avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea de catre un succesor rezervatar a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea de catre un succesor rezervatar a testamenului prin care decuius il inlatura de la mostenire, incalcandu-i cota rezervatara, echivaleaza cu renuntarea la rezerva?

Speta:
Decuius lasa 4 rezervatari: sotia supravietuitoare, fiul comun si doi fii din prima casatorie.
Prin testament autentic, decuius testeaza:
- instituie legatar universal pe sotia supravietuitoare, lasandu-i un bun imobil nominalizat (in fapt, cota indiviza de 1/2, imobilul fiind dobandit in timpul casatoriei), si orice alte bunuri se vor regasi in masa succesorala.
- instituie legatar particular unul dintre cei doi fii din prima casatorie, testand o suma de bani "X", cu plata careia o insarcineaza pe sotia supravietuitoare.
- le ureaza sanatate fiului comun (cu mentiunea ca acestuia i-a dat destul in timpul vietii) si celui de al doilea fiu din prima casatorie, caruia ii "lasa" ultima scrisoare primita de la acesta - 14 file.
- numeste, atentie, executor testamentar!

Sotia supravietuitoare accepta testamentul prin declaratie autentica.
Mostenitorul comun accepta si el testamentul tot prin declaratie autentica, pe ideea ca oricum ce a primit mama lui o sa ajunga la el candva.

Intrebarea nr.1: Acceptarea de catre mostenitorul comun, rezervatar, a testamentului prin care "i se ureaza sanatate", echivaleaza sau nu cu o renuntare implicita la cota sa rezervatara?

Intrebarea nr.2: Daca da, o eventuala acceptare a testamentului de catre mostenitorul necomun rezervatar instituit si ca legatar cu titlu particular pentru suma "x", (dar de o valoare mai mica decat rezerva care i-a fost si lui incalcata), echivaleaza idem cu renuntarea la cota sa rezervatara?

Intrebarea nr.3: Poate acest mostenitor rezervatar necomun care are si legat particular sa ceara reductiunea testamentului pana la intrunirea rezervei sale, peste care sa mai primeasca si legatul?

Intrebarea nr.4: Pornind de la informatiile strecurate in testament, respectiv ca mostenitorului comun i-au fost "date destule in timpul vietii", corelate cu existenta executorului testamentar, se poate concluziona ca ar trebui facuta o Cerere de Raport?

Multumiri anticipate colegilor pentru pareri.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
romascanu a scris:

ralu21 a scris:

Cel caruia i s-au lasat bani trebuia sa ii primeasca de la sotia supravietuitoare in termen de 1 an de la moartea lui decuius. Aceasta insa refuza sa i-i dea pe motiv ca mai intai trebuie sa accepte legatul.



Pentru un refuz, banuiesc ca a existat o cerere.

Si dacă această cerere n-o fi fost facută doar cu mâna întinsă printre ulucile vreunui gard, nu cumva valoreaza acceptare!?

Fiindcă înscrisul acceptării poate fi si o ...simplă scrisoare.

"Acceptarea este expresa când succesibilul îşi însuşeste explicit titlul sau calitatea de moştenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată (art. 1108 alin 2)

Si apoi, dacă spuneti ca testatorul ne-a fost ...coleg (l-oi fi cunoscut oare!?) ma întreb daca vreunul dintre descendenti săi nu a urmat/ urmeaza studii de drept.

Fiindca in acest caz, tatal său i-a lasat o frumoasă o undiţa, iar eu/noi ne straduim aici sa-i dăm peştele gata fript.


Stimata colega Romascanu,
Defunctul nu a activat in Bucuresti, atat cunosc. Cat despre profesiile succesorilor, sunt complet diferite de zona juridica.
Pot sa va mai spun ca interpretarile supuse dezbaterii provin de la doi notari diferiti la care s-au dat declaratiile.
Unul sustine varianta imposibilitatii de a mai cere reductiunea de catre mostenitorul comun care a acceptat testamentul prin care este exheredat, in timp ce al doilea sustine inoperabilitatea legatului particular in bani acordat unuia dintre cei doi descendenti necomuni atat timp cat acesta nu accepta expres testamentul, situatie in care, potrivit primului notar, si acest mostenitor s-ar afla in imposibilitatea de a mai cere reductiunea testamentului.
Ca mentiune, acest legat in bani oricum nu se poate plati, pentru ca defunctul n-a lasat niciun leu pe nicaieri, toate verificarile bancare au rezultat cu zero (sau cu virgula, cum spuneti Dvs.). Nici macar pensia nu si-o incasa defunctul... Asa ca pana nu se valorifica bunurile din masa succesorala, legatul ramane oricum doar pe hartie.
Cu stima,
Av.NICULESCU-GORPIN





Imi e dificil sa scriu 3 pagini, dar acceptarea unui testament prin care un om e dezmostenit nu inseamna ca accepta sa i se incalce rezerva.
Aici se pune intrebarea care e mai tare: dezmostenirea sau rezerva? Ei bine, rezerva.
Avem 1086, definitia rezervei si alin. 2 teza 2 din amintitul deja 1102. Scrie clar: daca nu s-a incalcat rezerva...

In rest, trebuie sa mai rod putin, dar eu una as considera acceptarea testamentului pentru dezmostenit in sensul de a accepta REZERVA din care sa faca parte si scrisoarea... sau, in cazul mostenitorului cu suma de bani, REZERVA din care sa faca parte suma de bani.

