avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum putem face achizitii din EU fara sa platim TVA-ul ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum putem face achizitii din EU fara sa platim TVA-ul acolo?

Buna ziua,

Am o intrebare daca imi poate explica cineva.

O firma care presteaza servicii in strainatate, face diverse achizitii si plati acolo in strainatate (EU ). Cand spun achizitii nu ma refer la cantitati de marfa ci diverse materiale si consumabile, de la factura de chirie, cartele de telefon, benzina, servirea mesei, etc., toate sunt preturi inclusiv TVA si tot asa si platim. Auzisem o data un contabil spunand ca ar trebui sa cerem de fiecare data sa ni se factureze si sa platim fara TVA, chiar si benzina. Este adevarat, putem face acest lucru? Si daca se poate care ar fi procedura si in care situatii, chiar se poate si benzina? Ar trebui sa prezentam peste tot codul fiscal sau sa-l comunicam?
Si tot daca se poate ce se intampla ulterior? Ar trebui sa platim TVA-ul aferent achizitiilor respective in Romania?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 11:09, 2 Iunie 2009
Dna Daniela vroia sa zica nu se declara in D390 "deoarece nu reprezita o achizitie comunitara"
TVA-ul despre care vorbiti l-ati dedus deja...va exprimati gresit cand spuneti ca nu-l puteti deduce...momentan aveti un TVA de rambursat in sold...aveti varianta sa asteptati ca soldul sa depaseasca 5000 lei ori daca beneficiarii externi accepta sa le facturati cu TVA puteti proceda si astfel.
Multumesc Dna Katica , exact asta am vrut sa spun : ca acele cheltuieli nu se trec in declaratia 390
corbalb a scris:

TVA-ul despre care vorbiti l-ati dedus deja...va exprimati gresit cand spuneti ca nu-l puteti deduce...momentan aveti un TVA de rambursat in sold...aveti varianta sa asteptati ca soldul sa depaseasca 5000 lei ori daca beneficiarii externi accepta sa le facturati cu TVA puteti proceda si astfel.

Da, aveti dreptate este TVA de rambursat. Eu nu sunt contabilul sunt doar " intreprinzatorul".
Era doar o idee a mea sa facturez cu TVA pentru beneficiarii externi, nu stiu insa daca si ei ar fi de acord si de asemenea nu stiu ce dezavantaje fiscale ar avea beneficiarii fiindca daca ar fi dezavantajati e clar ca nu ar fi de acord.

Dar cineva spunea mai sus ca "nu am voie sa taxez operatiuni care nu sunt impozabile in Romania." Asta ce inseamna ca nu am voie sa facturez si sa incasez cu TVA?

Va rog daca poate cineva sa ma lamureasca daca am sau nu voie sa facturez si incasez cu TVA. Si de asemenea in cazul in care as avea voie sa facturez si sa incasez cu TVA in ce situatie ar fi beneficiarii externi (UE) adica ar fi dezavantajati prin faptul ca ar plati si TVA-ul sau oricum ar trebui sa-l plateasca acolo in tara lor si atunci le-ar fi indiferent unde il platesc.

Va multumesc
ETOCU a scris:

Dupa cum spuneti aceste achizitii le faceti intr-un stat membru, le consumati/utilizati in acel stat membru.
Intrucat TVA-ul se plateste in statul membru de consum, nu e posisibil sa fiti facturat fara TVA.
Cat despre "combustibili" nici un stat membru UE - nu emite bon fiscal fara TVA. Regula e simpla, cumpar benzina in Romania o consum pe teritoriul Romaniei, platesc TVA in Romania.

Va poate ajuta intr-o oarecare masura sa va inregistrati in acel stat membru sau sa desemnati un reprezentant fiscal.

Da, achizitiile le fac intr-un stat membru si le consum si/sau utilizez acolo dar de exemplu unele "scule" ca sa le zic asa, pe urma le voi aduce si in tara si le voi folosi si aici, sau de exemplu intentionez sa achizitionez un laptop. In aceste situatii nu ar trebui sa-mi factureze si sa platesc fara TVA si pe urma probabil sa platesc aici TVA-ul?

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Achizitii intracomunitare corinadbr corinadbr Firma noastra achizitioneaza echipamente din UE. Ne contrazicem cu alti contabili , deoarece nu stim se trateaza ca taxare inversa TVA-ul??? La finante nimeni ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar radujit radujit Buna ziua, Am si eu o intrebare: societatea la care lucrez, are in obiectul de activitate productia de mobila. In cazul barelor de fier utilizate ca material ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara auto second-hand (detalii tva) Ovidiu_minos Ovidiu_minos Buna ziua, as dori, va rog, sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: Doresc sa achizitionez un autoturism second hand (de la o firma specializata in ... (vezi toată discuția)