresata numai în ce priveste rezultatul de atins, lasându-se autoritatilor nationale din statul respectiv competenta alegerii formelor si metodelor de aplicare a ei.

Regulamentul (UE) nr. 305/2011 în domeniul construcţiilor, Anexa 1 Cerinţe fundamentale 3. Igienă, sănătate şi protecţia mediului
Construcţiile trebuie să fie proiectate şi executate astfel încât să nu reprezinte, pe întregul lor ciclu de viaţă, o ameninţare pentru igiena, sănătatea şi siguranţa ocupanţilor sau a vecinilor in cauza
Regulamentele sunt cele mai importante acte juridice ce pot fi adoptate de institutiile Uniunii Europene. Ele au aplicabilitate generala, fiind obligatorii în toate elementele lor si fiind direct aplicabile în toate statele membre.
Notiunea de \"eficienta energetica\" este incompatibilă cu dezechilibrul hidraulic promovat de ANRSC si firmele prestatoare prin acea temperatura de 6C. Dezechilibrul hidraulic inseamna ineficienta energetica a sistemului de incalzire!! Se incalca cerinta 6 din regulamentul 305/2011. Respectarea directivei 2012/27/UE, coroborata cu legislaţia actuala a ANRSC înseamnă încalcarea Regulamentului 305/2011.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)