avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pret mc apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pret mc apa rece

Buna seara.
Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care il "factureaza" la un proprietar.
Adica cat plateste un proprietar dintr-un bloc pentru 1 mc de apa rece consumat intr-o luna.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 09:11, 6 Decembrie 2014
Lucrand cu "materialul clientului" adica datele furnizate de dumneavoastra, iata o explicatie:
Luna de luna administratorul dumneavoastra a repartizat pe list de plata cantitatea de apa citita sau raportata de fiecare proprietar. Cum unii au citit corect iar altii au raportat uneori un index fara a citi efectiv, de la luna la luna cantitatea de apa adunata din aceste apometre individuale era mai mica ori mai mare decat cantitatea dde apa facturata.
In iunie din apometrele individuale a rezultat un consum de 500 m.c iar pe factura era 857 m.c. de apa cu 6000 lei total. Administratorul a impartit suma de 6000 lei e pe factura la cei 500 m.c. din apometre si a rezultat pretul unitar de 12 lei/m.c. Asa s-a acoperit valoarea facturii.
In iulie din apometrele individuale a rezultat un consum de 800 m.c iar pe factura erau 651 m.c. de apa cu 4560 lei total. Administratorul a impartit suma de 4560 lei e pe factura la cei 800 m.c. din apometre si a rezultat pretul unitar de 5,70 lei/m.c. Asa s-a acoperit valoarea acestei facturi.
Sigur ca pot fi si alte explicatii si alte moduri de gestionarea apei..., indiferent ca avem sau nu
"doctorat in fizica nucleara".
Mie mi-a iesit un pret de 7.02 lei /mc, nu 7.07 lei. Este pretul pe care il folosesc atata timp cat Apa Nova nu-l schimba. Acesta este pretul de factura.

Daca insa inmultiti acest pret la fiecare apartament cu consumul declarat, este foarte probabil sa ramana o valoare din factura neacoperita, asa-zisele "pierderi de apa" pe care administratorul apoi le imparte pe o rubrica separata ca atare dupa criteriile proprii din regulamentul fiecarei asociatii pentru a acoperi intreaga factura primita de la furnizor. Aceste valori sunt diferite de la luna la luna.

In cazul dv., asa cum v-a spus si @adriantot, administratorul dv. imparte valoarea facturii la cantitatea declarata de proprietari - care in cele mai multe cazuri daca nu chiar in 100% din cazuri este diferita de cantitatea facturata - , si nu la cantitatea facturata, obtinand astfel preturi diferite de la luna la luna in functie de corectitudinea, dar nu numai, a declararii acestui consum de apa de catre fiecare proprietar.
In acest caz, diferenta care rezulta aplicand pretul de factura, adica "pierderile de apa" sunt ascunse in pretul apei aplicat diferit de la luna la luna.
Mentionez ca "pierderile de apa" pot fi valori pozitive (in cele mai multe cazuri), marind pretul / mc, dar si valori negative (in exceptii) si asa se ajunge la pret mai mic decat cel facturat.

E mai simplu in realitate decat ar fi explicat aici si e o chestiune de abordare a acestei repartizari.
In ambele metode, fie ca pierderile sunt evidentiate separat, fie ca ele sunt cuprinse in valoarea apei consumate, ele se compenseaza in plus sau minus de la o luna la alta, adica se rostogolesc.
Ultima modificare: Duminică, 14 Septembrie 2014
elga50, moderator
In Bucuresti pretul apei este de 6,95 lei/mc (5.69 + 1.26 canalizarea). Restul sunt sume care vin din taxe municipale si apa pluviala si se pot repartiza dupa alte criterii. La sediul APA NOVA, pretul afisat, care este si pretul oficial, este de 6,95 lei/mc ...
Din factura Apa Nova:
*TMAU=Taxa Municipala pentru Apa Uzata este colectata de Apa Nova
pentru si în numele Consiliului General al Municipiului Bucuresti, conform Hotarârii CGMB 317/2008
Valoare taxa = cantitate apa uzata (canalizare si deversare apa pluviala) * 0.05 lei/mc

Asadar se repartizeaza in functie de consum.

Din factura numai canalizarea pentru apa pluviala pe reteaua Apa Nova se repartizeaza pe cota-parte indiviza, dar valoarea ei fiind extrem de mica proportional cu suma totala a facturii poate fi integrata in pretul / mp pentru a nu se mai complica calculele din lista inutil.
In Bucuresti, Apa Nova publica la sediu pretul oficial al apei: 6,95 lei/mc.
Acesta este compus din 5.69 si 1.26 (ultimul fiind componenta de canalizare).
Restul sumelor de bani vin din taxe ape uzate, ape pluviale: ele se repartizeaza dupa alte criterii, stabilite de asociatie prin decizie CE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat costa metru cub de apa calda si metrul cub apa rece in bucurestiul anului 2014 ContSters241026 ContSters241026 Membru asociatie de proprietari din Bucuresti 30.04.2014 Buna ziua tuturor va intreb . Cat costa un metru cub de apa calda cu tot cu tva ? ... (vezi toată discuția)
Apa pluviala eugarizn eugarizn Buna ziua Imi poate spune si mie cineva care este pretul apei pluviale si la ce cheltuieli o putem incadra ? ma refer la Bucuresti , am ... (vezi toată discuția)
Calcul apa marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Imi poate spune cineva daca exista o formula de calcul a apei reci ? Dar a apei calde? Si care-i/-s? M-ar interesa in sectorul ... (vezi toată discuția)