Numele meu este suzi , si va cer parerea referotor la cazul meu .
Am contractat un credit de la o banca , credit pentru care am fost obligata ( altfel nu mi se acorda suma solicitata ) sa inchei o asigurare pentru riscul de neplata . Sincer la acea data nu stiam despre ce este vorba , dar avand in vedere ca acordarea creditului a fost conditionata de incheierea acelei asigurari , am accepta , am platit rata , mi s-a eliberat o copie dupa pilita de asigurare , originalul ramanad la banca creditoare . Mentionez faptul in polita se precizeaza faptul eu sunt persoana asigurata , sociateta de asigurari asiguratorul iar banca care mi-a acordat creditul beneficiara a sumei in cazul producerii riscului asigurat .
Ei bine s-a produs evenimentul , am intrat in imposibilitatea de a mai achita in totalitate ratele scadente , facand doar plati partiale , fapt pentru care banca a pus in executare asigurarea , intocminf dosarul de daune . Societatea de asigurari plateste suma ( in conditiile in care exista si un protocol incheiat intre acestia ) si problema mea se rezolva .
Dar nu se termina totul aici ! La mai bine de un am , ma trezesc cu o somatie din partea unui executor judecatoresc prin care mi se aduce la cunostinta ca la cererea societatii de asigurari , contractul de imprumut a fost investit cu formula executorie eu fiind obligata sa restitui asiguratorului suma platita de aceasta bancii ! intrebarile mele sunt :
1. Putea o instanta de judecata sa investeasca cu formula executorie contractul de imprumut la cererea asiguratorului ?
2. In conditiile in care a existat acea asigurare impotriva riscului de neplata , asiguratorul dupa plata sumei datorate de mine bancii , este indreptatita sa solicite recuperarea sumei platite si asigurate in baza politei ?
Astept parerea dvs. si va multumesc !
eate o situatie care cred ca intereseaza multa lume, pentru ca pentru orice credit s-au incheiat astfel de asigurari.
Eu nu sunt specialist in asa ceva, dar cred ca ar rebui sa vedeti ce scrie exact in contractul de asigurarea incheiat referit la despagubie
Daca aveti acest contrcat spuneti-ne ce scrie in el acest sens, atunmci poate ne dam seama cum functioneaza acest tip de asigurare.
Intr-adevar situatia este mai mult decat confuza.Orice risc poate fi asigurat prin plata unei polite, de catre partea interesata(p.j sau p.f.)In cazul riscului de neplata, acest interes este al bancilor si nu poate fi platit de insusi neplatnicul.Solicitantul de credit poate fi obligat sa plateasca o polita de asigurare de viata sau de accidente, pentru cazul cand intervine un asemenea eveniment nefericit.Conventia se face intre Asigurator si banca, pe baza unui protocol cu clauze.(acordarea protectiei pt. neplata, cu conditia asigurarii de accidente a persoanelor contractante de credite).Este o grava eroare daca in polita de risc financiar a fost nominalizat tocmai producatorul riscului.Asta numai daca nu au fost incurcate politele si/sau termenii.
Este necesara citarea conditiilor/riscurilor din polita pentru a putea sa ne exprimam opinia.
Buna ziua ,
Am revenit asupra subuectului .Nu am putut scrie pana acum ca mi-a fost defect calculatorul . Deci , polita de asigurare se numeste ,, POLITA DE ASIGURARE PENTRU RISCUL DE NEPLATA A CREDITULUI ''' Mai departe , la ASIGURAT apare numele meu , adresa , serie si numar act identitate , CNP.
A doua rubrica : BENEFICIAR : numele bancii care a acordat creditul , cu datele de identificare
la a treia rubrica suma asigurata ( creditul +dobanda )
la apatra rubrica : valoarea primei de asigurare si chitanta cu care a fost achitata
Periada de asigurare
Data incheierii asigurarii
Iar jos inainte de semnaturi apare : ,, Despagubirea se cesioneaza in favoarea beneficiarului ''.
Urmeaza semnaturile : ASIGURAT : Subsemnata , ASIGURATOR : numele si prenumele agentului de asigurari , stampila societatii de asigurare .
Cred ca este destul de clar .
In plus fata de polita de asigurare , exista un protocol incheiat intre banca si societatea de sigurari in care se convine asupra conditiilor generale in care societatea de asigurari va asigura riscurile de neplata a creditelor de consum acordate de banca /
Art. 1 din protocol prevede ,, Asigurarea riscului de neplata a creditelor de consum , dobanzilor , penalitatilor si costurilor aferente se face in baza unor polite de asigurare , incheiate intre .... societatea de asigurari ....... , in calitate de asigurator , si beneficiarii creditelor acordate de banca , in calitate de asigurati . Drepturile rezultate din aceste polite de asigurare vor fi cesionate in favoarea bancii. Banca va pastra un exemplar al politei de asigurare , in original , pe toata durata de creditare ''
Art. 4 - pct. 4.4. alin 2 , ,, De la data efectuarii platii .... societatea de asigurari ..... se va subroga in toate drepturiel, actiunile si garantiile asiguratului conform reglementarilor in vigoare aplicabile in domeniul asigurarilor ''
Ati spus ca ati facut cunoscuta aceasta problema si anumitor "foruri".
Pana la urma ,aveti un contract sub aceasta forma.
In urma demersurilor facute,ce raspuns ati primit de la asigurator?Care este temeiul legal invocat de catre acesta?