avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Control licentiere soft
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Control licentiere soft

Situatie ipotetica:

La un control la punctul de lucru sunt prezente mai multe dispozitive (fixe sau/si mobile) care ruleaza diferite softuri (open source/freeware/shareware).
(1) O parte dintre aceste dispozitive sunt pe inventarul entitatii care detine punctul de lucru, (2) o alta parte sunt in custodie fiind ale unor terti pentru care entitatea presteaza anumite servicii, (3) iar o alta parte sunt ale unor terti care se afla in vizita la respectivul punct de lucru.

Entitatea este responsabila de toate licentele care sunt instalate pe toate dispozitivele prezente la respectivul punct de lucru?
Cum poate entitatea sa-si limiteze responsabilitatea fata de acele dispozitive care nu ii apartin, dar care se afla la momentul controlului la punctul de lucru?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 12:11, 19 Octombrie 2021
Daca folositi acele programe atunci sunteti "obligat" sa acceptati EULA lor. Spre ex. termenii pt MS Office spun:
Acceptarea prezentului contract sau utilizarea produsului software reprezintă acceptarea de către dvs. a tuturor acestor termeni şi consimţământul dvs. pentru transmiterea anumitor informaţii în momentul activării şi utilizării produsului software conform Angajamentului Microsoft de respectare a confidenţialităţii descris în Secţiunea 4. Dacă nu acceptați și nu respectați acești termeni, nu aveți dreptul să utilizați produsul software sau caracteristicile sale.

Solutia: verificati termenii si conditiile pentru fiecare applicatie. Inca un aspect pe care l-am intalnit foarte des: lumea foloseste programe freeware, dar nu citeste EULA unde spune ca produsul este free pentru uz personal si contra cost pentru uz comercial
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Infractiunea de piraterie exista, deoarece e prevazuta de lege. Dar, dupa stiinta mea, nicio EULA nu a fost vreodata recunoscuta drept valabila de vreun tribunal romanesc. Ca altfel pot sa fac si eu EULA in care prevad "utilizatorul va plati producatorului 1000 RON/zi", ofer gratuit softul spre descarcare si pe urma dau in judecata utilizatorii care n-au citit EULA si au apasat "Da, sunt de acord".
Regula este ca in activitati comerciale se foloseste numai soft cu licenta.
Corect, folosit soft fara licenta=ilegal. Dar este o deosebire intre "soft cu licenta" si "termenii licentei". "Soft cu licenta" are sens din punctul de vedere al legii, dar nicio instanta romaneasca nu s-a pronuntat cu privire la termenii unei licente software. Deci in ce masura sunt valabili termenii licentei in Romania ramane de vazut si nu este in niciun caz clar dinainte.

"Soft fara licenta" are un sens penal, iar in ce masura termenii licentei constituie un contract in drept civil ramane de vazut.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2017
tgeorgescu, utilizator
Procesul verbal e un document neopozabil terților, deci fără valoare

Alte discuții în legătură

Achizitionarea de software sh manea_andrei manea_andrei Buna ziua! As vrea sa stiu daca este legal sa cumpar software(jocuri, Office, Windows) la mana a 2a.Daca da in ce conditii. Multumesc! (vezi toată discuția)
Licenta sala jocuri playstation 4 claudiujc claudiujc buna ziua. am o problema cu care ma confrunt de vreo 3 saptamani. doresc sa deschid o sala de gaming cu console playstation si nu stiu cum as putea obtine ... (vezi toată discuția)
Licente software agentie publicitate? tiroid tiroid Buna ziua, De ceva timp ma ocup de o agentie de publicitate mica 4-5 angajati dintre care unii lucreaza part time. Recent ne-am mutat cu biroul intr-o ... (vezi toată discuția)