avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC...AJUTOR!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC...AJUTOR!!!

Buna ziua,

Va rog frumos daca stie cineva sa-mi explice clar care sunt pasii ce trebuie urmati pentru procedura de somaj tehnic: ce va trebui sa fac cu carnetele de munca ale salariatilor, care sunt la sediul firmei, ce sa scriu in ele (se predau cumva la ITMB?); se poate intra in somaj tehnic cu suspendarea partiala a activitatii (conducerea dorind sa intram in somaj tehnic pe bucati, pe rand)?...mai exact ce ar trebui sa fac, ce acte sa intocmesc?

Va multumesc mult de tot, si astept un raspuns cat mai repede daca se poate!!!
Cel mai recent răspuns: Vioreld , utilizator 15:44, 21 Mai 2009
In ce priveste inregistrarea acestei suspendari generate de 'somajul tehnic' in cartiel de munca, as fi si eu curioasa daca vreun ITM a solicitat sau a facut astfel de inregistrari.

Personal nu prea ved necesitatea unei inregistrari in cartea de munca a acestuia.
Daca s-ar incsrie toate suspendarile de CIM in carnetul de munca ar fi jale. Concediile medicale, absentele de orice fel, concediile fara plata etc. cate mii de file sa aiba un carnet de munca?
Nu se inscrie suspendare c.i.m. , ci doar modificare ade salariu ... "somajul tehnic" schimba salariul de incadrare pe perioada intreruperii temporare a activitatii
Cum sa se schimbe salariul, freeelis ???:">

Salariul de incadrare nu sufera nici un fel de modificare in aceasta situatie. Nu are nici o legatura .
Efectul este ca se acorda in loc de salariu, o indemnizatie in vuantum de 75 % din valoarea salariului de incadrare.

CM: Art. 53. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
Prin urmare, aceasta indemnizatie este considerat venit salarial.
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Urgent contributii somaj tehnic marinamarilena marinamarilena am depus la ITM documentatia necesara pentru somaj tehnic , conf, OUG 28/2009, adica scutite d plata contributiilor la buget, atat pentru angajator cat si ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate CVASI CVASI 1. In cazul suspendarii activitatii este de ajuns depunerea unui act aditional la ITM cu suspendarea ctr. de munca a salariatului sau trebuie facuta decizie de ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in cazul trimiterii in somaj tehnic a unor angajati, este necesar ca in nota explicativa depusa la ITM ... (vezi toată discuția)