avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii de politie

Buna ziua,

Vineri, mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 zile pe motiv de neacordare prioritate (prioritate de dreapta) pentru autovehicolul de politie. Autovehiculul de politie nu era de rutiera ci de sector; nu se afla in misune rutiera (presupun) si nu am vazut sa aiba camera de filmat pe masina.

Imprejurarile pe scurt:

- ambele autovehicule (al meu si al politiei) au ajuns in acelasi moment in intersectia nedirijata dintr-o zona laturalnica a orasului, intersectie pe care nu o cunosteam iar marcajele pe sosea lipseau.
- am oprit autovehicolul aproximativ 1 metru dupa coltul intersectiei pentru a acorda prioritate masinii de politie, nestiiind daca intersectia este dirijata sau nu.
- m-am uitat repede daca masina de politie are vre-un semn de circulatie pentru intersectie pe drumul de pe care venea insa erau pomi si nu aveam cum sa-mi dau sema si in plus ar fi trebuit sa deduc ce inseamna semnul de stop sau cedeaza trecerea vazindu-l din spate si nu din fata.
- imediat dupa, am avut un schimb de priviri cu agentul de politie (sectorist) care conducea autovehicolul de politie iar acesta mi-a facut un gest cu bratul drept cu o miscare de jos in sus usor spre dreapta, semn pe care eu l-am inteles ca ar trebui sa trec si imi acorda prioritate.
- si am trecut ; si surpiza; a venit dupa mine si mi-a suspendat permisul pentru ca nu am acordat prioritate masinii de politie.
- i-am explicat cele de mai sus, ce am inteles eu din gestul lui, iar el mi-a comunicat ca prin gestul lui mi-a aratat ca este intersectie cu prioritate de dreapta.
- i-am spus respectous ca nu cunosc ca acest semn sa existe in legilatia rutiera si ca eu l-am inteles ca m-a invitat sa trec (el putea sa aiba cedeaza trecerea sau stop si eu nu aveam cu sa vad semnul de circulatie de pe sensul lui de mers)
- l-am intrebat de ce nu a trecut cand eu am oprit masina sa-i acord prioritate insa a evitat intrebarea.
- in procesul verbal am facut mentiune : ca am oprit autovehicolul pe care il conduceam iar politistul care a condus masina politiei a ridicat bratul drept iar eu am continuat drumul.
- l-am intrebat ce se va intampla cu permisul meu de conducere si de unde il voi putea recupera. Mi-a comunicat ca acesta va fi trimis in Germania la unitatea emitenta si singura varianata de a nu fi trimis este de a face eu o contestatie impotriva PV la Judectorie

Date suplimentare:

- mentionez ca eram singur in masina si a specificat asta pe procesul verbal.
- permisul de conducere este emis de Germania.
- am permis de conducere profesionist de 20 de ani si nu l-am avut suspendat nici o data.

Consider ca actiunea politistului este un \"abuz\" si din acest motiv doresc sa fac contestatie impotriva sanctiuniilor aplicate: suspendare permis 30 zile, amenda 280lei/140 lei in 48 ore si 4 puncte penalizare.

Va rog sa ma indrumati in acest sens si va intreb ce sanse de reusita as avea sa castig procesul impotriva politiei si ce costuri de judecata ar fi.

De asemene va intreb ce pasi trebuie sa fac pentru ca permisul meu sa nu ajunga in Germania, chiar daca voi pierde procesul.

Va multumesc ca a-ti avut rabdarea sa cititi toata povestea mea si sper ca sfaturile pe care mi le ve-ti da ma vor ajuta in anularea snactiuniilor primite.

Cu stima,

Raphael O.

Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
raphaelo, utilizator
tocmai pentru ca eu nu am avut nici un semn de circulatie am inteles ca intersectia poate fi nedirijata si am oprit; dar tot asa fara ca eu sa am nici un semn, pe celalat drum cu care ma intersectam putea fi cedeaza trecerea sau stop ( eu pe drumul meu nu am nici o informare in acest sens).

