totusi, orice contor nou are atasat un buletin de verificare metrologica valabila 3 ani. dupa ce se scurge aceasta perioada, printr-o verificare metrologica se prelungeste termenul cu inca 3 ani in situatia in care contorul corespunde.
asa cum am mai specificat si in alte postari, diferenta dintre consumul indicat de contorul de bloc si suma indicatiilor contoarelor individuale are mai multe cauze, principala fiind diferenta de clasa de precizie. totusi, contoarele de apartament au precizie aproape identica intre ele, indiferent de producator, si pot fi folosite pentru masurarea cantitatii de apa consumata de fiecare locatar prin raportare la contorul general, conform metodologiei de calcul aprobata de guvern, daca nu ma insel.
Avem in asociatie peste 200 de apometre in apartamente si la agentii economici de la parter si mezanin. De obicei (9 din 12 luni) cantitatea de apa masurata de apometrul general este egala cu cea insumata pe apometrele individuale . La 1500 m.c. pot fi 10-20 m.c.mai mult sau mai putin. Acest lucru se datoreaza in principal zilelor diferite in care se citesc sau pot fi gasiti proprietarii acasa pentru citire.
In 2-3 luni din an avem insa diferente mari care au ajuns si la 200 m.c., si numai in defavoarea proprietarilor. De fiecare data acest lucru a fost posibil datorita unor avarii (rare, ce-i drept) ivite intre apometrul general si apometrele din apartamente ( pe coloane ). O conducta sparta in mezanin, la judecatorie probabil pe la miezul noptii a fost descoperita dimineata la deschidere cand apa era de 10 cm in cateva camere si se scurgea la subsol pe unde gasea loc. Pierdere 200 m.c.
Cred ca diferenta de precizie poate fi si in plus si in minus asa ca se mai poate lua in consideratie ca se compenseaza singura. Apoi noi verificam si-i ajutam pe proprietari sa faca verificarea metrologica a apometrelor .
@s.c. serv ad... domnule, eu inca nu am citit art. 4 a Ordinului 27/2004 privind lista oficiala... Nici nu stiu ce sa mai zic. Apometrele noastre sunt aparate de masura produse special pentru a masura niste cantitati de apa care trec prin acestea, au plecat din fabrica producatoare cu un buletin de verificare metrologica valabil o perioada de timp. Daca nu ne spuneati acum, habar nu aveam ca nu este necesar, periodic verificarea lor metrologica ! Dar totusi noi o facem, din ce cauza?
- pai dupa o anumita cantitate de apa (1000 mc spun specialistii), mecanismele acestor contori se uzeaza in asa hal ca laboratorul care face verificarea metrologica, recomanda aruncarea acestora la cutia cu RRR si procurarea unuia nou;
- s-au gasit apometre magnetizate (artificial), astfel ca functionarea corecta a acestora era compromisa total, astfel ca laboratoru facea aceeasi recomandare ca mai sus, ba chiar anunta si as. prop. de "isprava" proprietarului;
- apometre care datorita calitatii slabe a componentelor isi dau obstescul sfarsit inaintea termenului normal de functionare, iar proprietarul cand vede faza, face pe "mortu'n popusoi" si evita verificarea pe care o face administratorul, asa vre-o 6 luni sau mai bine, dar cand este depistat afirma ca nu a observat...;
- cum afirma @felix34 mai sus, mai sunt unii care efectiv rup sigiliul metrologic sau mai simplu distrug piesa din plastic care uneste cele doua componente, astfel ca contorul propriu-zis fiind dezlipit de partea fixa nu mai masoara nimic, sau ma rog, cat vrea istetul de proprietar sa declare la asociatie... ;
- mai sunt si alte motive, nu vreau sa descopar eu apa calda acum; asa ca proprietarii nostri au hotarat in AG ca aceste apometre sa fie verificate metrologic la un interval de 3 ani, sau functie de specificarea laboratorului metrologic care a facut verificarea;
- daca incalcam legea? nu cred ca se supara cineva pe o asa incalcare; de altfel, am impresia ca Ordinul 27/2004 se refera la o obligativitate din partea unor furnizori de servicii si utilitati de asi verifica aparatele de masura folosite la emiterea de facturi (cate nu sunt - pompe de benzina, cantare de tot felul, rulete, ceasuri, etc.)
Este lesne de inteles cine sunt pierzantii daca aceste aparate nu ar fi verificate periodic, astfel ca in discutiile purtate in de proprietari in AG s- hotarat ca acesta verificare sa fie obligatorie, iar cine nu o face, trece la consum pausal.
Ajutorul asociatiei in aceasta privinta este de a alege o firma autorizata din oras care face asemenea verificari, stabilirea unei date in care toti proprietarii din bloc sunt acasa, demontarea apometrelor si montarea unor stuturi in locul acestora pentru a nu intrerupe consumul, ducerea apometrelor la firma de verificare, verificarea/remedierea acestora, eliberarea unui nou buletin de verificare metrologica - luat in evidenta asociatiei si montarea apometrelor la loc. Este o munca extrem de laborioasa, dar care pana acum a dat rezultate bune. Nu pot sa va spun ca actiunea s-a facut la toti proprietarii din bloc, deoarece sunt unii plecati din tara, dar acestia nu influenteaza consumul.
Cu toate acestea, ne inregistram cu diferente, in general 10-15%in defavoarea proprietarilor, dar uneori cad se intampla cate o avarie si nu este depistata la timp, pierderile sun mult mai mari...
Buna seara d-le Adam Grecu. Aveti dreptate cand spuneti ca nu se supara nimeni daca incalcam legea, in cazul acesta, tot legea spune ca apometrele din ap nu se supun verificarii metrologice. Va recomand sa cititi ziarul CLICK de luni (8 iunie) in care a fost publicat un articol cu aceasta tematica, eu spun ca este interesant.
Valorile 25-30% sunt date de furnizor la reclamatiile facute de asociatii.
Avem posibilitatea sa reducem aceste valori, in fiecare asoc acolo unde este cazul, prin masuri si mod de organizare aprobate in AG si mentionate in ROI, STATUT.
Tema a fost interesanta, mai ales ca au fost informatii multe despre cum poti fura cu apometru, in loc sa-l stopam.
Contez pe o colaborare buna si in continuare.
Succes!
Stimate domn adriantot, stiti ce inseamna diversiune? Dumneavoastra vorbiti de "viata ca la carte". Eu vorbesc de realitate. Chiar nu stiti ce se intampla in ff multe asociatii? Incercati sa intrati in arhivele ziarelor din ultimii 5-7 ani. Nu imi doresc discutii in contradictoriu, ar fi mai bine sa va informati si sa incercati sa ascultati. A asculta este foarte important. Daca imi veti asculta sfatul va veti putea ajuta mult mai mult semenii, caci sunt foarte convinsa ca de fapt asta doriti. Pentru aceasta nobila intentie, va felicit fara rezerve.
Va intreb, dar nu este obligatoriu sa imi raspundeti: aveti o functie in asociatie si unde. Mi-ar fi de folos sa cunosc si un mod perfect de gestionare a unei asociatii. in schimb, as putea sa va arat si contrariul, cu probe. facem targul?