avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lnselaciune la casa de schimb valutar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lnselaciune la casa de schimb valutar

buna ziua, sunt gestionar la o casa de schi,b valutar,si speta este urmatoarea:
in cursul zilei de 16.05.2014 a venit o persoana sa schimbe suma de 5000 de euro, cand mi a dat sa numar banii am constatat ca erau doar 4950 euro, (mentionez ca respectiva persoana pretindea ca este de alta nationalitate,alta decat romana). am incercat sa i explic sa inteleaga ca sunt doar 4950 euro si nu 5000,..el atunci mi a prezentat un act de identitate rus( era scris in alfabetul chirilic, eu nestiind exact cum se citeste, am scris doar o serie pe formularul de acceptare a tranzactiei), dupa care mi a cerut sa inapoiez banii , timp in care eu incercam sa i spun ca trebuie sa mai completeze cu inca 50 euro pentru a fi suma toatala de 5000 euro pe care acesta o pretindea.in tot acest timp el mi a distras atentia incercand sa mi spuna ca a inteles si ca v a pune cei 50 euro pt completarea sumei. apoi mi a inapoiat banii,iar eu de buna credinta nu i am mai numarat. in timpul cand i am inapoiat si se facea ca nu7 intelege , a sustras suma de 2350 euro si facandu i bonul fiscal si dandu i suma intreaga in lei, echivalentul la cei 5000 euro.dupa 5 min am facut casa si am observat ca lipsesc 2350 euro.

spuneti mi va rog ce e de facut? am vb la politie si mi au zis sa merg luni cu plangere, sa ma audieze si sa duc si cd ul cu imaginile de pe camerele de luat vederi in care se vede clar ca i a bagat in buzunar intre timp.
vreau sa stiu cu ce se poate indrepta angajatorul impotriva mea, sa repar eu prejudiciul???daca poate? care ar fi solutia?? pana la urma am fost si eu inselata. P.S mentionez ca NU AM FACUT CU EI NICI UN CONTRACT DE GARANTIE LA MOMENTUL ANGAJARII. MA POT OBLIGA SA LE RESTITUI BANII EU ??? SE POT INTOARCE IMPOTRIVA MEA CU VREO ACTIUNE IN INSTANTA??

VA MULTUMESC ANTICIPAT.
va rog sa mi raspundeti.
Cel mai recent răspuns: alexandranita , utilizator 13:18, 23 Mai 2014
andrei2005 a scris:

… Foarte interesant topic. Un angajat produce din neglijenta (chiar fara buna stiinta) o paguba angajatorului, apoi cere sfaturi cum sa procedeze pentru a lasa angajatorul cu paguba.
Banii trebuiau numarati si re-numarati de doua ori, cu atat mai mult cu cat era vorba de o suma mare. In mod normal, patronul casei de schimb ar trebui sa recupereze paguba de la angajat (chestia cu demisia pentru a nu mai plati paguba mi se pare mai mult decat jenanta), apoi angajatul nu are decat sa dea in judecata pe presupusul faptas pentru a-si recupera paguba si sa-si piarda timpul pe la tribunal.
De ce trebuie ca patronul sa se judece cu excrocul? Cine a fost cu mintea in alta parte cand a numarat banii? Angajatul are vreo raspundere in munca pe care o desfasoara? Sau unica sa raspundere consta in a respecta programul de lucru?
Scuze pentru tonul dur, dar se pare ca la noi este adanc implantata ideea ca hapsanii de angajatori exploateaza fara mila clasa muncitoare, toti patronii nefacand altceva decat sa socoteasca profitul pe care l-au facut din munca altora, ei nemuncind nimic...

Andrei tu ai impresia ca angajatul este o societate de asigurari sa ofere angajatorului servicii de tip CASCO ? Cand intrii intr-o afacere imparti profiturile cu angajatii ? Eu zic ca nu si atunci de ce sa doresti sa suporte pierderile angajatii? Angajatul era de capul lui acolo sau reprezenta o institutie (casa de schimb valutar)? Riscurile unor astfel de actiuni nu crezi ca ar fi trebuit sa faca parte obiectul cursurilor de perfectionare profesionala organizate de angajator? nici macar nu ai intrebat daca a fost instruit in acest sens angajatul. Nu cunosc specificul activitatii dar nu ar trebui sa existe o asigurare care sa acopere acest tip de riscuri? Riscurile care si le asuma angajatul nu ar trebui sa fie corelate cu remuneratia primita? Una este sa raspunda salariatul in limita a cinci salarii primite si alta este sa raspunda nelimitat. Cum ar fi sa muncesti pe 1000 de lei si sa raspunzi pentru 5 milioane de lei?

Este clar ca situatia este una delicata dar sa o decizi in 3 randuri fara a cere absolut nici un detaliu pentru a evalua modul in care s-a desfasurat activitatea acolo mi se pare de-a dreptul impertinent.

