avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Talon + Placute de inmatriculare retinute
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Talon + Placute de inmatriculare retinute

Buna ziua.

Am si eu o problema in legatura cu Talonul si Placutele de inmatriculare a unei masini inmatriculate in Anglia.

Deci, masina este inmatriculata in Anglia, proprietarul este din Romania.
- Am facut ITP-ul la Botosani, judetul de unde sunt eu si proprietarul. ITP-ul a fost facut pe numerele de Anglia. ( Este mentionat in talonul primit de la ei, numarul de Anglia al masinii);
- Am facut asigurare in vederea inmatricularii, pe seria de sasiu, pe 1 an de zile. (Am ales sa o fac pe seria de sasiu, ca dupa inmatriculare, aseigurarea sa imi mai fie de folos.)
- Am platit si rovinieta, am platit tot ce era de platit pentru a circula.


Problema este urmatoarea:

Am fost oprit in Judetul Suceava, in localitatea Calugareni , de catre Politia din Adancata. Eu am trecut prin dreptul sectiei lor de politie, ei m-au vazut si m-au urmarit pana in urmatoarea localitate, unde am oprit, vazand ca ei pe mine ma urmareau. ( Am fost oprit in curba, in dreptul liniei continue, acolo m-au ajuns. M-au urmarit doar cu semnalele luminoase).
Le-am prezentat documentele masinii , prima data mi-au cerut rovinieta, le-am aratat toate deocumentele, agentul mi-a oprit certificatul de inmatriculare, permisul si buletinul si mi-a zis ca imi retine certificatul si numerele masinii pentru ca nu am asigurare. Eu le-am prezentat asigurarea ce o aveam ( in vederea inmatrilarii), ei mi-au zis sa nu le-o mai arat ca oricum nu este valabila. Agentul de politie, si-a scos iphonul, sa imi arate mie, pe un site din Anglia, unde se poate verifica asigurarile de acolo, ca masina mea nu este asigurata in Anglia. Am stat in strada atunci, aproximativ o ora. In final, mi-au retinut certificatul + numerele, iar pe Procesul verbal , la obiectiuni a scris urmatoarele: " A condus auto marca Audi cu numar de inmatribculare R156UET pe DN 29A, com. Adancata, judetul Suceava, dinspre Suceava spre Dorohoi, fara a avea asigurare obligatorie de raspundere civila valabila pentru tara in care este inmatriculat autovehicolul." Iar in dovada, au scris ca: " A circulat cu auto R156UET fara a avea asigurare obligatorie de raspundere civila."

Dupa toate astea, am platit un avocat, am facut toate actele necesare unui proces, am depus o plangere la IPJ Suceava cu referire la retinerea certificatului si numerelor de inmatriculare retinute abuziv, pe motiv ca prin procesul verbal nu este prevazuta nici o sanctiune complementara alaturi de cea principala, a avertismentului. ( Am fost sanctionat in procesul verbal cu Avertisment , deoarece, politistii nu stiau la ce sa ma incadreze, la ce articol ).

Am primit un plic acasa de la Politia din Adancata, cu privire la articolul la care am fost incadrat, iar mai jos, " Incalcarea acestor dispozitii a obligatiei de asigurare prevazute la art. 48 alin 2 si 56 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda si cu retinerea certificatului de inmatriculare a autovehicolului, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii." . Daca aici scrie doar certificatul, de ce mi-au retinut si numerele?

Dupa toate astea, la IPJ Suceava, mi-a prelungit dovada pe o luna de zile, dar este fara drept de circulatie. Ce folos ?

Am fost sunat de la IPJ Suceava, de seful de la infractiuni penale, sau nu stiu de unde. Ca sa ma duc din nou la ei, sa mai dau o declaratie, nu stiu ce mai vor ei de la mine, eu am declarat in plangerea aceea tot ce am avut de declarat, si numerele nu mi se inapoiaza decat daca vin cu asigurare pe Anglia valabila. Iar politistul de la permise si certificate, de unde se pot recupera, mi-a cerut procura, si pe baza asigurarii de romania, mi le dadea inapoi, numai sa nu continui procesul. Am venit cu procura, imputernicire, ce trebuia si i-am zis ca oricum continui procesul, iar atunci mi-a zis ca nu imi mai poate da nimic pana nu se termina procesul. Aveti idee cat poate dura? ..


