avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarul refuza sa semneze rezilierea unui antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarul refuza sa semneze rezilierea unui antecontract

Buna ziua... am o problema cu un notar (fost procuror). Nu e problema mea personala, ci a unei cunostiinte pe care o sprijin in demersurile ei.

Situatia incepe cu o tranzactie imobiliara care nu s-a finalizat. Ca la orice astfel de afacere, e dreptul Cumparatorului sa aleaga notarul. Probabil stia de ce a ales pe cine a ales. Ceea ce totusi nu presupune ca notarul sa favorizeze pe acesta pana la abuz.

In ziua de 31 ianuarie, ultimul termen conform antecontractului, Vanzatorul (promitent) avea toate actele puse la punct si s-a prezentat la notar. Cumparatorul (promitent) nu s-a prezentat si a motivat forta majora: ca si-a scrantit piciorul pe gheata. Vanzatorul a cerut notarului sa primeasca o declaratie (certificata de notar) cum ca s-a prezentat cu toate actele in ziua si ora convenita etc, dar notarul a scris in declaratie doar ca s-a prezentat, nu ca a si adus tot ce trebuia. Cand i-a atras atentia, notarul a zis ca se subintelege si nu a vrut sa modifice declaratia.

Apoi au stabilit verbal sa se intalneasca partile la notar peste o saptamana. Din nou Cumparatorul nu s-a prezentat de data asta pe motiv ca i-a expirat cartea de identitate si ca a dat-o la politie sa o preschimbe. Iarasi alt termen, cam peste inca 10 zile. Cu toate ca se putea obtine o adeverinta de la politie. Sa spunem ca trebuia neaparat actul original.

Peste 10 zile din nou nu se prezinta Cumparatorul cu acelasi pretext cu cartea de identitate pe care o asteapta si notarul mijloceste verbal un alt termen peste o saptaman. La noul termen Cumparatorul isi "da arama pe fata", cica nu mai face tranzactia ca nu are banii (se astepta sa vanda nu stiu ce teren). Deci tranzactia nu are loc clar din culpa Cumparatorului, care nu mai are nici o scuza, nici legala, nici omeneasca.

Vanzatorul atunci cere rezilierea contractului, dar notarul spune ca "trebuie sa se inteleaga" partile si sa returneze arvuna (500 euro) Cumparatorului.
Vanzatorul refuza returnarea arvunei (zic eu pe buna dreptate), dar in acest caz notarul refuza categoric sa semneze rezilierea. Deci situatia este acum in aer.

Cred ca urmatorul pas este de mers la un executor judecatoresc care sa dea un ultimatum promitentului Cumparator sa vina cu banii sau sa semneze rezilierea. Nu cunoastem vreunul, dar asta e alta problema. Pe Vanzator nu-l deranjeaza nici daca acum ar veni Cumparatorul cu banii si sa incheie afacerea, dar in nici un caz sa dea arvuna inapoi dupa ce a pierdut aproape trei luni de zile si bani pe declaratii si extras funciar etc... plus ca are alti potentiali cumparatori pe care ii refuza pana nu are rezilierea. Sa nu se cheme ca incheie alt antecontract de vanzare pentru acelasi bun, clauza specificata in antecontract. (Poate ca are voie totusi avand in vedere ca primul antecontract a expirat ca termen. Mi-e sa nu scoata notarul dator pe vanzator dupa aia cu dublul arvunei sa plateasca cumparatorului).

Aveti vreo indrumare?
Consider ca notarul abuzeaza prin refuzul de a constata rezilierea. Ce facem? Oare executorul judecatoresc rezolva singur un astfel de caz sau dam in judecata notarul?
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2014
ursulici, utilizator
Nu aveti nevoie de reziliere.Eu nu inteleg de ce va faceti astfel de probleme! Aveti un precontract in care exista stipulata data de semnare a contractului.Da?Exista o confirmare scris de la notar ca dvs. v-ati prezentat la notar pentru finalizarea contractului, nu ati semnat nimic ca s-a prelungit data de semnare a contractului!Asta inseamna ca dvs. v-ati indeplinit obligatiile din precontract iar promitentul cumparator nu. Ca urmare promitentul cumparator nu va putea cere instantei sa va oblige sa-i dati arvuna inapoi nici simpla , nici dubla, pentru ca nu s-a prezentat la data stabilita la semnarea contractului. Repet , daca nu ati prelungit in scris data semnarii contractului!
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
pusa2mimi, utilizator
Corect, insa userul era interesat si daca il poate face pe cumparator sa mai cumpere, in cazul ca acesta mai doreste. Pentru asta era de ajutor sa-i mai dea o sansa...
Cam asta înseamnă să încerci să te descurci de unul singur. E ca şi cum ai vrea să-ţi faci colecistotecmie acasa, extirparea colecistului fiind o operatie de rutină, nu?

Cu un avocat alături aţi fi ştiut ce demersuri să faceţi (somaţie prin executor pentru prezentarea la o anume dată si la o anume oră la notarul public X în vederea ....) şi aţi fi ştiut exact ce să solicitaţi notarului, în limitele competenţei lui.

