avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pret mc apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pret mc apa rece

Buna seara.
Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care il "factureaza" la un proprietar.
Adica cat plateste un proprietar dintr-un bloc pentru 1 mc de apa rece consumat intr-o luna.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 09:11, 6 Decembrie 2014
Am reusit sa fac rost de o factura de apa nova emisa pe luna august 2014... iar preturile sunt dupa cum urmeaza...
apa/mc... 4.59 lei
apa uzata.... 1.02 lei
apa pluviala.... 1.02 lei
Total.... 6.63lei/mc.
Deci cum ajungeti dvs. la 7.07 lei/mc?
P.S Cel putin din luma februarie si pana acum aceste preturi nu s-au modificat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2014
dan_alex, utilizator
Mai exista si Taxa Municipala pentru Apa Uzata (TMAU), este in stanga facturii sub Contravaloare servicii si TVA. In luna iulie a fost de 22.45 lei care creste valoarea cu cei cativa banuti care nu va ies la socoteala, in rest acelea sunt preturile, 4.59 si 1.02 lei.
Pai da...
sa zicem ca am 1mc apa uzata + 1 mc apa pluviala...
TMAU= 2mc(cantiate apa uzata...canalizare plus deversare apa pluviala) * 0.05 lei/mc= 1 leu? Sper ca am calculat bine.
Deci la totalul meu ar fi 7.63 mc de apa facturata. Deja am depasit costul dvs de 7.07 lei.
Tot nu cad pe socoteala data de dvs.
Ca sa dau si socoteala administratorului meu... 5.70 lei /mc la un consum total de apa pe scara de 513 mc.
Ceva nu se leaga.
Pretul dupa care e calculat de catre administratorul meu pare foarte mult egal cu pretul cu TVA al apei potabile fara alte taxe... Doar daca nu cumva... are dansul vreo sursa de apa si o canalizare separata de cea a orasului. Sau blocul o fi pe Luna si nu pe Pamant....
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2014
dan_alex, utilizator
Pai nu comparati mere cu pere.... :)

Eu v-am spus despre pretul de 7.02 lei/mc, adunand toate valorile totale (apa potabila - rece si pentru prepararea apei calde -, canalizare, apa meteo, taxa municipala) si le-am impartit la totalul dintre mc total de apa rece si apa rece pentru prepararea apei calde, fara a mai considera cantitatea de apa meteo.
In fond va intereseaza cat plateste asociatia pentru 1 mc de apa consumata, incluzand toate costurile adiacente (apa meteo si TMAU).

Merele de care va vorbeam reprezinta apa curenta si canalizarea ei care are un total de metri cubi.

Perele reprezinta apa meteo care are un numar mai mic de mc si taxa municipala care e calculata pe alta cantitate de metri cubi.
In mod normal perele ar trebui repartizate pe doua categorii, pe consum si pe cota-parte indiviza, dar valoarea fiind atat de mica, nu merita efortul de a imparti factura pe mai multe rubrici - consum si cota-parte.

Am sa va dau un exemplu din care reiese pretul acesta pe care vi l-am scris mai sus:
- apa rece = 4.302,85 lei (756 mc)
- canalizare apa rece = 956,19 lei (756 mc)
- apa rece pentru apa calda = 2.919,79 lei (513 mc)
- canalizare apa rece pentru apa calda = 648,84 lei (513 mc)
- apa meteo = 18,97 lei (15 mc)
- taxa municipala = 64,20 lei (chiria pe care o plateste Apa Nova municipalitatii pentru canalizarea a 1269 mc + 15 mc)
..............................
Total factura = 8.910,84 lei pentru 1269 mc. Daca se face impartirea intre aceste doua valori rezulta 7,0219........

Deci nu trebuie sa stabiliti pretul / mc luand preturile pe fiecare categorie in parte din simplul motiv ca apa meteo este in cantitate mult, mult mai mica decat apa consumata, TMAU este calculat pe alta cantitate decat celelalte doua de mai sus. De aici va vine acel pret mare de 7.63 mc.

Daca vreti sa fiti foarte scrupulosi atunci as putea sa va complic mai mult in sensul ca TMAU sa-l impartiti in doua sume, una TMAU1 pentru apa consumata in bloc, adica pentru 1269 mc si sa adaugati aceasta valoare la totalul apei curente si canalizare si sa-l impartiti la 1269, iar o alta suma mult mai mica TMAU2 pentru chiria canalizarii a 15 mc de apa meteo pe care s-o adaugati la valoarea apei meteo si s-o impartiti pe cota-parte indiviza. E o intreaga nebuneala, si nu din cauza calculelor, ci pentru ca este dificil sa explici oricui ar vrea sa inteleaga cum repartizezi factura pe liste, plus ca nu se justifica la asa valori mici aceasta complicatie.


Ultima modificare: Duminică, 14 Septembrie 2014
elga50, moderator
Deci pentru a fi administrator trebuie sa ai doctorat in fizica nucleara.
Lasand gluma la o parte.....
Daca dvs. va iesit un cost de 7.07 cum a putut sa iasa la administratorul meu un cost de 5.70 mc de apa pus la plata proprietarului. Cand 5.69 e doar pretu pe mc de apa rece potabila cu tva direct de la apa nova?
Ca sa nu spun ca de la inceputul anului pretul pe care un proprietar il plateste la apa a variat intre 5.70 acum si 12 lei in alta luna. Nu a fost luna in care pretul sa fie la fel.

Alte discuții în legătură

Cat costa metru cub de apa calda si metrul cub apa rece in bucurestiul anului 2014 ContSters241026 ContSters241026 Membru asociatie de proprietari din Bucuresti 30.04.2014 Buna ziua tuturor va intreb . Cat costa un metru cub de apa calda cu tot cu tva ? ... (vezi toată discuția)
Apa pluviala eugarizn eugarizn Buna ziua Imi poate spune si mie cineva care este pretul apei pluviale si la ce cheltuieli o putem incadra ? ma refer la Bucuresti , am ... (vezi toată discuția)
Calcul apa marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Imi poate spune cineva daca exista o formula de calcul a apei reci ? Dar a apei calde? Si care-i/-s? M-ar interesa in sectorul ... (vezi toată discuția)