avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare teren

Buna ziua,
am nevoie de un sfat.
cu ceva vreme in urma bunicii mei mi-au propus sa iau de la dansii un teren (cumparare), la momentul la care am consultat CF-ul lor am descoperit ca nu au toata suprafata trecuta in CF, drept pentru care am deschis un proces de rectificare CF, in numele dansilor.... (inca pe rol).
Intre timp bunicul a decedat si inevitabil lucrurile (intelegerea) s-au complicat....
In acest moment nu mai am incredere ca pot sa mai cumpar terenul de la bunica si mostenitorii bunicului si vreau sa le propun sa intocmim o promisiune de vanzare, pana la finalizarea procesului si procedurii de rectificare CF.
Terenul vizat se compune dintr-o parte inscrisa in CF (209 mp2) si o alta parte care inca nu e inscrisa in CF.

Cum ar trebui sa prcedez ?!

Ar trebui sa fac 2 promisiuni de vanzare (una pentru ce am deja in CF si alta pentru ce urmeaza a se inscrie) ?
Avocatul imi spune ca e suficient sa incheie dansul aceasta promisiune, pe net citesc depre promisiuni in forma autentica care se inscriu in CF pentru a evita un "tert cumparator de buna credinta"...sunt putin confuz.
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2014
Herman, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters81470 , utilizator 20:21, 20 Octombrie 2014
Pentru a fi notat chiar și antecontracrul trebuie să fie autentic.
din ce inteleg sunteti deja proprietar pe o parte din teren, iar o alta parte va revine in calitate de succesor in drepturi dupa bunicul. In aceasta situatie nu aveti de ce face promisiuni de vinzare. Trebuie sa propunetri o oferta de cumparare ptr cotele de mostenirfe ce revin celorlalti/
Dumneavoastra vreti ca cineva sa va promita ceva ce nu are inca. Nu prea se poate, inca.
Sa ne intelegem; Bunicii mei au o gradina (linga casa), suprafata gradinii este de cca 700mp, dintre acestia 209mp sunt trecuti in CF, pentru restul suprafetei am deschis in numele dansilor un proces de rectificare suprafata, intre timp bunicul a decedat si "s-au ridicat" mostenitorii acestuia (2 copi+nepotii de la al 3-lea copil ai defunctului) cu tot felul de idei si interpretari proprii.
Eu nu sunt unul dintre mostenitori, mama mea este.
Acum tot ce vreau eu este ca impreuna cu toti (bunica+mostenitori) sa-mi faca o promisiune de vanzare (am concluzionat aici ca cel mai ok este ca aceasta sa fie facuta in forma autentica pentru a ma scuti de orice "emotie"), insa se naste o alta intrebare; cum trebuie intocmita aceasta promisiune data fiind situatia cadastrala a terenului.....de ce nu ar merge o promisiune si pe suprafata care se solicita la rectificare, eu nu-i cer sa-mi promita ceva ce nu are decat in situatia in care prin sentinta procesului deschis si a documentatiei ulterioare (sentinta este doar un punct "k" din documentatia care trebuie intocmita pentru o rectificare de suprafata) intra in posesia terenului.

Asadar, o singura promisiune in forma autentica cu 2 alineate, 1 cu cei 209 mp cu referire la nr. CF si 2 cu restul suprafetei care urmeaza a se trece in CF dupa rectificare ????
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2014
Herman, utilizator
Conform art. 902 (1) pct. 12 si art. 906 C. Civ. promisiunea se noteaza in CF. In regulament, la art. 19 se mentioneaza ca notarea se face in temeiul unui inscris, in forma ceruta de lege pentru validitatea actului juridic. Totusi, nicio dispozitie din C. Civ. nu cere forma autentica pentru promisiuni, ci doar pentru pacte de optiune. Un argument suplimentar este faptul ca in materie de donatii se specifica expres ca este necesara forma autentica pentru promisiune, ori daca regula era forma autentica, precizarea nu mai era necesara.
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2014
ContSters293988, utilizator

Alte discuții în legătură

Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Care e diferenta? molita molita care e diferenta intre un act sub semnatura privata si un anecontract de vanz-cump? (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare cumparare imobile nu mai este posibil in ncc Alvaro Liniers Alvaro Liniers Conform art. 1279 al NCC alin (3) prevederile care sunt la baza posibilitatea ca prin hotararea judecatoreasca sa isi stabileasca obligatia de a incheia un ... (vezi toată discuția)