avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii de politie

Buna ziua,

Vineri, mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 zile pe motiv de neacordare prioritate (prioritate de dreapta) pentru autovehicolul de politie. Autovehiculul de politie nu era de rutiera ci de sector; nu se afla in misune rutiera (presupun) si nu am vazut sa aiba camera de filmat pe masina.

Imprejurarile pe scurt:

- ambele autovehicule (al meu si al politiei) au ajuns in acelasi moment in intersectia nedirijata dintr-o zona laturalnica a orasului, intersectie pe care nu o cunosteam iar marcajele pe sosea lipseau.
- am oprit autovehicolul aproximativ 1 metru dupa coltul intersectiei pentru a acorda prioritate masinii de politie, nestiiind daca intersectia este dirijata sau nu.
- m-am uitat repede daca masina de politie are vre-un semn de circulatie pentru intersectie pe drumul de pe care venea insa erau pomi si nu aveam cum sa-mi dau sema si in plus ar fi trebuit sa deduc ce inseamna semnul de stop sau cedeaza trecerea vazindu-l din spate si nu din fata.
- imediat dupa, am avut un schimb de priviri cu agentul de politie (sectorist) care conducea autovehicolul de politie iar acesta mi-a facut un gest cu bratul drept cu o miscare de jos in sus usor spre dreapta, semn pe care eu l-am inteles ca ar trebui sa trec si imi acorda prioritate.
- si am trecut ; si surpiza; a venit dupa mine si mi-a suspendat permisul pentru ca nu am acordat prioritate masinii de politie.
- i-am explicat cele de mai sus, ce am inteles eu din gestul lui, iar el mi-a comunicat ca prin gestul lui mi-a aratat ca este intersectie cu prioritate de dreapta.
- i-am spus respectous ca nu cunosc ca acest semn sa existe in legilatia rutiera si ca eu l-am inteles ca m-a invitat sa trec (el putea sa aiba cedeaza trecerea sau stop si eu nu aveam cu sa vad semnul de circulatie de pe sensul lui de mers)
- l-am intrebat de ce nu a trecut cand eu am oprit masina sa-i acord prioritate insa a evitat intrebarea.
- in procesul verbal am facut mentiune : ca am oprit autovehicolul pe care il conduceam iar politistul care a condus masina politiei a ridicat bratul drept iar eu am continuat drumul.
- l-am intrebat ce se va intampla cu permisul meu de conducere si de unde il voi putea recupera. Mi-a comunicat ca acesta va fi trimis in Germania la unitatea emitenta si singura varianata de a nu fi trimis este de a face eu o contestatie impotriva PV la Judectorie

Date suplimentare:

- mentionez ca eram singur in masina si a specificat asta pe procesul verbal.
- permisul de conducere este emis de Germania.
- am permis de conducere profesionist de 20 de ani si nu l-am avut suspendat nici o data.

Consider ca actiunea politistului este un \"abuz\" si din acest motiv doresc sa fac contestatie impotriva sanctiuniilor aplicate: suspendare permis 30 zile, amenda 280lei/140 lei in 48 ore si 4 puncte penalizare.

Va rog sa ma indrumati in acest sens si va intreb ce sanse de reusita as avea sa castig procesul impotriva politiei si ce costuri de judecata ar fi.

De asemene va intreb ce pasi trebuie sa fac pentru ca permisul meu sa nu ajunga in Germania, chiar daca voi pierde procesul.

Va multumesc ca a-ti avut rabdarea sa cititi toata povestea mea si sper ca sfaturile pe care mi le ve-ti da ma vor ajuta in anularea snactiuniilor primite.

Cu stima,

Raphael O.

Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
raphaelo, utilizator
la obiectii scrie (a scris putin altfel decat i-am dictat) - "Am oprit autovehicolul iar conducatorul masinii de Politie mi-a ridicat mana dreapta si am trecut mai departe"


Pe bune, chiar asa e scris??:happy:

Sunt curios cum v-a ridicat politistul mana dreapta el aflandu-se in masina cealalta!