Nu, teoretic daca dvs nu aveti niciun semn, nici drumul cu care va intersectati nu trebuie sa aiba. Practic, se poate ca intersectia sa fie dirijata , iar semnul de pe partea dvs sa fie distrus/ furat, insa asta nu inseamna ca dvs sa va uitati dupa posibilele semne de pe strada cu care va intersectati. Nu aveti semn, e intersectie nedirijata si trebuie sa dati prioritate de dreapta.
Politistul a oprit pt ca v-a vazut sovaind, uitandu-va prin copaci dupa semne si oprindu-va tarziu, dupa ce ati patruns in intersecte.
Ati avut obiectii cand v-a intocmit pv-ul ?
Ar trebui sa insistati in contestatie pe faptul ca ati oprit sa cedati trecerea, dar ca s-a oprit si masina politiei, invitandu-va se treceti.
Daca poitistul l-ar fi invitat sa treaca nu l-ar mai fi oprit sa il sanctioneze.

Trebuie vazut daca cei care l-au sanctionat erau de la politia locala sau de la cea rutiera, respectiv, ce format are procesul verbal, daca este emis de catre politia locala.

Cei de la politia locala au dreptul sa sanctioneze doar cateva faptele savarsite la regimul rutier iar neacordarea prioritatii nu se afla printre cele care pot fi sanctionate de PL.

Se poate depune plangere impotriva pv cu mari sanse de reusita invocand acest motiv.

Chiar daca in pv este mentionat ca "nu exista obiectiuni" tot exista dreptul de a depune contestatie.
Multumesc Cyan,

la obiect si cu documente.

Intradevar, situatia este amuzanta pana la limita suspendarii permisului si se pare ca mai mult ca sigur semnul lui a insemnat - adio 30 zile permis - :) desi mi-a comunicat ca prin gestul lui el mi-a arata ca este intersectie cu prioritate de dreapta. Nu lipsa permisului pentru 30 zile, nu amenda, nu punctele penalizare ci abuzul politistului care a facut semn cu mana dreapta, semn care nu face parte din semnele agentilor rutieri, iar apoi imi suspenda permisul, ma face sa ma simt abuzat de cei care ar trebui sa respecte legea si sa o foloseasca drept.

Daca politistul ar fi constatat ca eu am incalcat legea inainte sa trec prin fata lor, doar prin simplul fapt ca am am oprit cu 1 metru dupa coltul intersectiei, gasesc corect ca ar fi trebuit sa semnailizeze cu bastonul reflectorizant imediat sau sa porneasca girofarurile si sirenele imediat asa cum au facut-o dupa ce am trecut prin intersectie, nu sa gesticuleze cu mana dreapta ca eu sa inteleg ce am inteles.

Referitor la intersectia nedirijata, imi este foarte clara legislatia si cum se aplica. Ceea ce imi este neclar in intersectia nedirijata in oras , este cum iti dai seama ca esti intr-o intersectie nedirijata. Personal mi se pare ca interpretarea este lasata la decizile soferilor implicati. Mai jos incerc sa ma fac inteles prin exemplificare si explicatii detaliate.

Daca nu exista indicatoare, semafoare, marcaje sau politisti intersectia nu este dirijata.


- intradevar, aveti dreptate aici insa eu nu am cum sa stiu daca pe strada care se intersecteaza cu strada de pe care am venit eu, exista semn de circulatie sau nu; si daca exista in cel mai bun caz eu as putea sa il vad doar din spate si asta ar insemna sa interpretez semnul de circulatie prin forma lui geometrica, ceea ce nu cred ca scrie in lege.

