avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum depistez furtul din apometre?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum depistez furtul din apometre?

de curand am fost rugat de adm. sa il ajut la verificarea indexelor de la apometre din bloc.cum pot sa depistez daca cineva fura?cum sa verific?mentionez ca lunar cel putin 200m/c sunt lipsuri.
Cel mai recent răspuns: nicolae1972adrian , utilizator 13:48, 28 Ianuarie 2020
doamna peraspera, dar cum ramine cu respectul celor care refuza accesul pt inspectarea instalatiei si a starii contoarelor si a sigiliilor acestora ? atita timp cit refuza accesul, e si normal sa dea de banuit cum ca ar fi musamalizat sigiliile, contoarele sau au facut improvizatii de natura a-i aduce avantaje in contorizarea apei. daca nu au nimic de ascuns, de ce refuza accesul pt inspectie ? mie mi se pare normala solutia aleasa de adriantot (si altele asemanatoare), desi sint impotriva abuzurilor administratorilor, presedintilor si celor din CE. nu pot fi insa deacord cu cei care fura la contorizarea apei calde, reci si a repartitoarelor.
iata ce spune legea 230/2007 :
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

cred ca orice comentariu este de prisos
@peraspera.......nu mai suntem in Vestul salbatic. De vreo 200 de ani s-a inteles ca libertatea si proprietatea tine pana acolo pana unde nu deranjezi libertatea celuilalt si nu-i furi din avutul lui. Ori doamna cu pricina o fi pe proprietatea privata a dumneaei, dar fura din avutul comun (apa tuturora). Vorbim principial, ca nu stim daca exista acea persoana in carne si oase si nici daca chiar fura apa.
Cat despre cine-ti intra-n casa, daca il lasi sau nu, asta din pacate face parte din traiul la bloc si, vrem-nu vrem, respiram toti aerul exhalat in proprietatea comuna, asa ca....mai usor cu proprietatea privata. Cea pe care o visati Dv. este o iluzie, fara reprezentare practica niciunde.
"atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna..."
.............................................................................
Da, noi suntem in estul salbatic! Prezumtia de nevinovatie nu exista? Ce stiu eu ce imi pune vreunul in casa?! Ce sa imi repare? Instalatia comuna? Cine are drept de inspectie? Accept sa vina politia, primaria, prefectura, daca se face o sesizare ca sunt suspect/a ca fur apa. Cu preaviz, pentru a chema si eu pe cineva sa supravegheze pe cei care imi intra pe proprietate, cu ce intra, ce miscari fac, daca nu "uita" ceva, daca nu le scapa ceva...Ceea ce spun este pentru a deschide oamenilor capul cu ce li se poate intampla! Nu suntem pe bulevard in apartamentul vecinilor. Cine imi garanteaza calitatea administratorului, presedintelui, etc. Altii te intampina cu pusca in prag, daca vorbim de vestul salbatic si noi ii admiram, dar la noi, ca la noi!
Metehnele comuniste nu dispar cu una cu doua! Vreau sa stiu cum se vede prin pereti ca x fura apa?! Sau se mai folosesc informatorii? sau sunt urmarite persoanele...si asta este interzis de lege.
Pentru @decan@ cei 200mc reflecta, aproximativ, consumul unei facturi de 800mc?
Daca mentionam tehnici de depistare a furtului deja vom da idei iventivilor, mai bine sa vedem cum putem diminua pierderile.
Furtul poate fi depistat prin control inopinat, efectuat de o comisie care sa aiba si un instalator autorizat, are ochiul format. Acordul pentru acest control trebuie consemnat in p-v al AG si mentionat in STATUT si ROI, dupa care va fi respectat si de ceilalti proprietari nemembrii ai asoc si de chiriasii acesteia. Putem reglementa in aceste acte:
- citirea lunar in ap ( facuta de prop sau admin) efectuata in aceeasi zi cu furnizorul;
- cei care lipsesc in perioada respectiva sa citeasca la plecare si sa lase biletul la admin;
- pentru cei care refuza accesul in ap se ia in calcul 5mc/persoana la apa rece si 3.4mc/persoana la apa calda
conform Ornin nr.29/N din 1993, in prima faza, dupa care se adauga daca sunt diferente;
- cum se repartizeaza diferenta (pierderile); etc.
Apometrele din ap nu se supun controlului metrologic legal deoarece acestea ajuta la repartizarea cheltuielilor pentru consumul de apa, deci nu sunt folosite pentru facturare.
Art.15 se refera la preavizul de 5 zile doar pentru inspectarea partilor comune, in urma careia daca este nevoie se poate repara si inlocui elemente ale partilor comune ce pot fi efectuate din acel ap. La propunerea unui articol de lege privind intrarea in ap fara preaviz, pentru verificare/citire apometre sau amplasare calorifere, legiuitorul a evidentiat dreptul constitutional, anuland aceasta propunere. De regula cei care n-au nimic de ascuns permit accesul. Comitetul trebuie sa gaseasca mijlocul de comunicare cu cei recalcitranti.
Eroarea datorata diferentei de clasa de precizie dintre apometrele din ap si contorul de bransament poate ajunge usor la 25-30% . De aici incepe arta admin si a comitetului pentru a diminua acest procent.
Succes!
s.c.serv ad loc s.r.l. a scris:

Eroarea datorata diferentei de clasa de precizie dintre apometrele din ap si contorul de bransament poate ajunge usor la 25-30% . De aici incepe arta admin si a comitetului pentru a diminua acest procent.

Eroarea 25% este de neadmis. Deja cand se constata pierderi mai mari de 12%(erori de masurare+pierderi reale) trebuie schimbate apometrele. De la 12% se ajunge intr- adevar in ritm accelerat la 25-30%. Asta evident dupa ce se fac verificari serioase ale instalatiei. "Arta" consta in a convinge lumea sa- si schimbe apometrul prin care au trecut peste 800- 1000 mc de apa. Apometrele se pot supune controlului metrologic. AG poate hotara asta in deplina legalitate deoarece se supun facturarii individuale. Tabelul de cheltuieli este " factura" pe care o platesti asociatiei.
Se considera anomalie repartizarea unui consum de apa calda mai mic de 15 litri pe zi pentru o persoana, cantitate care reprezinta Norma sanitara minima de sanatate. Deci 15x30=450, adica aprox 0.5mc/luna/pers deci nu poti sa- i pui 5mc
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2009
marius cioca, utilizator

Alte discuții în legătură

Verificare metrologica apometre apa rece - solutii florin555 florin555 Buna ziua, Avem o asociatie de proprietari mica (14 apartamente). Am avut pierderi mari la apa si s-a decis efectuarea verificarii metrologice a ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa LucianSandu LucianSandu Buna ziua Daca ma puteti lamuri cu o problema... Asociatia de proprietari are pierderi la apa si aceste pierderi se pun la plata pentru fiecare ... (vezi toată discuția)
Consum apa nedeclarat Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua. Locuiesc la bloc, si am o problema cu modul in care se calculeaza cheltuielile cu apa. Toti vecinii au apometre, niciunul nu este verificat ... (vezi toată discuția)