avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, succesiune

Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si sotia ,impreuna nu au avut copii.Sotia dintr o alta casnicie are un baiat ,intrebarea mea este pt bunurile ramase ,in cauza un apartament ,cine are dreptul sa mosteneasca si ce cota ii revine fiecaruia.M am prezentat la notar pt succesiune si nu am putut sa fac nimic pt ca legea da dreptul fiiului ,chiar daca nu e legitim fratelui meu ,sa deschisa succesiune .....El in momentul de fata renunta si umbla sa vinda ap desi nu are dreptul .Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:19, 24 Februarie 2014
nu este fiul unchiului meu ...este fiul matusii mele dintr o alta casnicie.....fiul avea 30 ani cind s au casatorit rudele mele....multumesc!
orsaia2006 a scris:

...eu ca si sora vreau sa stiu ce cota am


Sora cui!? Fiindca incepeti prin a spune ca aveti un FRATE decedat si apoi va referiti la defunct ca fiind UNCHI ("nu e fiul unchiului meu, e fiul MATUSII mele").

Lamuriti-ne ca sa va putem lamuri, fiindca sotia fratelui se numeste CUMNATA, nu matusa.

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
romascanu, moderator
fratele decedat este al meu ....sotia decedata acum 1 luna avea un fiu dintr o alta casatorie ,din casat dintre fratele meu si sotie nu au rezultat copii...multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mostenirea fratelui dvs. este culeasa de
- sotia spravietuitoare cu o cota de 1/2 din mostenire
- fratii si surorile defunctului cu o cota de 1/2 din mostenire.

(asta e valabil daca niciunul dintre parintii dvs., respectiv ai fratelui dvs. NU mai era in viata la data mortii fratelui dvs., fiindca altminteri cota sotiei fratelui dvs. e de 1/3 din mostenire, iar restul de 2/3 se imparte intre ascendentii privilegiati - parintii defunctului - si colateralii privilegiati - fratii si surorile defunctului.)

Mostenirea sotiei fratelui dvs. va fi culeasa de FIUL defunctei.

Altfel spus, FIUL sotie fratelui dvs. NU il mosteneste pe fratele dvs. (pentru ca nu sunt rude/nu era copilul lui) dar isi mosteneste mama (care, in calitate de sotie supravietuitoare a fratelui dvs., a primit o parte din mostenirea acestuia. Si astfel o parte din averea fratelui dvs. ajunge la fiul sotiei sale).

Ati ACCEPTAT mostenirea fratelui dvs.!? Fiindca nu-i destul sa fiti sora defunctului pentru a fi si mostenitoarea acestuia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
romascanu, moderator
nu m am facut inteleasa....fratele meu a decedatin 2008 iar cumnata in 2013 a ramas un apartament si alte bunuri ....Copii nu au avut impreuna ...fosta mea cumnata avea un copil dintr o alta casnicie ,care nu a fost recunoscut de fratele meu ...Intrebarea mea ...acum ca ambi au decedat cine are dreptul la mostenire?Multumesc!

Alte discuții în legătură

Mosteniri olga2011 olga2011 va rog sa-mi spuneti dac cea de-a doua sotie a fratelui meu are drept de mostenire la averea lasata de parintii nostri, dat fiin faptul ca el are trei copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren dobandit prin mostenire. iuliana57 iuliana57 Fratele meu a decedat acum doua luni. Nu are copii si eu sunt singura sora. Parintii nostri nu mai traiesc. Cumnata mea vrea sa facem succesiunea si pentru ... (vezi toată discuția)
Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. nu a avut copii ... Lylyca Lylyca Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. Nu a avut copii iar sotia lui a decedat in 2020. In aceasta situatie cine mosteneste bunurile dobandite de ... (vezi toată discuția)