- in mod normal conform legislatiei, atunci cand ambele autovehicule au ajus in intersectia nedirijata in acelasi timp, fiecare se asigura din partea dreapta si cel care nu are de acordat prioritate isi va continua primul drumul. Daca cel care vine din dreapta mea nu isi continua drumul si iti face semn cu mana (asa cum de multe ori cred ca vi s-a intamplat si dv. in trafic) sau chiar daca nu iti face semn cu mana, prin faptul ca nu isi manifesta intentia de a-si continua drumul si nu are de acordat prioritate altor autovehicule, eu inteleg ca acesta avea un semn de pierdere a prioritatii (stop sau cedeaza trecerea), semn pe care eu din cate stiu nu este specificat prin lege ca ar trebui sa-l identific din spate ci din contra eu eu trebuie sa urmaresc doar indicatoarele sau marcajele de pe drumul/strada mea.

- cu alte cuvinte eu as putea sa stiu ca ma aflu intr-o intersectie nedirijata doar daca masina politiei si-ar fi continuat drumul; ceea ce vreau sa subliniez, este faptul ca pentru mine ( si pentru toti soferii - sunt o multime de astfel de intersectii intre blocuri si zone de case) faptul ca ma aflu intr-o intersectie dirijata sau nu , este confirmat de celalata masina daca isi manifesta intentia sa treaca sau nu. Ce facem daca doar doua masini ajung in acelasi timp in intersectia nedirijata iar cea din partea drapta a sensului dumneavoastra de mers nu isi continua drumul si stationeaza vre-o 30 secunde sau un minut? :)

- chiar daca sunt pe o strada cu prioritate (strada perpendiculara pierde prioritatea prin indicator \"stop\" sau \"cedeaza trecerea\") sau sunt la intersectia nedirijata a doua strazi, eu nu voi avea nici un semn de prioritate pe srtrada pe care circul(la strazile din orase) iar asta inseamna ca la intalnirea a doua masini, ca si in cazul meu, confirmarea ca este intersectie dirijata sau nu vine prin simplul fapt daca cel din dreapta mea isi manifesta intentia sa treaca sa nu inaintea mea si sunt sigur ca nu ne apucam sa ne uitam dupa spatele indicatoarelor de pe strada ce se intersecteaza cu strada de pe care venim ceea ce nu este legislativ.

- ca informare vreau sa va spun, ca in Germania si din ce imi aduc aminte am vazut si in Franta, la o intersectie nedirijata fiecare dintre strazile care se intersecteaza au o linie perpendiculara pe sensul de mers astfel ca fiecare participant la trafic sa stie ca se afla intr- intersectie nedirijata fara a astepta pe cel din drepta sa vada ce face pentru a-ti da seama daca esti sau nu intr-intersectie dirijata sau nu, asa cum se intampla in Romania.


Invit orice alt forumist sa ma lumineze si pe mine si sa ma faca sa inteleg daca in gandirea mea exista o lacuna sau chiar e o problema reala la aceste intersectii romanesti.

Cyan, Gy -Jane2, SDianaViolina,

Va rog sa-mi spuneti parerea voastra referitor la cum stiti daca esti in intersectia nedirijata sau dirijata - cazul meu sau oricare altul la fel (sunt mii de cazuri zilnic) - avand in vedere explicatiile si nedumeririle mele de mai sus.


Va multumesc pentru suport si apreciez foarte mult ceea ce faceti zilnic pentru noi soferii de zi cu zi si neinintiati in astfel de probleme. Chair daca nu am stiut de existenta acestui site pana acum, neavand nevoie de el , imi dau sema ce munca titanica este in spatele lui.

Tineti-o tot asa!


Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
raphaelo, utilizator
cu alte cuvinte eu as putea sa stiu ca ma aflu intr-o intersectie nedirijata doar daca masina politiei si-ar fi continuat drumul; ceea ce vreau sa subliniez, este faptul ca pentru mine ( si pentru toti soferii - sunt o multime de astfel de intersectii intre blocuri si zone de case) faptul ca ma aflu intr-o intersectie dirijata sau nu , este confirmat de celalata masina daca isi manifesta intentia sa treaca sau nu.


