avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la cota parte din proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la cota parte din proprietate

Am si eu o mare nelamurire . Pe scurt suntem doi propritari ai unui imobil dobandit prin mostenire in cote parti , eu 3/4 iar celalalt proprietar 1/4 . Proprietarul cu cota de 1/4 vrea sa renunte la partea lui in favoarea statului sau a primariei . Este posibil . Si ce solutii as avea eu .
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gicu13 , utilizator 04:30, 14 Noiembrie 2014
Imi place ... ca fiecare vorbeste pe limba lui :)

Nu este vorba despre renuntare la succesiune in speta.
Omul a acceptat succesiunea. Este mostenitor. Este coproprietar. ARE DEJA o cota de 1/4 din dreptul de proprietate asupra imobilului. Dar nu-i mai trebuie ceea ce a luat din succesiunea aceea. Vrea sa ...arunce ...pe fereastra ceea ce are! Si-i treaba lui! Asa cum imi vine mie câteodata (mai ales in campanie electorala) sa arunc cutia asta imbecilizatoare numita televizor. Dar daca de televizor (bun mobil) poţi să scapi aruncându-l (la gunoi/pe fereastră) sau sprijinindu-l de poartă pe dinafară (intr-un mod sugestiv sau chiar cu bilet: "ia-l frate daca-ţi trebuie") la IMOBIL se poate renunta prin declaratie autentica.


Iată despre ce vorbeşte omul:

art. 562 NCC
(2) Proprietarul poate abandona bunul său mobil sau poate renunţa, prin declaraţie autentică, la dreptul de proprietate asupra bunului imobil, înscris în cartea funciară. Dreptul se stinge în momentul părăsirii bunului mobil, iar dacă bunul este imobil, prin înscrierea în cartea funciară, în condiţiile legii, a declaraţiei de renunţare.

art 553 alin 2 "... Imobilele cu privire la care s-a renunţat la dreptul de proprietate conform art. 562 alin. (2) se dobândesc, fără înscriere în cartea funciară, de comună, oraş sau municipiu, după caz, şi intră în domeniul privat al acestora prin hotărârea consiliului local".

Renunţarea la dreptul de proprietate

Art. 889. - (1) Proprietarul poate renunţa la dreptul său printr-o declaraţie autentică notarială înregistrată la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară pentru a se înscrie radierea dreptului.
(2) În acest caz, comuna, oraşul sau municipiul, după caz, poate cere înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, în baza hotărârii consiliului local, cu respectarea dispoziţiilor legale privind transferul drepturilor reale imobiliare, dacă o altă persoană nu a solicitat înscrierea în temeiul uzucapiunii.


Mda, dar ...ar mai trebui vazute si disp art. 56 alin 1 din L 71/2011 ...


Ultima modificare: Marți, 11 Noiembrie 2014
romascanu, moderator
Va multumesc pentru raspunsuri , m-ati ajutat enorm este de un real ajutor acest forum , din pacate nu prea am inteles art. 56 alin. 1 din L 71 / 2011 daca poate cineva sa fie mai explicit pe intelesul meu
Va multumesc
AVLIL a scris:

Eu cred ca-s sanse mai mari sa nu existe deja dezbatuta mostenirea. Pe de alta parte, si dac-ar fi, extrasul nu e suficient. Inca.

și ce altceva decât extrasul de CF trebuie prezentat ca să dovedească proprietarii
dreptul lor de proprietate?

Joha a scris:

Dovada calitatii de proprietar/coproprietar nu se face cu extrasul de CF ci cu actele de proprietate. Extrasul de carte funciară nu este act de proprietate.

deci domnule Joha, să înțeleg că atunci când la dumneavostră, în calitate de notar, se prezintă cineva pentru efectuarea unei tranzacții imobiliare, dumneavoastră îi cereți actul de proprietate și nu extrasul de CF care să dovedească că respectivul mai este încă proprietar?
s-au schimbat legile chiar așa de mult în România în ultima vreme?
Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2014
gicu13, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament fara consensul mostenitorului UcraD UcraD Buna ziua,doresc sa stiu daca tatal meu poate sa vanda apartamentul propietate,fa avea semnatura mea.Mentionez ca mama este decedata iar eu facand actul de ... (vezi toată discuția)
Prprietate pe cote parti miri9 miri9 Buna ziua , sunt coproprietar al unei case , in care si locuiesc ( singura proprietate ) detin 3/4 din proprietate prin mostenire , restul de 1/4 LA ... (vezi toată discuția)
Partajul succesoral in 2 judete. intr-un judet s-a facut succesiunea ... Epuree Epuree Partajul succesoral in 2 judete. Intr-un judet s-a facut succesiunea pe bunicii tatalui meu, tata a decedat in alt judet si are bunuri, o cota parte, si in ... (vezi toată discuția)