Cand intri intr-o intersectie, mai ales daca nu exista indicatoare sau marcaje, circuli mai cu atentie.

oug195
Art.56. - La apropierea de o intersecţie conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept.

Asa cum ati apreciat si dvs. sunt multe situatii in care conducatorii auto care au prioritate isi cedeaza prioritatea altor conducatori auto care nu au prioritate dar asta se intampla de regula atunci cand intersectiile sunt aglomerate si prin asta se descongestioneaza traficul.

Mai sunt si cazuri de "bunavointa" care se lasa cu pocnituri ptr a obtine ceva foloase necuvenite stiut fiind faptul ca daca se ajunge la politie se lasa cu suspendarea permisului ptr 2 luni.

Din acest motiv sunt foarte atent la cel care "bunavoieste" sa acorde prioritate ptr ca nu stii niciodata peste cine dai.

Si eu cedez uneori prioritatea celor care nu o au dar inainte de asta ma asigur ca nu mai vine altcineva din spate care stiind ca are prioritate nu intelege intentia si nu reduce viteza, in plus te mai si injura si poti ajunge acasa si cu cumparaturile facute pe drum.;)

Regula este foarte simpla, prioritatea este dreapta iar daca cel din dreapta iti face vreun semn sa treci trebuie sa analizezi foarte rapid daca nu o face cu alta intentie sau daca i s-a oprit motorul sau din alte motive.

Daca veti merge in instanta cu motivatia ca v-a facut vreun semn de bunavointa nu veti castiga, politistul poate invoca "n" cauze ale ridicarii mainii, de exemplu ca vroia sa prinda o musca!:)

Inainte de a lua o decizie de contestare a procesului verbal, mergeti in intersectia respectiva si vedeti daca este dirijata sau nedirijata, dar indiferent de tipul intersectiei, prioritatea este "de dreapta".

Mai degraba faceti cerere ptr retinerea permisului in Romania si sa nu va fie trimis in Germania, daca plecati afara inainte de expirarea perioadei de suspendare aveti posibilitatea sa faceti cerere sa va fie restituit cu o zi lucratoare inainte de plecarea din RO si eventual faceti o sesizare impotriva agentului ptr ca v-a dezinformat cu privire la aceasta modalitate de restituire a permisului.
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
cyan, moderator
Situatia este clara. Nu aveti nicio sansa de a se solutiona favorabil plangerea contraventionala, in cazul in care o depuneti.
Intersectia la care ati savarsit contraventia este una nedirijata si se aplica prioritatea de dreapta.
Daca ar fi fost o intersectie dirijata dvs. ati fi intalnit un indicator rutier, "Cedeaza trecerea" sau "STOP', daca dvs v-ati fi aflat pe un drum fara priritate sau indicatorul "Drum cu prioritate" daca v-ati fi aflat pe un drum cu prioritate.
Daca intentionati sa plecati din Romania inaintea expirarii termenului de suspendare a dreptului de conducere puteti solicita restituirea permisului de conducere cu o zi lucratoarea inaintea datei parasirii teritoriului Romaniei. Sanctiunea suspendarii dreptului de conducere pe drumurile publice se va transmite autoritatilor competente din Germania care vor inregistra in evidentele lor aceast de dvs.a abatere savarsita in Romania.
ing. Ioan Ciobanu
Ce faceti daca doar doua masini ajung in acelasi timp in intersectia presupusa nedirijata (pentru ca dumneavoastra nu aveti nici un indicator rutier sau marcaj in sensul de mers,) iar masina din partea dreapta a sensului dumneavoastra de mers nu isi continua drumul

