avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare teren

Buna ziua,
am nevoie de un sfat.
cu ceva vreme in urma bunicii mei mi-au propus sa iau de la dansii un teren (cumparare), la momentul la care am consultat CF-ul lor am descoperit ca nu au toata suprafata trecuta in CF, drept pentru care am deschis un proces de rectificare CF, in numele dansilor.... (inca pe rol).
Intre timp bunicul a decedat si inevitabil lucrurile (intelegerea) s-au complicat....
In acest moment nu mai am incredere ca pot sa mai cumpar terenul de la bunica si mostenitorii bunicului si vreau sa le propun sa intocmim o promisiune de vanzare, pana la finalizarea procesului si procedurii de rectificare CF.
Terenul vizat se compune dintr-o parte inscrisa in CF (209 mp2) si o alta parte care inca nu e inscrisa in CF.

Cum ar trebui sa prcedez ?!

Ar trebui sa fac 2 promisiuni de vanzare (una pentru ce am deja in CF si alta pentru ce urmeaza a se inscrie) ?
Avocatul imi spune ca e suficient sa incheie dansul aceasta promisiune, pe net citesc depre promisiuni in forma autentica care se inscriu in CF pentru a evita un "tert cumparator de buna credinta"...sunt putin confuz.
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2014
Herman, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters81470 , utilizator 20:21, 20 Octombrie 2014
Sunt tare de acord cu dv. commodus, tare de acord... din pacate, in afara de textele mentionate, mai sunt o serie de balbaieli in lege si Regulament.
Daca cei care sustin forma autentica ne-ar putea lamuri putin ar fi minunat!
Eu, desi le spun tuturor sa-si faca in forma autentica, sunt de parere ca si sub semnatura privata acest act ar trebui inscris.

Cat despre promisiune, si eu pot legal sa-i promit la vanzare terenul bunicului lui. E o obligatie pe care mi-o pot asuma, sa-i vand eu sau sa conving pe altul sa-i vanda acel teren...
commodus a scris:

Conform art. 902 (1) pct. 12 si art. 906 C. Civ. promisiunea se noteaza in CF. In regulament, la art. 19 se mentioneaza ca notarea se face in temeiul unui inscris, in forma ceruta de lege pentru validitatea actului juridic. Totusi, nicio dispozitie din C. Civ. nu cere forma autentica pentru promisiuni, ci doar pentru pacte de optiune. Un argument suplimentar este faptul ca in materie de donatii se specifica expres ca este necesara forma autentica pentru promisiune, ori daca regula era forma autentica, precizarea nu mai era necesara.


de acord, la acest moment pentru mine e mai putin important daca e in forma inscrisului sub semnatura privata sau forma autentica, continutul ma intereseaza.....in sensul ca avem o suprafata pe care nu o avem in CF, dar avem actiune in instanta pe rol pentru aceasta, cum o asezam in promisiune ????

Sau mai bine spus avem 2 suprafete intruna singura doar ca 209 mp intabulati, iar restul inca nu.....cum ma asigur ca la final oricare ar fi acela....bunica+mostenitorii sunt "obligati" prin promisiune sa-mi vanda mie (si nu altora) dupa caz : fie doar cei 209 mp sau intreaga suprafata in caz ca reusim sa rectificam suprafata.....???
Eu acum in numele lor suport tot ce inseamna cheltuiala vis-a-vis de aceasta rectificare !!!
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2014
Herman, utilizator
AVLIL a scris:


Cat despre promisiune, si eu pot legal sa-i promit la vanzare terenul bunicului lui. E o obligatie pe care mi-o pot asuma, sa-i vand eu sau sa conving pe altul sa-i vanda acel teren...


Nu inteleg foarte bine aceasta fraza...........!!!
Nu credeti ca mai intai trebuie dezbatuta mostenirea dupa bunic?
Eu cred ca acum e cam tardiv pt promisiunea de v/c, oricum dupa dezbatere terenul se va imparti si vor fi mai multi proprietari si cum sa promiti ca vinzi un bun viitor (e cam ilegal).
Patrick_ a scris:

Pentru a fi notat chiar și antecontracrul trebuie să fie autentic.


Unu. Nu. Nu-i deloc asa. Chestiunea formei necesare pentru validitatea antecontractului a fost dezbatuta pe larg odata cu aparitia Noului Cod civil ajungandu-se la concluzia ca forma autentica este necesara pentru antecontract numai in ipoteza in care, ulterior, in cazul unui refuz de a executa antecontractul se urmareste obtinerea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.
Cu alte cuvinte,
Un antecontract încheiat sub forma unui înscris sub semnătură privată rămâne valabil, însă dacă se urmăreşte obţinerea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare cumpărare, este necesar ca antecontractul să fi fost încheiat în formă autentică. Practic, forma autentică nu este o cerință de validitate pentru antecontract, ci o cerință care, dacă e îndeplinită, permite să se ajungă la pronunțarea hotărârii care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare.
vezi pe larg [ link extern ]

Doi. Asadar, antecontractul sub semnatura privata este valabil incheiat si produce aceleasi efecte ca si cel autentic mai putin obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tin loc de contract.
Trei. Notarea unui antecontract in CF nu are nici un fel de efecte asupra dreptului intabulat ci este facuta cu scopul avertizarii eventualilor cumparatori. Cat timp nu exista nici o dispozitie legala care sa impuna forma autentica pentru efectuarea acestei notari orice fel de sustineri contrare sunt lipsite de suport.

Alte discuții în legătură

Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Care e diferenta? molita molita care e diferenta intre un act sub semnatura privata si un anecontract de vanz-cump? (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare cumparare imobile nu mai este posibil in ncc Alvaro Liniers Alvaro Liniers Conform art. 1279 al NCC alin (3) prevederile care sunt la baza posibilitatea ca prin hotararea judecatoreasca sa isi stabileasca obligatia de a incheia un ... (vezi toată discuția)