ralu21 a scris:
Stimata colega Romascanu,
Nu sunteti prima care ar fi vrut sa il cunoasca personal pe "glumet". Este si parerea mea, si a notarului la care s-a deschis succesiunea.
Ca mentiune, "glumetul" ne-a fost coleg :) si ne-a lasat un rebus de descifrat.
Si eu si notarul ne-am batut capuul cu 1.090. Cele 14 pagini n-au niciun fel de valoare baneasca, asa ca sotului supravietuitor i s-ar aplica la reductiune ... nimic, corect?
Cum nimic? Cum sa fie corect!?
Eu am facut o GLUMA din/cu ajutorul art 1090. (scaderea "urărilor de sanatate" din "ultima scrisoare" ...era doar o GLUMA). De-aia am si zis: "Glumeţ rău îngropatul" :rofl: Fiindca imi imaginam cum se distrează de-acolo de unde e :innocent: pe seama celor ce vor fi tentaţi să calculeze valoarea ... urărilor de sănătate.
Acuma pi serioaselea!
Cat dă notarul de-o consultantă? :)
Un
descendent nu poate primi mai puţin decat ...? decat
rezerva legala! ce ii revine de drept. ;)
Cum sa iasă "nimic"? (mie imi dădea ..."cu virgulă", fiindca mă distram copios).
Hai, si dacă nu mă credeţi pe mine, incercati cu "NCC comentarii, doctrina si jurisprudenţă" Vol II, ed. Hamangiu 2012, pag 238 antepenultimul paragraf.
Si ...inca odată... Rezerva este acea parte a mostenirii care revine mostenitorilor legali rezervatari DE DREPT si IN VIRTUTEA LEGII, chiar impotriva vointei defunctului ...(ba chiar si si a notarului ...ma iertati ) Ea nu reprezinta vreun drept dobandit de la defunct prin "randu' paişpe, hieroglifa 2, din tesatmentu' roz bombon cu dungulite verzi"...lasati-o naibi.
Rezerva nu poate reveni celui ce a RENUNTAT la mostenirea legala (...e nedemn etc, dar renuntarea este ce care ne intereseaza pentru discuţia de aici).
Păi ...cine a RENUNTAT? Mama gaia!
Renuntarea
NU SE PRESUPUNE cu exceptiile aratate de art 1112 ai 1113 alin 2.
Ba, inteleg ca in declaratia de ACCEPTARE s-a facut trimitere la 1100.
ªi atunci de unde ...presupunerea, părerea, impresia etc, că ar fi renunţat cineva la rezerva?