avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare teren

Buna ziua,
am nevoie de un sfat.
cu ceva vreme in urma bunicii mei mi-au propus sa iau de la dansii un teren (cumparare), la momentul la care am consultat CF-ul lor am descoperit ca nu au toata suprafata trecuta in CF, drept pentru care am deschis un proces de rectificare CF, in numele dansilor.... (inca pe rol).
Intre timp bunicul a decedat si inevitabil lucrurile (intelegerea) s-au complicat....
In acest moment nu mai am incredere ca pot sa mai cumpar terenul de la bunica si mostenitorii bunicului si vreau sa le propun sa intocmim o promisiune de vanzare, pana la finalizarea procesului si procedurii de rectificare CF.
Terenul vizat se compune dintr-o parte inscrisa in CF (209 mp2) si o alta parte care inca nu e inscrisa in CF.

Cum ar trebui sa prcedez ?!

Ar trebui sa fac 2 promisiuni de vanzare (una pentru ce am deja in CF si alta pentru ce urmeaza a se inscrie) ?
Avocatul imi spune ca e suficient sa incheie dansul aceasta promisiune, pe net citesc depre promisiuni in forma autentica care se inscriu in CF pentru a evita un "tert cumparator de buna credinta"...sunt putin confuz.
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2014
Herman, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters81470 , utilizator 20:21, 20 Octombrie 2014
Nu discutam aici care forma ne convinge mai mult sau mai putin, discutam despre inscrierea promisiunii in CF indiferent de opinia si convingerea noastra interna.

Dupa mine legea si regulamentul contin dispozitii neclare ce duc in practica la incheierea actului in forma autentica si gata.

Milika, confundati in mod grav actele...

Pentru initiatorul topicului: modalitatea de punere in act a promisiunii o alegeti impreuna cu avocatul dv., spuneati ca aveti unul. Putem da indrumari, dar nu elaborari de acte juridice... dealtfel, obiectul contractului trebuie bine definit. Ca sa nu existe loc de-ntors.
Multumesc AVLIL, oricum discutia e constructiva, am inteles in linii mari ce trebuie sa fac...da, am un avocat si mi-am dat seama ca trebuie sa-l schimb....pentru o astfel de situatie am nevoie de un reprezentant atent la detalii si cu "lectiile bine facute"..... Multumesc.
dreaga aviil promisiunea ...sub... forma privata dobandeste data certa la prezentarea ei la CF

cat priveste opozabilitatea ...e aceeasi

cititi va rog uzucapiunea in NCC
Art. 542
Regulile aplicabile drepturilor purtând asupra bunurilor

(1) Dacă nu se prevede altfel, sunt supuse regulilor referitoare la bunurile imobile şi drepturile reale asupra acestora.

Noua lege recomandă înscrierea antecontractelor în Cartea Funciară, dar nu obligă în acest sens. Pentru asta, un astfel de act trebuie să îndeplinească două condiţii: să fie încheiat în formă autentică (legalizat de un notar) şi să includă un termen de încheiere a tranzacţiei. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, oricare dintre cele două părţi poate înscrie documentul în Cartea Funciară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Care e diferenta? molita molita care e diferenta intre un act sub semnatura privata si un anecontract de vanz-cump? (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare cumparare imobile nu mai este posibil in ncc Alvaro Liniers Alvaro Liniers Conform art. 1279 al NCC alin (3) prevederile care sunt la baza posibilitatea ca prin hotararea judecatoreasca sa isi stabileasca obligatia de a incheia un ... (vezi toată discuția)