E f important ca dvs sa cunoasteti regulile si poate ca oi fi fost ironica, dar nu v-am zis cu rautate. Daca dvs stiti ca intersectia e nedirijata si stiti ca trebuie sa dati prioritate.. stiti ce trebuie sa faceti ? Nu aveti obligatia sa opriti pt ca nu aveti semnul stop, ci sa reduceti viteza cat sa puteti opri daca vine o masina din dreapta, aici nu e precizat la ce distanta trebuie sa fie masina ca sa opriti pt a-i da prioritate, asta apreciati dvs. Mai departe, odata ce ati oprit pt a-i da prioritate, e total aiurea sa plecati la invitatia celuilalt sofer pt ca s-a trezit el sa opreasca desi avea prioritate. Trebuie sa analizati rapid de ce a oprit si daca puteti trece.. o fi oprit la trecerea de pietoni, atunci aveti timp sa treceti, sau are un obstacol de trecut- o lucrare in astfalt.. insa daca a oprit fix degeaba sa ma invite aiurea, eu nu trec. Eu de ce am oprit, degeaba ? daca trec la invitatia aluia , inseamna ca am oprit degeaba, ori eu am oprit ca asa trebuia, sa ii dau aluia prioritate.
Si da, au fost cazuri cand soferi " amabili" au invitat la nerespectarea e prioritate si apoi produs un accident intentionat. Nu ma gandesc la cazurile astea, insa se intampla din pricina acestor opriri fara sa fie cazul chiar daca omul e bine intentionat, ca sa-i incurce si pe altii din spatele lor asa ca de aia nu trec.
Mai rau e cand se intampla sa fii " lasat" ca pieton sa treci pe rosu ca soferul vrea sa fie amabil cand nu trebuie.





"Am oprit autovehicolul iar conducatorul masinii de Politie mi-a ridicat mana dreapta si am trecut mai departe"


cuvant cu cuvant din pv :D

Sunt curios cum v-a ridicat politistul mana dreapta el aflandu-se in masina cealalta!


simplu! ambele masini erau oprite si ne uitam unii la altii, dupa ce imediat in momentul urmator a ridicat mana dreapta si a facut un gest cu ea.

- dupa ce m-a oprit si i-am spus ca eu am inteles ca prin ridicarea si gesticularea mainii lui trebuie sa trec mai departe, el mi-a comunicat ca mi-a aratat de fapt ca e intersectie cu prioritate de dreapta - oricum asta e cea mai amuzanta explicatie pe care am auzit-o in toata povestea asta. :happy:

Din acest motiv sunt foarte atent la cel care "bunavoieste" sa acorde prioritate ptr ca nu stii niciodata peste cine dai.


- si eu sunt foarte atent, dar cand un agent de politie in masina de politie iti face acest semn (sau asa l-am interpretat eu), nu ma astept ca acesta sa faca acest gest doar pentru ca apoi sa vina sa ma sanctioneze. Daca a facut asta inseamna abuz de "uniforma"!

- daca era corect mi-ar fi comunicat ca am fost sanctionat pentru ca nu am acordat prioritate vehicolului de politie prin faptul ca am intrat in intersectie 1 metru si nu am oprit inainte de coltul intersectiei. Asa era etic si moral sa-mi comunice iar apoi ca mi-a facut semn cu mana era ca sa degajez intersectia nicidecum pentru a-mi arata ca e prioritate de dreapta. Dar probabil nu putea sa-mi spuna asta pentru fiindac in lege (eu n-am gasit) nu exista o specificatie unde trebuie sa opresti in intersectie nedirijata. Vezi mai jos art 57. al. 3), ceea ce nu e cazul meu - nu am blocat intersectia, el trebuia sa-si continue drumul dar nu a facut-o alegand sa imi arate gestul cu mana.
Dar na, nu e nici primul nici ultimul politist care face abuz de uniforma.

Aveti cunostinta de vre-un articol care reglementeaza unde trebuie oprit autvehicolul in intersectia nedirijata?


Art.57. - Codul rutier

(1) La intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa cedeze trecerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreapta.

(3) Patrunderea unui vehicul într-o intersectie este interzisa daca prin aceasta se produce blocarea intersectiei.