Sigur, ar fi trebuit să suportaţi onorariul avocatului. Dar... V-aţi gîndit că puteţi pierde mult mai mult nefăcînd această cheltuială?
Este adevarat dar din ce scrie pe forum, dansul se teme ca promitentul cumparator il va da in judecata sa recupereze arvuna.
Lovitura de teatru: Notarul respectiv accepta acum si rezilierea si constatarea neindeplinirii obligatiei Cumparatorului etc tot ce vrem sa declaram... cu conditia ca tranzactia cu urmatorul client sa se faca tot la domnia sa. Deci in final totul se rezuma la bani sau santaj sau profita de naivitatea noastra in materie juridica ca sa mai facem o declaratie inutila, cum vreti sa ii spuneti. Va las sa trageti concluziile etice. Pe mine ma intereseaza ca se rezolva problema intr-un mod satisfacator dpdv al meu, numai sa nu gasim un Cumparator care sa refuze notarul acesta deosebit de pragmatic.

@AVLIL.... Chiar am precizat mai sus cu cateva comentarii ca nu sunt expert in domeniul juridic, altfel nu as fi apelat la ajutorul domniilor voastre. Nu vedeti nici o problema la notar, ci la mine pentru ca raman la conceptiile mele... imi explicati de "doua pagini, desi e clar ca nu cunosc domeniul juridic". Imi pare rau, dar conceptiile mele se bazeaza pe logica mea si nu pe cantitatea de sfaturi juridice pe care le primesc. De ce credeti ca nu mi-ati schimbat conceptiile mele in urma discutiilor? Din pacate mi le-ati schimbat, dar inspre directia nedorita de dumneavoastra. Am crezut ca notarul este abuziv, dar spuneti ca se conformeaza legii. Deci notarul e OK. Atunci legea este dpdv al meu prost gandita. Un notar care nu poate constata ca o parte nu isi indeplineste obligatiile dupa ce orice om de bun simt vede ca nu mai exista nici un fel de scuze, ci doar minciuni... ca si acum dupa aproape o luna ii spunem respectivului "vino cu banii la notar si hai sa incheiem afacerea", dar nu vine... mi se pare la fel ca in povestea cu copilul si hainele invizibile ale imparatului.
OK.. daca legea e bine gandita si notarul corect, atunci eu sunt prost. Alta concluzie nu exista. De fapt am inteles. Pentru orice nimic trebuie mai multi sa primeasca o bucata de paine. De ce sa constate un notar un lucru atat de clar ca lumina zilei, cand mai bine nu ii dam autoritate suficienta si atunci hai sa dam de lucru si la un executor judecatoresc si la doi avocati si la procurori si judecatori si la mediator mai recent si uite asa ajungem pentru un litigiu de 500 de euro sa scoatem din buzunar 5000 de euro, daca vrem sa mergem cu dreptatea pana la capat. Si in final castiga cel care are un avocat mai bun dupa ani de procese.

@themis... si @pusa2mimi... Am spus de la inceputul inceputului ca nu eu sunt Vanzatorul, ci o cunostiinta. Nu am considerat important sa intru in detalii. E vorba despre o colega de munca a sotiei mele pe care am imprumutat-o cu bani ca sa achite datoriile mari la intretinere, sa incheie si succesiunea ca sa aiba actele puse la punct sa vanda apartamentul, ca nu mai faceau fata cu cheltuielile. Se muta de la 3 camere la 2 camere. Oamenii acestia nu au bani. Nu au nici de unde sa mai returneze arvuna asa mica cum este. Orice demers suplimentar inseamna de fapt sa ii imprumutam noi cu inca alti bani. Eu odata intrat in hora, joc pana la capat. Daca nu se gasea o rezolvare, mergeam unde se putea... la executor... la avocat... in judecata... Mie imi e usor sa le zic sa vanda cat mai repede la altul ca sa imi achite banii inapoi, dar nedreptatea trebuie platita. Nu e posibil ca sa iti bati joc de cineva... sa inchei un contract care pentru o parte sa insemne tot riscul si obligatii si celalalt sa se razgandeasca si sa primeasca si banii inapoi. Cu atat mai mult ca a fost rugat sa dea o arvuna mai mare ca sa ajunga sa achite datoriile la intretinere si a refuzat. A inceput sa devina ceva personal, daca ma intelegeti.

Am apelat la acest forum pentru ca exista! Nu pentru ca ma zgarcesc sa dau bani la un avocat sa imi faca o consultatie privata. Ma bucur ca pot sa ascult niste sfaturi. Ma ajuta sa imi fac o idee mai buna despre ce optiuni avem, care sunt pasii de urmat. Si doctorii dau sfaturi pe forumuri si nu neaparat ca sa isi faca reclama sau ca sa bata obrazul vreunuia ca sa vina la cabinet sa plateasca o consultatie tete-a-tete. Inca sper si cred ca oamenii dau sfaturi pentru ca vor sa ajute pur si simplu.

Concluzie: notarul e OK si eu nu inteleg sistemul juridic si sunt incapatanat in conceptiile mele gresite. Va multumesc la toti pentru lamuriri si va doresc o saptamana frumoasa!

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare imobil neonorat de promitentul cumparator ContSters89081 ContSters89081 Un antecontract de vanzare-cumparare imobil: promitentul cumpartor da un avans promitentului vanzator, stabilesc impreuna data pentru autentificarea ... (vezi toată discuția)
Antecontract - clauza de razgandire mirelamaria mirelamaria Buna ziua! intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire\'\' din motive intemeiate ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)