Am fost intrebat undeva la Bucuresti, acolo mi s-a spus ca circulam perfect legal. Iar astia de la IPJ Suceava, se tem ca oricum v-or pierde procesul si nu stiu cum sa ma faca sa renunt la el. Ei mi le-ar da, dar doar pe baza asigurarii in tara in care este inmatriculat autovehicolul. Insa, e c-am greu de procurat o asigurare pe Anglia valabila. Ori ma tot sacaie sa fac una naspa la 100 euro sa ma bage la uz de fals.

Rog sa ma ajutati cu un sfat, o parere, o idee ce-i care stiti sau aveti putin abar, ce ar trebui sa fac mai departe?
Platesc, mai caut un avocat din Suceava daca e cazul, doar sa imi pot recupera numerele si certificatul. Sau cum sa fac sa imi dea numerele inapoi si o dovada de circulatie pana la solutionarea cauzei. ( Cica se poate, sa imi de numerele si dovada pana atunci, dar imi trebuie hotarare prezidentiala).


. Multumesc. :)
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:35, 12 Mai 2014
Dexter11 a scris:

Acum intrebarea mea e, cum si ce trebuie sa fac ca sa imi scot numerele pe perioada procesului ?


art. 202-
(2) În cazul introducerii plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, în dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se înscrie mentiunea ca vehiculul are drept de circulatie pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulatie, iar placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de catre politia rutiera în baza ordonantei presedintiale emise de instanta investita cu solutionarea cauzei sau a hotarârii judecatoresti ramase definitive.

@vxd pentru ce sa i se intocmeasca DP?

Asigurarea nu este falsa, a platit ptr un an si asigurarea este valabila un an, lipsa asigurarii este considerata contraventie si nu infractiune.
Am primit saptamana trecuta un plic acasa, de la politia Adancata ( unde mi-au fost retinute numerele ), in care imi era prezentata contraventia pe care am savarsit-o. Este:
" Lege nr. 136/1995 din 29/12/1995 privind asigurările şi reasigurările în România "

In care imi era prezentata din ea, articolul 48, alin 2.
Dupa care, articolul 56, de mai jos, dar doar o parte din el. Ceea ce am subliniat eu, nu era prezentat.

Art. 56. - Persoanele care folosesc pe teritoriul României autovehicule înmatriculate în străinătate şi nu
sunt asigurate în străinătate, potrivit prevederilor art. 48 alin. 2, sau ale căror asigurări expiră în timpul aflării
pe teritoriul României, datorează primele de asigurare, corespunzător perioadei de la intrarea, respectiv
expirarea valabilităţii asigurării, până la ieşirea autovehiculului din ţară.
La intrarea şi ieşirea din ţară, organele poliţiei de frontieră de la punctele de control pentru trecerea
frontierei de stat a României vor controla documentele de asigurare şi vor solicita deţinătorului
autovehiculului dovada plăţii primei de asigurare datorate.
Persoanele neasigurate, care nu pot face, la control, dovada asigurării ori a plăţii acesteia, vor fi
îndrumate să achite primele datorate la organele de la punctul de control, desemnate în acest scop.


Ca urmare, sa zicem ca, pana la iesirea din tara a autovehicolului, trebuie incheiata o asigurare in tara in care te afli in momentul in care ti-a expirat fosta asigurare. ( Ce-l putin asta am inteles eu din articol).
Deci, se poate spune ca am facut ceva gresit pana la urma? E ceva ilegal? E contraventie? Poate fi vorba de dosar penal? Eu nu prea cred si de aceea tin sa se tina procesul.