Nu sunt avocat dar daca as fi in aceasta situatie as cauta sa ma apar sustinand ca eram in aceea pozitie reprezentand casa de schimb valutar astfel incat riscul de a fi inselat este al casei de schimb nu al salariatului. Casa de schimb valutar a fost inselata ci nu salariatul. Mi se pare corect ca salariatul sa raspunda pentru actiunile sale dar raspunderea sa fie corelata cu remuneratia primita.

Hai sa luam o alta situatie. Sa presupunem ca o anumita persoana are un salariu foarte bun in valoare 2000 de euro si gestioneaza sume de 1000000 euro. Daca se produce un risc care nu este facut cu rea intentie ar trebui ca aceea persoana sa fie sclav pe viata? Eu zic ca din acest motiv exista societati de asigurari si vad ca sunt foarte prospere.
MarianBratu a scris:

Este clar ca situatia este una delicata dar sa o decizi in 3 randuri fara a cere absolut nici un detaliu pentru a evalua modul in care s-a desfasurat activitatea acolo mi se pare de-a dreptul impertinent.

Mult stimate Domnule Marian Bratu,
Daca doriti sa insultati membrii unui forum, cred ca puteti gasi destule alte forumuri in care insultele sunt admise si chiar aplaudate... Cred ca moderatorii ar trebui sa va atentioneze… Eu nu am decis nimic, mi-am exprimat doar opinia.

In alta ordine de idei, cursuri de formare la ce? La numarat de doua ori banii?
Si referitor la cuantumul pagubei fata de marimea salariului, eu personal nu vad nici o legatura. Daca un sofer de TIR se da peste cap cu tirul din vina lui, iar firma de transport nu are asigurare facultativa pentru marfa, patronul este de vina? Nu a fost prudent, de acord, dar nu era obligat sa o faca.
Presupunand ca patronul de la casa de schimb ar avea o asigurare (probabil are, dar pentru furt, nu pentru neglijenta angajatilor), nu cred ca asiguratorul ar plati pentru neglijenta salariatului.
Poate ca salariatul insusi ar fi trebuit sa isi faca o asigurare.
buna ziua, multumesc de sfaturi,,,insa trebuie sa mentionez ca in afara de imaginile de pe camerele de luat vederi nu am altceva pentru ca el avea un act de identitate rus, eu nestiind sa citesc rusa am scris doar o serie de pe acel act. deci n as putea sa ma indrept impotriva lui cu cerere de chemare in garantie pentru ca nu l cunosc ca si identitate...doar din imagini..am depus plangere si am depus si imaginile, in speranta ca politistii vor reusi sa l identifice pe faptuitor...desi stiu ca este f greu..este o metoda des intalnita si cu siguranta nu am fost prima victima.
va multumesc domnule Bote...o sa vad cum decurg lucrurile..o sa revin pentru lamuriri..multumesc inca odata..
andrei2005..nu e jenant deloc sa ti dai demisia sau sa ceri angajatorului sa te concedieze,,,faptul ca la randul meu am fost inselata nu ma face sa devin sclav 2-3 ani la angajator pentru a plati un prejudiciu pe care nici macar nu mi l am insusit...am fost indusa in eroare, acesta este termenul corect,, s a targuit cu mn timp de 15 min..in care el nici n a ridicat banii din sertarul de valori ,,,toata treaba intamplandu se acolo,,..si cand s a facut ca a inteles ca mai trebuie inca 50 de euro, m a indus in eroare ca ar fi bagat mana in buzunar exact pt cei 50 de euro...alta solutie ce as putea aborda??? spune mi tu te rog,,,adica eu tb sa raman sclav la cnv , sa muncesc pe degeaba pt niste bani de care nici macar nu m am folosit eu...e usor sa judeci...probabil vorba domnului Bratu,,,esti angajator si tu la randul tau, si asta e singurul mod de gandire...nici n ai avea cum sa te pui in locul angajatului,avand in vedere ca i s a dus vorba angajatorului roman cu privinta la comportamentul fata de angajat...

Alte discuții în legătură

Drepturile angajatului ionnic ionnic firma din Olanda poate obliga soferul sa plateasca reparatiile unei remorci,,daca aceasta are asigurare?Sotul meu lucreaza la o firma cu sediul in olanda,cu ... (vezi toată discuția)
Angajatorul ma obliga sa fac depunerile la banca doinaj doinaj Buna Ziua! Sunt consilier vanzari la o firma de tamplarie pvc. Pe langa consilierea clientilor ,intocmesc si facturile , si chitantele aferente sumelor ... (vezi toată discuția)
A fost furată o sumă de bani din magazin pe tura mea, iar acum mi se cere demisia din cauza neglijenței. ce să fac? este doar vina mea? evelinebloos evelinebloos Buna ziua . Va rog ajutati-ma si pe mine ca nu stiu ce sa fac ! Sunt angajata de un an de zile la o optica medicala din Bucuresti si recent s-a produs un ... (vezi toată discuția)