Va multumesc tutoror pentru raspunsuri.

Voi reflecta la raspunsurile voastre si voi alege una din solutiile prezentate de voi.


Daca ar fi fost o intersectie dirijata dvs. ati fi intalnit un indicator rutier, "Cedeaza trecerea" sau "STOP', daca dvs v-ati fi aflat pe un drum fara priritate sau indicatorul "Drum cu prioritate" daca v-ati fi aflat pe un drum cu prioritate.


Vreau doar sa reamintesc ca intersectia este in oras, intr-o zona de case; in asmenea intersectii dirijante in oras nu am vazut niciunde ca pe o strada sa fie indicator "cedeaza trecere/stop" si pe celalta "Drum cu prioritate". In acest tip de intersectii diriajate am vazut doar indicator "Cedeaza trecere/Stop" pentru cei care trebuie sa acorde prioritate, celalat drum perdendicular neavand nici un indicator rutier.
Probabil ca raspunsul dumneavoastra se referea la drumuri in afara localiitatii.

Priviti din acest punct de vedere pe care l-am mentionat si spuneti-mi cum vedeti dumneavoastra in acest caz situatia?

Multumesc,

Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca dvs stiti ca intersectia e nedirijata si stiti ca trebuie sa dati prioritate.. stiti ce trebuie sa faceti ?
...

... nu cunosteam intersectia deci nu stiam ca ma aflam intersectie nedirajata sau dirijata pentru ca nu aveam nici un semn pe sensul meu de mers inaintea intersectiei. Deci, prin urmare putea fi o intersectie nedirijata sau putea fi una dirijata in care strada pe care am intersectat-o putea avea indicator "cedeaza trecearea/stop" sau nu.

Nu aveti obligatia sa opriti pt ca nu aveti semnul stop, ci sa reduceti viteza cat sa puteti opri daca vine o masina din dreapta, aici nu e precizat la ce distanta trebuie sa fie masina ca sa opriti pt a-i da prioritate, asta apreciati dvs. Mai departe, odata ce ati oprit pt a-i da prioritate, e total aiurea sa plecati la invitatia celuilalt sofer pt ca s-a trezit el sa opreasca
......

..... poate celalat sofer nu s-a trezit sa opreasca aiurea ci a oprit pentru ca poate avea indicatorul "cedeaza trecerea/stop" iar eu nu puteam sti asta - spuneti-mi dv cum a-ti putea sti daca pe strada intersectata este sau nu indicator rutier; refuzul lui de a-si continua drumul mai departe si faptul ca a gesticulat cu mana dreapta , repet, mi-a dat de inteles in acel moment ca trebuie sa trec si totodata imi confirmase ca ori a avea indicator "cedeaza trecerea/stop" ori a facuse un gest de bunavointa. (nu a avut indicator cedeaza trecrea/stop - constatat ulterior)

Si da, au fost cazuri cand soferi " amabili" au invitat la nerespectarea e prioritate si apoi produs un accident intentionat.


.... asa e, dar faptul ca era masina politiei iar gestul era facut de agentul de politie care conducea masina mi-a dat increderea ca el putea sa aiba indicatorul "cedeaza trecrea/stop" sau chiar face un act de bunavointa si nu urmareste un scop nedem de agentii de politie.
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
raphaelo, utilizator

Alte discuții în legătură

Intersectie dirijata sau nedirijata - semnele de circulatie mdmilan mdmilan Daca intr-o intersectie o directie are semn de \"Cedeaza trecerea\", iar cealalta directie nu are niciun semn („Drum cu prioritate”, „Intersecție cu un ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Accident intersectie cu semne de circulatie lipsa sorcy3k sorcy3k Se da urmatoarea speta: Masina A, mergand pe strada X (1 banda pe sens), care se intersecteaza cu Bulevardul Y (2 benzi pe sens), este acrosata din partea ... (vezi toată discuția)