Nu am priceput calculele alea cu 1/2 din 1/4 si iar inca 1/8 si facem sfertul... la care 1090 pc. 3 te refereai? Poate e cam tarziu si se invart rotitele incet...
AVLIL a scris:



Nu am priceput calculele alea cu 1/2 din 1/4 si iar inca 1/8 si facem sfertul... la care 1090 pc. 3 te refereai? Poate e cam tarziu si se invart rotitele incet...


Cotitatea disponibilă specială a soţului supravieţuitor

Art. 1.090. - (1) Liberalităţile neraportabile făcute soţului supravieţuitor, care vine la moştenire în concurs cu alţi descendenţi decât cei comuni lor, nu pot depăşi un sfert din moştenire şi nici partea descendentului care a primit cel mai puţin.
(2) Dacă defunctul nu a dispus prin liberalităţi de diferenţa dintre cotitatea disponibilă stabilită potrivit art. 1.089 şi cotitatea disponibilă specială, atunci această diferenţă revine descendenţilor.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când descendentul menţionat la alin. (1) a fost dezmoştenit direct, iar de această dezmoştenire ar beneficia soţul supravieţuitor.
Stimate coleg ralu21,

1. Am rugamintea sa evitati citarea INTEGRALA a postarilor (a mea sau a altora) care se afla pe aceeasi pagina, dar mai ales a acelei postari care se afla imediat inaintea raspunsului dvs. (e contrar regumamentului forumului)

2. Dacă tot mi-ati citat integral postarea, m-aş fi aşteptat să găsesc un raspuns care să confirme or să infirme bănuiala mea... ("banuiesc ca a existat o cerere") ...fiindca dvs. aveti probabil in faţa un maldăr de hartie, iar eu incerc ...sa ghicesc in zaţul de cafea. :)
Ma interesa FORMA in care o fi fost făcută, dacă o fi fost făcută.

ralu21 a scris:

Pot sa va mai spun ca interpretarile supuse dezbaterii provin de la doi notari diferiti


Le transmit ... :) urări de sănătate, intocmai ca autorul testamentului.

Este evident că, pe o astfel de speţă, părerile nu vor fi concordante.
Dar opiniile sunt doar libere, nu şi obligatorii.

Iaca motiv pentru care nu obişnuiesc sa-mi trag părerile ...din părerea altora (nu pe nemestecate).

Dacă notarul e de părere că acceptarea se face numai prin inscrisul pe care il stampileaza domnia sa (autentic) iar LEGEA e "de părere" că înscrisul poate fi: "autentic SAU sub semnatură privată", atunci mă tem că eu rămân la părerea LEGII si notarul cu părerea domniei sale.

Fiecare ...cu părerea lui. :) (că de n-ar fi, n-am avea ce disputa prin sălile de judecată).


Am să incerc să explic (să formulez o cerinţa) pe inteţesul unui ... copil care poate alege două (sau între două) jucării.

Îti ofer două jucarii de pluş (un ursuleţ şi un elefănţel) cu menţiunea că le poti PRIMI/ACCEPTA/APUCA pe amândouă (fiecare intr-o mână)... saaaau poti să alegi numai una (păstrând-o) şi sa renunti la cealaltă aruncand-o pe fereastra (cu un gest din care sa priceapa toţi cei prezenţi ca aceea jucărie nu-ţi place) ori poti sa le arunci pe amandouă pe fereastră... (am nevoie de un gest, lipsit de echivoc)

Cred ca este o cerinţă destul de explicită.

ªi acum va rog sa va convindeti copilul că, daca a apucat ursuleţul cu mâna dreaptă şi elefănţelul cu mâna stângă, asta înseamnă ca una dintre jucării i-a scapat "implicit" din cealată mână ori, mai rău, că una dintre ele se afla "implicit" in tomberonul de sub fereastra. :duh:

Cele doua jucarii de pluş sunt: mostenirea testamentara si mostenirea legală intre care se poate OPTA diferit, iar renuntarea NU SE PRESUPUNE (cu două excepţii prevăzute de lege).

Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
romascanu, moderator
In opinia mea, defunctul nu poate imparti decat 1/2 din bunurile mentionate, intrucat cealalta jumatate apartine sotiei supravietuitoare, in calitatea sa de proprietar. Plecand de la aceasta situatie, defunctul poate imparti 1/2 din jumatatea sa din bunuri (cotitatea disponibila) prin testamentul facut, intocmai cum doreste el, iar cealalta cota de 1/2 din jumatatea sa va constitui rezerva succesorala. Acceptand succesiunea conform testamentului lasat, nu se poate spune ca fiul care nu a primit nimic prin testament nu va avea dreptul la o cota din rezerva succesorala de 1/2 din averea defunctului, intrucat s-ar incalca disp.art.1088-1090 C.civ..Astfel, dupa deschiderea succesiunii, indifferent daca a acceptat-o sau nu, fiul care nu a primit nimic prin testament poate cere reductiunea liberalitatilor, daca a fost incalcata cota ce reprezinta rezerva succesorala prin liberalitatile facute de defunct in favoarea celorlalti mostenitori, in temeiul lui 1092-1093 C.civ.

Alte discuții în legătură

Succesiune CristianB09 CristianB09 Buna ziua, In urma decesului lui X, au ramas ca mostenitori legali sotul supravietuitor si fiul sau. Ambii au fost dezmosteniti prin instituirea unei terte ... (vezi toată discuția)
Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)
Dezmostenire Denisalin Denisalin Un copil infiat poate fi dezmostenit ? (vezi toată discuția)