avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea de catre un succesor rezervatar a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea de catre un succesor rezervatar a testamenului prin care decuius il inlatura de la mostenire, incalcandu-i cota rezervatara, echivaleaza cu renuntarea la rezerva?

Speta:
Decuius lasa 4 rezervatari: sotia supravietuitoare, fiul comun si doi fii din prima casatorie.
Prin testament autentic, decuius testeaza:
- instituie legatar universal pe sotia supravietuitoare, lasandu-i un bun imobil nominalizat (in fapt, cota indiviza de 1/2, imobilul fiind dobandit in timpul casatoriei), si orice alte bunuri se vor regasi in masa succesorala.
- instituie legatar particular unul dintre cei doi fii din prima casatorie, testand o suma de bani "X", cu plata careia o insarcineaza pe sotia supravietuitoare.
- le ureaza sanatate fiului comun (cu mentiunea ca acestuia i-a dat destul in timpul vietii) si celui de al doilea fiu din prima casatorie, caruia ii "lasa" ultima scrisoare primita de la acesta - 14 file.
- numeste, atentie, executor testamentar!

Sotia supravietuitoare accepta testamentul prin declaratie autentica.
Mostenitorul comun accepta si el testamentul tot prin declaratie autentica, pe ideea ca oricum ce a primit mama lui o sa ajunga la el candva.

Intrebarea nr.1: Acceptarea de catre mostenitorul comun, rezervatar, a testamentului prin care "i se ureaza sanatate", echivaleaza sau nu cu o renuntare implicita la cota sa rezervatara?

Intrebarea nr.2: Daca da, o eventuala acceptare a testamentului de catre mostenitorul necomun rezervatar instituit si ca legatar cu titlu particular pentru suma "x", (dar de o valoare mai mica decat rezerva care i-a fost si lui incalcata), echivaleaza idem cu renuntarea la cota sa rezervatara?

Intrebarea nr.3: Poate acest mostenitor rezervatar necomun care are si legat particular sa ceara reductiunea testamentului pana la intrunirea rezervei sale, peste care sa mai primeasca si legatul?

Intrebarea nr.4: Pornind de la informatiile strecurate in testament, respectiv ca mostenitorului comun i-au fost "date destule in timpul vietii", corelate cu existenta executorului testamentar, se poate concluziona ca ar trebui facuta o Cerere de Raport?

Multumiri anticipate colegilor pentru pareri.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
De acord cu colega, consider ca le poti accepta pe amandooua, ceea ce nu inseamna ca numai urarile de sanatate vor fi pareta ta din mostenire. DAR... inseamna ca in mostenirea ta legala va fi inclusa si partea cu urarile.

Referitor la calcule, tot nu inteleg cum de ati ajuns la acel sfert. Daca liberalitatea facuta sotului suprav. nu poate depasi cota cea mai mica primita de un descendent, nu trebuie sa stabilim intai cat primeste fiecare descendent?
Pentru asta, ii explicam sotului suprav. ca daca un copil al mortului va primi doar scrisorica evaluata la 10 bani, atunci el va primi 1/8 plus... maxim 10 bani. :) Prin urmare, cu cat crestem cotele pe care le vor primi descendentii acceptanti, cu atat ii creste si lui cota.

Asta cu notarii... tocmai stau si redactez si innebunesc pentru vreo 2 acte amarate, o procura si-o vanzare. Si ma cert si ma negociez ca aia nu-i asa si aia nu-i altfel. :) Ca se scriu prea multe in procura, de ce trebuie trecut si pretul vanzarii si modalitatea de plata si starea imobilului si data de cand se schimba contractele de utilitati etc. etc.
Modalitatea de gandire notar/avocat e diferita. Iar ideea aceasta ca acceptantul a renuntat la rezerva lui mi se pare cel putin... egala cu ideea bunicilor de dezmostenire a copiilor. O aberatie.
In opinia mea este irelevanta acceptarea testamentului prin care a fost dezmostenit, deoarece nu depinde de mostenitor daca exheredarea opereaza sau nu. Ceea ce poate face acesta este sa invoce calitatea de rezervatar si sa accepte succesiunea ca mostenitor legal.
Nu mai scrieti prostii. Exheredarea trebuie sa fie expresa. Faptul ca nu a primit nimic prin testament nu inseamna ca a fost dezmostenit, mai ales ca a fost mentionat faptul ca a primit destul in timpul vietii! Respectivul a facut bine ca a acceptat "mostenirea" testamentara intrucat in caz contrar trebuia sa atace testamentul si dura mai mult pana intra in posesia celeilalte cote rezervatare....Sau poate ca, pur si simplu nu este avid dupa mosteniri ca alte persoane.
Codul civil ne spune ca exheredarea poate fi si indirecta, prin instituirea unuia sau mai multor legatari, evident care impreuna epuizeaza emolumentul succesiunii.
romascanu a scris:

Stimate coleg ralu21,

1. Am rugamintea sa evitati citarea INTEGRALA a postarilor (a mea sau a altora) care se afla pe aceeasi pagina, dar mai ales a acelei postari care se afla imediat inaintea raspunsului dvs. (e contrar regumamentului forumului)

Cele doua jucarii de pluş sunt: mostenirea testamentara si mostenirea legală intre care se poate OPTA diferit, iar renuntarea NU SE PRESUPUNE (cu două excepţii prevăzute de lege).



Buna ziua, stimata colega,
Scuze pentru citarea incorecta, ma descurc mai greu cu selectiile de text cand scriu de pe tableta. De aceea nici n-am mai raspuns in ultimele zile, am asteptat sa ajung din nou in fata calculatorului.
Cererea de achitare a legatului a fost facuta in scris, sub semnatura privata, cei doi notari implicati si asistenta juridica a sotiei supravietuitoare insista pe declaratie autentica de acceptare a... intregului testament.
Cu drag le-as spune notarilor povestea cu ursuletul si tomberonul (foarte plastica, felicitari), dar cred ca vom merge pe declaratia autentica, pentru ca altfel ne paste lungul drum al instantei....
Cu stima,
Av.NICULESCU-GORPIN

Alte discuții în legătură

Succesiune CristianB09 CristianB09 Buna ziua, In urma decesului lui X, au ramas ca mostenitori legali sotul supravietuitor si fiul sau. Ambii au fost dezmosteniti prin instituirea unei terte ... (vezi toată discuția)
Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)
Dezmostenire Denisalin Denisalin Un copil infiat poate fi dezmostenit ? (vezi toată discuția)