Din cate am inteles, ei cer ca eu sa merg din nou la IPJ Suceava, sa dau o declaratie, (nu vrea sa imi spuna ce fel de declaratie prin telefon, ci trebuie sa ma prezint la ei), acum, tot ce trebuie sa faca ei, este de a imi da un raspuns scris la plangerea ce am facut-o la IPJ Suceava, (ca a fost un abuz retinerea certificatului si a placuteler si sa mi le restituie, iar eu pe baza raspunsului primit, daca nu e in favoarea mea sa merg mai departe in instanta), iar ce am auzit de la altii, cu declaratia ce tot mi-o cer, ar putea sa-mi schimbe total plangerea, ca cica, m-a instiintat cu nu stiu ce, imi da nu stiu ce verdict, apoi procesul in istanta isi pierde din valoare, pe motiv ca agentul care are cazul, a rezolvat cazul, iar instanta poate sa ii aprobe verdictul si eu pot sa pierd usor castigul de cauza.

E posibil asa ceva?

Multumesc. :)


Stabiliti telefonic care este scopul intalnirii si solicitati lamuriri.

Le spuneti ca asteptati o instiintare scrisa cu motivul intalnirii si de asemenea ca va mentineti pozitia au comis un abuz, ca asigurarea nu este falsa si este valabila, nu ati incalcat nicio prevedere legala si apoi le spuneti ca veti contesta decizia retinerii talonului si placutelor de inmatriculare daca inca nu ati facut-o deja, ca veti cere si daune materiale si morale pentru ca v-a fost ingradit dreptul de circulatie, ca ati pierdut timpul prin tribunale, etc.
Nu dati nicio declaratie "dictata" prin care sa va exprimati acordul pentru renuntarea la proces, le solicitati sa va restituie talonul si placutele ptr ca nu au temei legal ptr retinerea acestora.
Trebuie sa fiti ferm pe pozitie si sa nu cedati, le spuneti ca aveti incredere in justitie ;) si asteptati decizia judecatorului.
Cred ca vi le vor restitui cu scuzele de rigoare.
L-am sunat inapoi, i-am zis ca daca vrea sa ii dau declaratia pentru care tot ma suna, sa imi trimita o instiintare scrisa cu motivul intalnirii, si l-am intrebat care sunt articolele pentru care mi-au fost retinute placutele si talonul.
Cand i-am zis de intiintare pentru ca sa prezint, a dat-o pe partea cealalta, ca doar daca vreau sa ma prezint, nu e obligatoriu, in caz ca am nelamuriri el sa ma lamureasca inainte de a da un raspuns la plangere si ca sa nu imi fac griji ca nu este vorba de nici un dosar penal, de nici o sanctiune, de nimic. Si mi-a zis ca numerele mi se pot inapoia doar dupa hotararea judecatoreasca, pana atunci el nu poate face nimic, iar daca castig hotararea, e obligat sa mi le inapoieze, daca o pierd, e nevoit sa le trimita in Anglia. Iar cand a venit vorba de articole, mi-a zis ca scrie in procesul verbal. In procesul verbal scrie asa: " Fapta savarsita este prevazuta de: art. .......( nu inteleg nimic din ce a scris) din OUG 195/2002si sanctionata de art. 56/64 din L. 136/1995 "

Ceea ce vreau eu sa spun e ca, nu scrie nimic in procesul verbal de Art. 48 . Iar in instiintarea ce am primit-o de la politia din Adancata, scrie ca am incalcat articolul 48, care este urmatorul:

Art. 48. - Persoanele fizice şi cele juridice, care deţin autovehicule supuse înmatriculării în România, sunt obligate să le asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de autovehicule pe teritoriul României.
Persoanele care intră pe teritoriul României cu autovehicule înmatriculate în străinătate se consideră asigurate, în condiţiile prezentei legi, dacă îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
a) posedă documentele internaţionale de asigurare valabile pe teritoriul României;
b) numărul de înmatriculare atestă existenţa asigurării potrivit convenţiei bilaterale încheiate între Biroul asigurătorilor de autovehicule din România şi Biroul asigurătorilor de autovehicule din ţara de origine.
Fac excepţie de la dispoziţiile prezentului articol persoanele fizice şi juridice, pe timpul utilizării autovehiculelor pentru cursele de întreceri, raliuri sau antrenamente, care se pot asigura facultativ pentru astfel de riscuri.


