avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imprumut prin act sub semnatura privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imprumut prin act sub semnatura privata

in ian 2009 am imprumutat unei persoane suma de 3000 ron pe care tb sa mi-o inapoieze in luna febr 2009. acestea au fost consemnate intr-un act sub semnatura privata scris de mana de catre cel imprumutat..in plus acesta a precizat ca constutuie drept garantie automobilul care era insa proprietatea sotiei, mentionand ca mi-a predat talonul.

avand in vedere ca acesta nu are bani/ nu vrea sa-si achiete adatoria cum pot proceda pt recuperarea pagubei?


Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:23, 22 Aprilie 2009
@ cora Eu ma refeream , insa , la posibilitatea sesizarii instantei de judecata , in vederea restituirii imprumutului , existand , intr-adevar , si posibilitatea administrarii altor mijloace de proba .


Am adus in vedere faptul ca un contract de imprumut nu necesita a indeplini forma autentica, ci se poate incheia solo consensu , fara a indeplini alta formalitate.
Stoica Ioana a scris:
Am adus in vedere faptul ca un contract de imprumut nu necesita a indeplini forma autentica, ci se poate incheia solo consensu , fara a indeplini alta formalitate.

Corect, dar trebuie sa mentionam faptul ca un contract de imprumut poate fi incheiat:
1. prin act sub semnatura privata, caz in care in caz de neplata a imprumutului de catre debitor la scadenta, este absolut necesara introducerea unei actiuni in pretentii iar apoi cu acest titlu executoriu se poate obtine executarea silita a debitorului;
2. prin act autentic, caz in care in caz de neplata a imprumutului la scadenta de catre debitor, se merge cu actul autentic (ce reprezinta un titlu executoriu) direct la executor pentru punerea in executare silita a titlului.
Sunt doua variante cu consecinte diferite. Partile sunt singurele, si mai ales creditorul, care decide modalitatea de acordare a imprumutului: cu act autentic sau act sub semnatura privata, asumandu-si consecintele...;)
Si mai adaug eu ca remiterea banilor constituie un contract de imprumut.Asa sustine si Ioana, corect si ea as zice.
Ca se scrie sau nu pe hartie asta e o alta problema.
Probatiunea este o alta problema.
Contractul de imprumut se poate incheia si in fata unui avocat daca partile au incredere deplina unele in altele si nu vor sa cheltuiasca multi bani cu intocmirea inscrisului constatator.;)

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut anisiaileana anisiaileana va rug sa m-a ajutati.am imprumutat in2004 o persoana cu suma de 400mil lei vechi.pt.un an contract legalizat de notar,fara garantie,timpul a expirat,persoana ... (vezi toată discuția)
Imprumut notar ionutt50 ionutt50 Buna ziua.Am imprumutat cu contract la notar un prieten pentru 30 zile ultima zi find 31 10 2014,acesta nu are bani s-a m-i restituie,in contract se specifica ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut ramolex ramolex buna seara. ce forma trebuie sa imbrace un contract de imprumut pentru o suma de bani, imprumut gajat cu un autoturims? am imprumutat o suma de bani cuiva, ... (vezi toată discuția)