Din postarile dvs inteleg din ce in ce mai clar ca dvs confundati intersectiile nedirijate cu notiunea de drum cu prioritate si fara prioritate.
dvs vreti indicator sau marcaj sa stiti ca sunteti in intersectie nedirijata ?
Intersectia nedirijata e intersectia in care nu intalniti semafor, semn de circulatie, marcaj sau politist. Daca dvs va ghidati in trafic dupa intentia unui participant la trafic.. adica dvs va opriti daca celalalt are intentia sa traverseze..bucurati-va de ragazul asta de 30 de zile si recititi regulile de circulatie.
Mai sunt soferi care si la ora actuala ocolesc centrul imaginar al intersectiei..

Informatii suplimenatre la intrebarule voastre:

- cei care m-au sanctionat erau de la Politie de Sector (sectie). Nu erau de la rutiera. Procesul verbal este de IPJ. Evenimentul nefericit s-a petrecut in oras in zona de case.

- la obiectii scrie (a scris putin altfel decat i-am dictat) - "Am oprit autovehicolul iar conducatorul masinii de Politie mi-a ridicat mana dreapta si am trecut mai departe".

- Nu, teoretic daca dvs nu aveti niciun semn, nici drumul cu care va intersectati nu trebuie sa aiba.


- da-ti-mi voie sa imi spun pct de vedere la opinia dv: imi primul rand evenimentiul s-a peterecut in oras; am vazut in oras nenumarate situatiile unde avem indicatoare de cedeaza trecerea sau stop iar celalt drum intersectat nu are nici un semn sau marcaj. (sunt convins ca ati vazut si dumneavoastra foarte multe situatii). Si de fapt majoritaea intersectiilor sunt dirijate in acest mod iar cele cu prioritate de dreapta sunt din ce in ce mai putine (este o constatare personala).

Gj-Jane2,

Am deschis acest topic pentru a afla ce pasi ar trebui sa urmez pentru a putea dovedi nevinovatia mea, ci abuzul politiei. Sa aflu daca o pot dovedi in situatia mea si sa culeg sfaturi de la oaemni cu experienta legislativa in astfel de probleme.

Din ceea ce mi-ati scris inteleg ca aveti acelasi punct de vedere al Politiei si ar trebui sa fiu sanctionat cu suspendarea permisului pentru 30 zile.

Daca dvs va ghidati in trafic dupa intentia unui participant la trafic.. adica dvs va opriti daca celalalt are intentia sa traverseze..bucurati-va de ragazul asta de 30 de zile si recititi regulile de circulatie.
Mai sunt soferi care si la ora actuala ocolesc centrul imaginar al intersectiei..


Ceea ce nu inteleg, este ironia dumeavoastra caruia nu ii vad rostul in acest topic.Ea nu ajuta cu nimic in acest caz, dar suntei liber sa va exprimati pe forum.

Daca tot doriti sa ajutati, raspundeti-mi va rog la intrebarea mea:

Ce faceti daca doar doua masini ajung in acelasi timp in intersectia presupusa nedirijata (pentru ca dumneavoastra nu aveti nici un indicator rutier sau marcaj in sensul de mers,) iar masina din partea dreapta a sensului dumneavoastra de mers nu isi continua drumul si stationeaza vre-o 30 secunde sau un minut sau 2 minute sau i s-a oprit motorul si nu mai porneste; sau poate ca s-a oprit si are cedeaza trecerea si nu trece pana dumneavoastra nu treceti inaintea lui? :)

Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Intersectie dirijata sau nedirijata - semnele de circulatie mdmilan mdmilan Daca intr-o intersectie o directie are semn de \"Cedeaza trecerea\", iar cealalta directie nu are niciun semn („Drum cu prioritate”, „Intersecție cu un ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Accident intersectie cu semne de circulatie lipsa sorcy3k sorcy3k Se da urmatoarea speta: Masina A, mergand pe strada X (1 banda pe sens), care se intersecteaza cu Bulevardul Y (2 benzi pe sens), este acrosata din partea ... (vezi toată discuția)