avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imprumut prin act sub semnatura privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imprumut prin act sub semnatura privata

in ian 2009 am imprumutat unei persoane suma de 3000 ron pe care tb sa mi-o inapoieze in luna febr 2009. acestea au fost consemnate intr-un act sub semnatura privata scris de mana de catre cel imprumutat..in plus acesta a precizat ca constutuie drept garantie automobilul care era insa proprietatea sotiei, mentionand ca mi-a predat talonul.

avand in vedere ca acesta nu are bani/ nu vrea sa-si achiete adatoria cum pot proceda pt recuperarea pagubei?

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:23, 22 Aprilie 2009
Daca interesul dvs este de a pastra autoturismul puteti formula o actiune de chemare in judecata avand ca obiect obligatia de a face "predarea autoturismului si radierea " , veti chema in judecata ambii soti.
Puteti incheia (in contul datoriei ) si un antecontract de vanzare cumparare a autotursimului in care sa fie prevazut un termen pentru incheierea actului in forma autentica , dupa expirarea termenului il puteti notifica sa se prezinte la un birou notarial iar in caz de neprezentare ii formulati o actiune in constatarea intervenirii vanzarii - hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare.
Daca nu aveti interes sa pastrati masina trebuie sa formulati o actiune in pretentii pentru recuperarea sumei, iar cand veti avea hotararea definitiva si irevocabila o puneti in executare asupra tuturor bunurilor mobile si imobile.
Sfatul meu este sa luati legatura cu un avocat
succes
av. Iorga
Nu e necesara forma autentica , e suficienta forma consensuala.....din punctul meu de vedere.
Nici eu nu cred ca este nevoie de act autentic. se mai dau niste bani fara niciun rost..
Stoica Ioana a scris:
Venituri saleriale are ? venituri de orice alta natura ?
Daca va veti adresa instantei de judecata , se poate proceda la executarea silita , urmarindu-se , in vederea realizarii creantei , intai veniturile , ulterior bunurile mobile sau imobile.
Nu are relevanta ca actul a fost incheiat sub semnatura privata.

Numai un act autentic de imprumut poate fi titlu executoriu pentru ca sa obtina incuviintarea instantei pentru executarea silita a debitorului daca la scadenta, acesta nu si-a indeplinit obligatia de buna voie.
Un act sub semnatura privata poate sta la baza unei actiuni in pretentii dar nu este suficient. Este necesara administrarea si altor mijloace de proba pentru dovedirea actiunii. Numai dupa obtinerea unei hotarari definitive si irevocabile puteti obtine executarea silita a debitorului daca, acesta nu va achita datoria constatata de instanta pana la data ramanerii definitive si irevocabile a acestei hotarari. ;)
cristiana11 a scris:

in ian 2009 am imprumutat unei persoane suma de 3000 ron pe care tb sa mi-o inapoieze in luna febr 2009. acestea au fost consemnate intr-un act sub semnatura privata scris de mana de catre cel imprumutat..in plus acesta a precizat ca constutuie drept garantie automobilul care era insa proprietatea sotiei, mentionand ca mi-a predat talonul.

avand in vedere ca acesta nu are bani/ nu vrea sa-si achiete adatoria cum pot proceda pt recuperarea pagubei?

Trebuie sa descideti proces pt restituirea imprumutului.
Greptul de gaj nu poate opera decat daca va aflati in posesia autoturismului.
Daca aveati autoturismul in posesia dvs era bine.
Asa nu e bine.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Imprumut anisiaileana anisiaileana va rug sa m-a ajutati.am imprumutat in2004 o persoana cu suma de 400mil lei vechi.pt.un an contract legalizat de notar,fara garantie,timpul a expirat,persoana ... (vezi toată discuția)
Imprumut notar ionutt50 ionutt50 Buna ziua.Am imprumutat cu contract la notar un prieten pentru 30 zile ultima zi find 31 10 2014,acesta nu are bani s-a m-i restituie,in contract se specifica ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut ramolex ramolex buna seara. ce forma trebuie sa imbrace un contract de imprumut pentru o suma de bani, imprumut gajat cu un autoturims? am imprumutat o suma de bani cuiva, ... (vezi toată discuția)