Iar pe procesul verbal, articolele 56 si 64:

Art. 56. - Persoanele care folosesc pe teritoriul României autovehicule înmatriculate în străinătate şi nu sunt asigurate în străinătate, potrivit prevederilor art. 48 alin. 2, sau ale căror asigurări expiră în timpul aflării pe teritoriul României, datorează primele de asigurare, corespunzător perioadei de la intrarea, respectiv expirarea valabilităţii asigurării, până la ieşirea autovehiculului din ţară.
La intrarea şi ieşirea din ţară, organele poliţiei de frontieră de la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României vor controla documentele de asigurare şi vor solicita deţinătorului autovehiculului dovada plăţii primei de asigurare datorate.
Persoanele neasigurate, care nu pot face, la control, dovada asigurării ori a plăţii acesteia, vor fi îndrumate să achite primele datorate la organele de la punctul de control, desemnate în acest scop.
Art. 64. - Încălcarea de către persoanele fizice şi juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la art. 48 şi 56 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.


Deci, iar este o problema din partea lor, cred eu , nu?.
Cum nu este vorba despre lipsa asigurarii este clar ca au facut un abuz si nu stiu cum sa o mai intoarca acum.

Asa cum se mai dau sfaturi pe forum despre sesizarea MAi cu privire la abuzurile politistilor ati putea si dvs. sa ii amenintati ca veti sesiza MAI, MAi este obligat sa va raspunda la sesizare in 30 de zile, ca e alba sau ca e neagra, aveti sau nu dreptate.

Nu e problema dvs. ca asiguratorul a emis o asigurare valabila un an de zile ptr o masina cu nr rosii, doar nu l-ati fortat, batut dvs. pe asigurator sa va emita o asigurare pe 1 an! Aveti un document perfect valabil, daca se va constata ca asiguratorul a eliberat o asigurare care nu ar fi valabila atunci sa raspunda emitentul politei. Cine greseste, plateste! Au retinut abuziv sau din prostie talonul si numerele sa plateasca cel care nu a fost in stare sa analizeze situatia.

oug195
Art.10. - (1) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat, precum şi a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie.

Art.112. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
s) vehiculul nu este asigurat de răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii;
(2) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b), c), e), g), k), o), p), r) şi s), la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, iar în cazurile prevăzute la alin.(1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t) u), v) şi x), o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.
(3) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b), o), p), r) şi s), odată cu reţinerea certificatului de înmatriculare, poliţistul rutier retrage şi numerele de înmatriculare sau de înregistrare.
(4) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu excepţia celor care nu corespund standardelor, se restituie proprietarului sau utilizatorului vehiculului de către poliţia rutieră, la prezentarea de către acesta a dovezii încetării motivului pentru care documentul a fost reţinut, în condiţiile prevăzute în regulament.


hg1391
Art. 200. – (1) În cazurile în care legea prevede aplicarea masurii tehnico-administrative a retragerii placutelor cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare, conducatorul vehiculului este obligat sa demonteze si sa predea placutele agentului constatator care a dispus masura.
(2) Când conducatorul vehiculului refuza sa predea placutele, agentul constatator demonteaza el însusi placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare, în prezenta unui martor asistent, consemnând despre aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Art. 202. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, precum si placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de catre serviciul politiei rutiere care le are în pastrare, proprietarului sau utilizatorului vehiculului, la prezentarea de catre acesta a dovezii încetarii motivelor pentru care s-a dispus masura tehnico-administrativa.
(2) În cazul introducerii plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, în dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se înscrie mentiunea ca vehiculul are drept de circulatie pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulatie, iar placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de catre politia rutiera în baza ordonantei presedintiale emise de instanta investita cu solutionarea cauzei sau a hotarârii judecatoresti ramase definitive.


Alte discuții în legătură

Refuz eliberare placute de inmatriculare URIAS URIAS buna ziua In urma unor probleme in trafic, mi s-a retinut permisul de conducere si placutele de inmatriculare de catre politie. Am depus plangere impotriva ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului de conducere sandru72 sandru72 Buna ziua varog sa ma ajutati cu un raspuns. Suspendarea permisului de conducere pe 90 zile fara drept de a conduce adica dovada .autovehicolul este ... (vezi toată discuția)
Fara asigurare mezgageza mezgageza cum se sanctioneaza conducerea unui autovehicul fara RCA valabila? (vezi toată discuția)