avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... A.N.R.S.C - modificarea legislatiei privind sistemul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

A.N.R.S.C - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare

As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit obligarea proprietarilor, prin sigilarea repartitoarelor la o anumita pozitie, de a nu putea regla temperatura in propria locuita (evident, valabil chiar daca poate nu locuiesti in apartament pentru un timp indelungat). La Asociatia noastra de Proprietari, sector 2 zona Teiul Doamnei, a fost afisat la vizier ca saptamana viitoare vor veni pt a verifica si sigila repartitoarele la o anumita pozitie astfel ca daca proprietarul doreste sa inchida acele repartitoare sau sa reduca temperatura in apartament nu mai poate s-o faca. Imi puteti spune care este baza legala prin care firmele autorizate de catre ANRSC au dreptul sa vina pe o proprietate privata si sa faca acest lucru atat timp cat acele repartitoare au fost inventate si montate tocmai pt ca fiecare sa-si controleze consumul si-n egala masura ce temperatura ambientala sa aiba in locuinta? Cred ca am fost destul de explicita. multumesc anticipat pt raspuns
Multumesc pentru precizari @darida. Daca as fi citit Directiva, poate nu as fi priceput asa de bine. Eu am retinut doar ce am citit in presa si stiti cum sunt ei, rastalmacesc orice.

Directiva este un act normativ cu forta obligatorie pentru statul membru caruia îi este adresata numai în ce priveste rezultatul de atins, lasându-se autoritatilor nationale din statul respectiv competenta alegerii formelor si metodelor de aplicare a ei.


Despre cum se va interpreta si aplica Directiva, am rezerve, nimic logic si util.
Anul acesta vom reabilita blocul cu contributie baneasca 20%.
Vecinii din blocurile alaturate ,care au apucat reabilitarea gratis, ne spun ca nu au nevoie sa dea drumul la caldura( a fost si cald afara). Deci o mare economie personala.
Asta inseamna ca, iarna viitoare ( in total 10 ani) noi vom plati rata la reabilitare + minimul obligatoriu de caldura ( consum inregistrat+ consum comun+ taxa calcul ), iar daca vor fi ierni calde ca aceasta, vom deschide geamurile ca ne sufocam.
Adica bani aruncati in buzunarul RADET, firme calcul caldura etc. Am dreptate?
In cazul in care va veti sufoca de caldura, veti avea posibilitatea sa inchideti vanele din subsol. Pe astea nu vi le va bloca nimeni.
:flowersblue:
O, da, este o solutie, nu m-am gandit, dar cred ca nu este viabila, din pacate vor fi destui locatari, care vor spune ca inghiata in casa ( chiar daca afara sunt 20 grade ca azi) si atunci sa vezi scandal.
Cand am mentionat "putini pricep", m-am referit la cei care prezinta in presa apocaliptic acel termen.

Reabilitarea termica are 2 componente: partea de constructie si partea de instalatie.
In urma reabilitariii pe partea de constructie (anvelopare) necesarul de caldura al cladirii scade. Instalatia proiectata initial este prea mare pentru noua situatie.
De aceea trebuie renegociat contractul Asociatiei cu Radet, in sensul recalcularii necesarului de caldura livrat pentru bloc, diminuat in urma anveloparii.

Dar asta nu e destul. Trebuie facut un nou reglaj la bransament, de catre Radet, pentru a se putea respecta noul necesar de caldura contractat.
Conform Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – pentru reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire din clădirile de locuit SC 006-01, cap. 4, Pct A 10, Dezechilibrul hidraulic între debitele necesare ale corpurilor de încălzire şi debitele reale – reprezintă cauza cea mai frecventă şi importantă a dezechilibrării termice şi este produs si de consecinţa unei reabilitări termice (pe partea de construcţie).
Ordin M.T.C.T. nr. 931/2002 privind proiectarea şi executarea reţelelor şi punctelor termice, NP 058-02, pct. 8.157, Ordin M.L.P.T.L. nr. 926/2002 - pentru exploatarea reţelelor şi punctelor termice NP 059-2002, pt. 2.15. Punctele termice şi consumatorii … se dotează cu instalaţii de automatizare necesare reglării parametrilor contractaţi în corelare cu nevoile de consum.

Practic ar trebui montat de Radet, la bransament un regulator automat de presiune cu termostat.
Punctul termic livreaza acent termic pentru mai multe blocuri, unele reabilitate, altele nu. Intrucat blocurile au necesarele de caldura diferite si parametrii de furnizare a agentului termic trebuie sa fie diferiti la blocuri. De aceea e esential si termostatul. Aceasta diferentiere nu se poate face la punctul termic, ci doar la bransament. Blocul dvs va avea un necesar de caldura mai mic decat un bloc nereabilitat, si fara reglarea la bransament, Radet va va livra prea multa caldura.
Radet are obligatia legala de a va asigura caldura necesara, in conditii de eficienta energetica, nu dvs trebuie sa va chinuiti cu inchiderea vanelor.
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
darida, utilizator
Oricum, si daca se va aproba proiectul, acesta nu se va aplica asupra caloriferelor de pe casa scarii. Asociatiile pot realiza economii si in cazurile in care au calorifere pe casa scarii.
Temperatura interioara necesara pe casa scarii este de 10C, conform SR 1907/2: 1997. Nimic nu impiedica asociatia sa monteze pe aceste calorifere robinete termostatate presetate la temperatura antiinghet de 10C, pentru a realiza economii la caldura. Aceasta mai ales ca multe blocuri si-au montat usi si ferestre termopane pe scari, reducand pierderile de caldura pe scara, rezultind temperaturi pe scara de peste 10C.
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2014
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)