avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Control licentiere soft
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Control licentiere soft

Situatie ipotetica:

La un control la punctul de lucru sunt prezente mai multe dispozitive (fixe sau/si mobile) care ruleaza diferite softuri (open source/freeware/shareware).
(1) O parte dintre aceste dispozitive sunt pe inventarul entitatii care detine punctul de lucru, (2) o alta parte sunt in custodie fiind ale unor terti pentru care entitatea presteaza anumite servicii, (3) iar o alta parte sunt ale unor terti care se afla in vizita la respectivul punct de lucru.

Entitatea este responsabila de toate licentele care sunt instalate pe toate dispozitivele prezente la respectivul punct de lucru?
Cum poate entitatea sa-si limiteze responsabilitatea fata de acele dispozitive care nu ii apartin, dar care se afla la momentul controlului la punctul de lucru?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 12:11, 19 Octombrie 2021
Precizez ca nu cunosc legislatia romana pe acest subiect.
Din raspunsurile deja furnizate se pare ca nu exista o legislatie care sa reglementeze in materie, nu exista norme de utilizare al materialului informatic de catre salariati, subcontractanti, colaboratori externi ocazionali sau permanenti.
Din experienta, in toate tarile unde am lucrat, toate grupurile si intreprinderile au regulamente interne de functionare in care se precizeaza procedurile si modalitatile de atribuire al materialului informatic atat salariatilor cat si colaboratorilor externi ocazionali sau permanenti.
Subcontractantii nu au dreptul de acces nici la posturile fixe nici la posturile mobile, sunt obligati sa vina cu materialul informatic propriu si vor primi cel mult un acces limitat, securizat si codat la reteaua informatica locala .
In toate grupurile si intreprinderile fiecare salariat/colaborator primeste un material informatic dedicat cu coduri de acces la material si retea unice.
In contractul de angajare, respectiv de colaborare, se precizeaza conditiile de utilizare al materialului furnizat de catre intreprindere (se furnizeaza si o copie a regulamentului de functionare).
In plus, la primirea codurilor si al materialului salariatul/colaboratorul semneaza un PV in care se precizeaza ca utilizatorul materialului nu are dreptul:
- sa utilizeze materialul incredintat in alte scopuri decat cele profesionale;
- sa permita utilizarea materialului incredintat de catre terte persoane;
- sa instaleze sau sa dezinstaleze soft-uri fara acordul specific al departamentului informatica, departament responsabil de material.
In cazul in care controalele pun in evidenta incalacari ale legii se poate astfel identifica postul informatic X si IP-ul Y, responsabilul este identificat si intreprinderea este degrevata de responsabilitati legale (daca poate produce documente in conformitate cu procedura expusa).
Salariatul sau colaboratorul vor fi urmariti pentru infractiunile comise.

Referitor la "Salariatul sau colaboratorul vor fi urmariti pentru infractiunile comise.": Pirateria de software este intr-adevar infractiune. Dar simpla incalcare a termenilor EULA este un litigiu in drept civil, iar Politia si Ministerul Public nu se ocupa cu astfel de chestiuni. Ca sa nu mai spun ca nu am auzit ca un astfel de litigiu in drept civil sa fi fost judecat vreodata in Uniunea Europeana.

Pentru despicat firul de par in patru vedeti [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 19 Octombrie 2021
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitionarea de software sh manea_andrei manea_andrei Buna ziua! As vrea sa stiu daca este legal sa cumpar software(jocuri, Office, Windows) la mana a 2a.Daca da in ce conditii. Multumesc! (vezi toată discuția)
Licenta sala jocuri playstation 4 claudiujc claudiujc buna ziua. am o problema cu care ma confrunt de vreo 3 saptamani. doresc sa deschid o sala de gaming cu console playstation si nu stiu cum as putea obtine ... (vezi toată discuția)
Licente software agentie publicitate? tiroid tiroid Buna ziua, De ceva timp ma ocup de o agentie de publicitate mica 4-5 angajati dintre care unii lucreaza part time. Recent ne-am mutat cu biroul intr-o ... (vezi toată discuția)