Acceptarea de catre un succesor rezervatar a testamenului prin care decuius il inlatura de la mostenire, incalcandu-i cota rezervatara, echivaleaza cu renuntarea la rezerva?
Speta:
Decuius lasa 4 rezervatari: sotia supravietuitoare, fiul comun si doi fii din prima casatorie.
Prin testament autentic, decuius testeaza:
- instituie legatar universal pe sotia supravietuitoare, lasandu-i un bun imobil nominalizat (in fapt, cota indiviza de 1/2, imobilul fiind dobandit in timpul casatoriei), si orice alte bunuri se vor regasi in masa succesorala.
- instituie legatar particular unul dintre cei doi fii din prima casatorie, testand o suma de bani "X", cu plata careia o insarcineaza pe sotia supravietuitoare.
- le ureaza sanatate fiului comun (cu mentiunea ca acestuia i-a dat destul in timpul vietii) si celui de al doilea fiu din prima casatorie, caruia ii "lasa" ultima scrisoare primita de la acesta - 14 file.
- numeste, atentie, executor testamentar!
Sotia supravietuitoare accepta testamentul prin declaratie autentica.
Mostenitorul comun accepta si el testamentul tot prin declaratie autentica, pe ideea ca oricum ce a primit mama lui o sa ajunga la el candva.
Intrebarea nr.1: Acceptarea de catre mostenitorul comun, rezervatar, a testamentului prin care "i se ureaza sanatate", echivaleaza sau nu cu o renuntare implicita la cota sa rezervatara?
Intrebarea nr.2: Daca da, o eventuala acceptare a testamentului de catre mostenitorul necomun rezervatar instituit si ca legatar cu titlu particular pentru suma "x", (dar de o valoare mai mica decat rezerva care i-a fost si lui incalcata), echivaleaza idem cu renuntarea la cota sa rezervatara?
Intrebarea nr.3: Poate acest mostenitor rezervatar necomun care are si legat particular sa ceara reductiunea testamentului pana la intrunirea rezervei sale, peste care sa mai primeasca si legatul?
Intrebarea nr.4: Pornind de la informatiile strecurate in testament, respectiv ca mostenitorului comun i-au fost "date destule in timpul vietii", corelate cu existenta executorului testamentar, se poate concluziona ca ar trebui facuta o Cerere de Raport?
Multumiri anticipate colegilor pentru pareri.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Cererea de achitare a legatului a fost facuta in scris, sub semnatura privata, cei doi notari implicati si asistenta juridica a sotiei supravietuitoare insista pe declaratie autentica de acceptare a... intregului testamen
t.
cei doi notari si asistenta aiuresc....
in conditiile in care nu contesta legatul particular ce treaba au cu autenticitatea ....cererii de executare a legatului...
Reiau, dupa o lunga pauza, discutia, cu precizarea ca "in sfarsit" am ajuns in instanta. Cotele cerute sunt de 11/32 pentru fiecare dintre cei doi mostenitori necomuni (dintre care unul a primit "scrisorica", iar celalalt legatul particular in bani), urmand ca sotia supravietuitoare sa primeasca 5/16 si sa achite legatul in bani. Al treilea mostenitor, necomun, presupus gratificat in timpul vietii, a iesit din calcule.
Va tin la curent cu evenimentele :)
Sarbatori Fericite tuturor!
Succesiune
CristianB09
Buna ziua,
In urma decesului lui X, au ramas ca mostenitori legali sotul supravietuitor si fiul sau. Ambii au fost dezmosteniti prin instituirea unei terte ... (vezi toată discuția)
Mostenire
liviuiordan
Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)