avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarul refuza sa semneze rezilierea unui antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarul refuza sa semneze rezilierea unui antecontract

Buna ziua... am o problema cu un notar (fost procuror). Nu e problema mea personala, ci a unei cunostiinte pe care o sprijin in demersurile ei.

Situatia incepe cu o tranzactie imobiliara care nu s-a finalizat. Ca la orice astfel de afacere, e dreptul Cumparatorului sa aleaga notarul. Probabil stia de ce a ales pe cine a ales. Ceea ce totusi nu presupune ca notarul sa favorizeze pe acesta pana la abuz.

In ziua de 31 ianuarie, ultimul termen conform antecontractului, Vanzatorul (promitent) avea toate actele puse la punct si s-a prezentat la notar. Cumparatorul (promitent) nu s-a prezentat si a motivat forta majora: ca si-a scrantit piciorul pe gheata. Vanzatorul a cerut notarului sa primeasca o declaratie (certificata de notar) cum ca s-a prezentat cu toate actele in ziua si ora convenita etc, dar notarul a scris in declaratie doar ca s-a prezentat, nu ca a si adus tot ce trebuia. Cand i-a atras atentia, notarul a zis ca se subintelege si nu a vrut sa modifice declaratia.

Apoi au stabilit verbal sa se intalneasca partile la notar peste o saptamana. Din nou Cumparatorul nu s-a prezentat de data asta pe motiv ca i-a expirat cartea de identitate si ca a dat-o la politie sa o preschimbe. Iarasi alt termen, cam peste inca 10 zile. Cu toate ca se putea obtine o adeverinta de la politie. Sa spunem ca trebuia neaparat actul original.

Peste 10 zile din nou nu se prezinta Cumparatorul cu acelasi pretext cu cartea de identitate pe care o asteapta si notarul mijloceste verbal un alt termen peste o saptaman. La noul termen Cumparatorul isi "da arama pe fata", cica nu mai face tranzactia ca nu are banii (se astepta sa vanda nu stiu ce teren). Deci tranzactia nu are loc clar din culpa Cumparatorului, care nu mai are nici o scuza, nici legala, nici omeneasca.

Vanzatorul atunci cere rezilierea contractului, dar notarul spune ca "trebuie sa se inteleaga" partile si sa returneze arvuna (500 euro) Cumparatorului.
Vanzatorul refuza returnarea arvunei (zic eu pe buna dreptate), dar in acest caz notarul refuza categoric sa semneze rezilierea. Deci situatia este acum in aer.

Cred ca urmatorul pas este de mers la un executor judecatoresc care sa dea un ultimatum promitentului Cumparator sa vina cu banii sau sa semneze rezilierea. Nu cunoastem vreunul, dar asta e alta problema. Pe Vanzator nu-l deranjeaza nici daca acum ar veni Cumparatorul cu banii si sa incheie afacerea, dar in nici un caz sa dea arvuna inapoi dupa ce a pierdut aproape trei luni de zile si bani pe declaratii si extras funciar etc... plus ca are alti potentiali cumparatori pe care ii refuza pana nu are rezilierea. Sa nu se cheme ca incheie alt antecontract de vanzare pentru acelasi bun, clauza specificata in antecontract. (Poate ca are voie totusi avand in vedere ca primul antecontract a expirat ca termen. Mi-e sa nu scoata notarul dator pe vanzator dupa aia cu dublul arvunei sa plateasca cumparatorului).

Aveti vreo indrumare?
Consider ca notarul abuzeaza prin refuzul de a constata rezilierea. Ce facem? Oare executorul judecatoresc rezolva singur un astfel de caz sau dam in judecata notarul?
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2014
ursulici, utilizator
Cred ca faceti confuzie intre ce poate face notarul si dovada pe care trebuie sa o faceti in instanta privinbd culpa partii adverse. Ar trebui sa mergeti la un avocat sa intelegeti ce trebuie facut si cum, ca nu poate notarul constata culpa.
Cred ca puteati face o declaratie de rezolutiune, insa in functie de ce scrie in contract, de pact comisoriu, de obligatiile partilor etc., ca o puteati notifica celeilalte parti, dadeati un termen si aia era!

