Cat timp trebuie pastrate fisele de protectie a muncii?Am avut contract pe perioada determinata si nu mi s-a facut protectia muncii , nu am semnat nici o fisa.In timpul acestui contract am avut un accident de munca pe care l-am declarat eu si nu firma cum ar fi trebuit.La verificarea ITM cu doua zile dupa expirarea contractului nu a mai gasit nici o fisa.
O verificare atenta a modului cum se face instruirea in firma respectiva si faptul ca nu se regasesc fise de instruire ssm si pentru alti lucratori aflati la locul de munca/ postul de lucru, poate fi un criteriu pentru aplicarea sanctiunii.
Nici declaratii luate de alti fosti sau actuali lucratori nu este o solutie de neglijat, daca exista suspiciuni (declaratia persoanei in cauza) legate de instruire.
Se pot verifica de catre inspectorul de munca inclusiv materialele intocmite pentru instruire, inclusiv programarea instruirii.
Cu legea in fata, se pot face multe alte verificari, daca se doreste, a se lamuri situatia si a se dispune o masura corecta.
Ma gandesc, ca in cadrul unei expertize dispuse de o instanta (avand ca obiectiv - verificare afirmatie lucrator, ca nu a fost instruit si nu a semnat nicio fisa), un expert tehnic judiciar asa ar putea proceda.
Multumesc!!!Au gasit si fisele altor colegi nesemnate,dar nu cred ca acestia vor aacepta sa fie martori,le este teama ca vor fi dati afara,cel de la paza care a vazut accidentul si l-am trecut ca martor a fost amenintat ca il da afara.
Asta e teorie pura, nu numai ca lucratorii nu vor da declaratii (declaratie care nu este prevazuta in procedurile de control ale ITM-ului) dar vor veni in instanta ca martori si vor sustine ca ei erau instruiti corect de catre angajator. Din pacate rar se gaseste un lucrator care sa sesiseze ITM-ul cand lucreaza ca in unitate legislatia de securitate a muncii nu este respectata, abia cand sunt disponibilizati incearca sa se razbune pe angajator si fac sesizare, dar pe vorbe nu se pot aplica sanctiuni.
Un serviciu extern fabrica documentatia SSM in mai putin de o zi in conditiile in care inspectorii au obligatia sa instiinteze in scris angajatorul asupra documentelor solicitate la control daca angajatorul nu se afla in unitate la momentul inceperii controlului.
In privinta expertizei inspectorul nu o poate solicita decat in cazul cercetarii evenimentelor iar in cazul contestarii unei sanctiunii contraventionale, aplicate in control, nu am auzit inca sa se faca expertiza.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Precizarile mele au tinut cont de cazul deschiderii unei actiuni in instanta.
Din pacate, frica lucratorilor de a nu fi dati afara, este o stavila in calea respectarii legii. Multi lucratori nu sunt constienti de faptul ca respectarea legii este in avantajul lor, nici macar atunci cand sunt victime ale unor evenimente produse, a caror cauza este clara - lipsa de instruire corespunzatoare. Frica este generata de lipsa locurilor de munca dar si de nepasarea angajatorilor fata de legalitate.
Daca evenimentul este cercetat de catre ITM (contestare PV intocmit de catre comisia numita de catre angajator/ sesizare scrisa cu nr. de inregistrare/ data ca nu se respecta legea, etc.), inspectorul de munca poate solicita declaratii de la cei implicati dar si de la cei care au cunostinta de producerea respectivului eveniment/ intrebari legate de modul de instruire practicat in cadrul firmei, etc.).
Eu cred in continuare, ca in instanta se poate afla adevarul si cei care nu respecta legea trebuie sa fie sanctionati.