@Avlil... multumesc pentru lamuriri... a trebuit sa umblu prin dictionare sa inteleg termenii pe care ii folositi. Deci acum imi e clar ca un precontract de vanzare-cumparare este un contract sinalagmatic si deci o clauza comisorie expresa de gradul I ar fi fost inutila si deci neindeplinirea obligatiei uneia dintre parti duce la rezolvirea de drept a acestui contract, fara sa mai fie nevoie de o alta constatare. Problema mea este ca promitentul Cumparator sa nu vina dupa un timp si sa sustina ca nu din culpa lui s-a reziliat contractul, ci din culpa Vanzatorului care nu ar fi adus toate actele (adica ceea ce a refuzat notarul sa constate in declaratia din ziua cand trebuia incheiat contractul). Acest lucru doresc sa il previn.

Am crezut ca notarul are un rol de arbitru, pentru ca nu oricine ajunge notar, nici dintre cei care termina dreptul. Daca spuneti ca notarul nu poate constata culpa, in acest caz un lucru atat de clar si simplu de dovedit cum este refuzul unei parti de a incheia contractul, atunci sunt profund dezamagit de institutia notarului. Pentru ce mai invata un notar dreptul? Ar trebui cu totii sa mergem la avocati sa intocmim contractele si notarul doar sa puna stampila cum pune functionara de la posta pe un timbru.
Daca spuneti ca un notar nu poate constata culpa vreunei parti, atunci cum poate constata ca totul este in regula pentru a incheia orice contract? Nu este aici o problema de logica?
Notarul face dreptul tocmai ca sa nu i se ceara sa constate culpa unei parti si el sa o faca. Nu e legal sa faca asta.
Nu se poate constata refuzul unei parti care lipseste. Poate e in spital, de unde sa stie notarul din lipsa partii ca aceasta refuza incheierea actului?
Nu se rezolutioneaza de drept decat in cazuri anume prevazute ca atare.
Atunci de ce notarul a refuzat ca in declaratia ceruta de Vanzator in ziua cand trebuia sa se incheie contractul sa specifice si faptul ca acesta a adus toate actele necesare, nu doar ca s-a prezentat? Nici asta nu era legal sa o faca? Sa constate ca o parte si-a indeplinit obligatiile la data si ora la care trebuia si cealalta parte lipseste. Asta era tot ce i s-a cerut atunci si nu a vrut sa scrie adevarul decat pe jumatate pe motiv ca restul "se subintelege". Nu i s-a cerut sa constate o culpa la momentul respectiv, dar nespecificand un lucru esential, a lasat o cale de atac pentru celalalt.

Mai tarziu i s-a cerut sa incheie o reziliere atunci cand s-a stiut clar ca nu e serios Cumparatorul. Si aici spuneti cu totii ca nu avea voie legal sa constate culpa, desi actul de reziliere este unul unilateral si nu e corect ca notarul refuza sa incheie o declaratie unilaterala. Ar fi avut valoare fiind incheiata tocmai la notarul care trebuia sa incheie tranzactia. De aceea nu este o rezolvare de mers la alt notar.

Deci vorbim de doua momente diferite si doua actiuni diferite. In ambele momente notarul a procedat sub asteptarile mele din partea unui om corect. Imi spuneti ca in momentul doi nu avea voie sa constate culpa, OK. Dar primul moment? Nici acolo nu e vorba de rea credinta?
Nu, este vorba ca dv. nu intelegeti limitele pe care legea le impune unui notar si conditiile in care se incheie acte. Nu stiu ce act i-ati cerut dv. ca "reziliere", n-am toate informatiile. Din ce am insa, eu nu vad o problema la notar, vad insa o problema in faptul ca incerc de doua pagini sa va explic si dv. tot la conceptiile dv. ati ramas, desi e clar ca nu cunoasteti domeniul juridic.
Atunci, ce sa va spun, faceti ce doriti si cum doriti, stati la usa notarului o luna sa vedeti daca va incheie actul ala si, dupa ce-l incheie, sa vedeti ce valoare are... Daca eu va spun ca e acelasi lucru la alt notar, dv. tot ca avea valoarea mai mare acolo... nu avea nicio alta valoare, avea exact aceeasi valoare.
Daca pentru dv. insa nu e importanta partea legala ci sa aveti dreptate, atunci faceti cum considerati.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare imobil neonorat de promitentul cumparator ContSters89081 ContSters89081 Un antecontract de vanzare-cumparare imobil: promitentul cumpartor da un avans promitentului vanzator, stabilesc impreuna data pentru autentificarea ... (vezi toată discuția)
Antecontract - clauza de razgandire mirelamaria mirelamaria Buna ziua! intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire\'\' din motive intemeiate ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)